24/11/2017

Η.Π.Α: Αναβαθμίζεται η αεροπορική βάση στην Ιορδανία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιθυμεί να διαθέσει ποσό 143 εκ. δολαρίων για την αναβάθμιση αεροπορικής βάσης στην Ιορδανία. Η βάση αυτή θα αναβαθμιστεί περισσότερο από κάθε άλλη υπερπόντια αμερικανική βάση. Η απόφαση, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, δείχνει την σημασία που οι Αμερικανοί αποδίδουν στην Ιορδανία που βρίσκεται σε μια «δύσκολη γειτονιά». Η βάση Μουβαφάκ Σάλτι βρίσκεται στα σύνορα της Ιορδανίας με την Συρία και το Ιράκ, 80 χλμ. από το Αμάν, στην όαση Αζράκ, και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Ωστόσο, αυτή την στιγμή δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος, καθώς υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αεροσκαφών, αλλά και διότι λείπουν απαραίτητες εγκαταστάσεις και οι δομές ασφάλειας για τη βάση καθαυτή, αλλά και το προσωπικό. Το κονδύλι για την αναβάθμιση της βάσης περιλαμβάνεται στο αστρονομικό ποσό των 700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από την Ουάσινγκτον για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ για το τρέχων οικονομικό έτος. Από τα 500 εκ. δολάρια που ενέκρινε το Κογκρέσο για τις αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό, τα 143 εκ. θα διατεθούν για τη βάση στην Ιορδανία, έναντι μόλις 15 εκ. δολαρίων που θα διατεθούν για τη βάση στο Κατάρ. Μετά τη βάση στην Ιορδανία η αμερικανική βάση στο Λουξεμβούργο θα λάβει τα περισσότερα χρήματα – 67,4 εκ. – ακολουθούμενη από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία που χρηματοδοτείται με 48,6 εκ. δολάρια, αν και οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν είναι πλέον οι καλύτερες μετά το τουρκικό άνοιγμα προς τη Μόσχα, με Αμερικανούς αναλυτές να τονίζουν την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση που χρειαστεί οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιντσιρλίκ.

Τελευταία, η ένταση στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει προβλήματα στις ΗΠΑ. Η «πολιορκία» του Κατάρ από Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες έχει δημιουργήσει προσκόμματα στις ΗΠΑ που επιχειρούν από τη βάση του Αλ Ουντέιντ στο μικρό Εμιράτο του Κόλπου. «Αν χρειαστεί ποτέ να φύγουμε από το Κατάρ θα υπάρξουν άλλες 10 χώρες πρόθυμες να μας παραχωρήσουν βάσεις», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος στήριξε, μέχρι κάποιο βαθμό την Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Μάτις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από το Κατάρ. «Νομίζω πως μπορούμε να πάμε αλλού. Η Ιορδανία είναι εξαιρετικός σύμμαχος και εταίρος. Νομίζω πως πρέπει να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην αναπληρωτής διοικητής Ευρώπης, Τσαρλς Γουάλτ. Παρόμοια άποψη έχει εκφράσει και ο ελληνικής καταγωγής, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

http://www.defence-point.gr/news/iordania-anavathmizete-apo-tis-ipa-aeroporiki-vasi-to-neo-intsirlik

2 comments :

  1. Μηπως η "εναλλακτικη λυση σε περιπτωση που χρειαστει οι ΗΠΑ να αποχωρησουν απο το Ιντσιρλικ" θα ειναι περαιτερω αναβαθμιση της Σουδας και Κρητης; Ενταξει για τη Σουδα το συμφωνησε ο τσιπρας, αλλα μηπως κανουν και κανα αλλο στρατιωτικο αεροδρομιο στο νησι;
    Για το Καστελι εχει αναφερθει, και γενικα γι' αυτο το θεμα ο Καζακης σε μια εκπομπη του πριν περιπου δυο εβδομαδες. Αν θελετε, να ψαξω το λινκ στο youtube.
    Καταλαβαινω οτι κι αυτος ειναι του συστηματος αλλα πολλα που εχει πει στο παρελθον βγηκαν.
    Μενιος

    ReplyDelete
  2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΞΑΝΑ-ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2017/11/bundeswehr.html?showcomment=1510174487024#c6281717944711461784

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ) , ΑΜΑΘΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ ΣΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΕΑΝ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΓΝΗΣΙΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ.

    Υ.Γ: ΟΥΤΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ (ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ή ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ) ΙΣΧΥΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ή ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ..."ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ" ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ.

    ReplyDelete