01/03/2017

Σκόπια: Ο Ιβάνοφ αρνείται να δώσει εντολή στη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση - Συνάντηση Αχμέτι με Ζάεφ στα κεντρικά γραφεία του SDSM - Ο Χασίμ Θάτσι προέτρεψε τους Αλβανούς Σκοπίων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους - Τα πιθανά σενάρια

Η ομιλία του Ιβάνοφ έγινε στο εθνικό δίκτυο στις 16:30 τοπική ώρα

«Πριν από δύο ημέρες έλαβα αποδείξεις ότι το SDSM έχει συλλέξει υπογραφές για πλειοψηφία. Για αυτό το θέμα συνεχάρην τους διάδικους, διότι είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά σήμερα κάλεσα τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) σε μια συμβουλευτική συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εντολή. Κατά τη συνάντηση, του έκανα γνωστό γνωμοδοτήσεις νομικών και εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες, υπάρχει πρόβλημα στις προθεσμίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Επιπλέον, εμπόδιο αποτελεί η μετεκλογική πλατφόρμα που παρουσιάζεται (των Αλβανών) που υπογράφεται από μια ξένη χώρα (τον πρωθυπουργό Αλβανίας) και έχει ως στόχο να σπάσει την ενότητα και την κρατική υπόσταση της χώρας. Το πολιτικό περιεχόμενο είναι έξω από κάθε συνταγματική τάξη. Απειλείται η κυριαρχία της χώρας. Απειλείται η ενότητα του κράτους. Αντί να αποσοβηθεί αυτή η πολιτική κρίση, μπαίνουμε σε μια μεγαλύτερη κρίση. Περίμενα επί μακρόν να δω ορισμένα κόμματα να αντιδρούν βλέποντας την απειλή της κρατικής υπόστασης, αλλά αυτό δεν συνέβη. Άρχισαν να διαπραγματεύονται με την πλατφόρμα και δεν συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι σε δημοπρασία τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών και αυτό που λέει η πλατφόρμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ, του ζήτησα να καταδικάσει και να απορρίψει την πλατφόρμα, η οποία πέρα από το ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα, αποτελεί αδίκημα δυνάμει του Ποινικού Κώδικα. Αυτό το κενό σιωπής επιβεβαιώνει ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται μόνο από εμάς. Αυτή η πλατφόρμα είναι μια άρνηση της κυριαρχίας στην (ψευδο)Μακεδονία. Στην (ψευδο)Μακεδονία η κυριαρχία πηγάζει από τους πολίτες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως πρόεδρος δεν θα δώσω εντολή σε ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο που έχει στην πλατφόρμα του προγράμματός του την ανατροπή του κράτους» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο Αλί Αχμέτι- αρχηγός του αλβανικού κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση»- DUI, επισκέφθηκε τον Ζόραν Ζάεφ- πρόεδρο του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM, στα κεντρικά γραφεία του σλαβικού κόμματος, στα Σκόπια. Το δημοσίευμα του «PlusInfo» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η χρονική στιγμή της συνάντησης συνέπεσε με την ώρα που ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ απευθύνονταν στο λαό, όπου ανέφερε ότι η εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν θα παραδοθεί στον Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, ο αρχηγός του SDSM ενημερώθηκε νωρίτερα προσωπικά από τον πρόεδρο των Σκοπίων για τις προθέσεις του. Κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση των επικεφαλής κομμάτων είχε ως αντικείμενο το ζήτημα αυτό.

Δήλωση στο Facebook του βουλευτή του DUI, Αρτάν Γκρούμπι: "Η κοινή δήλωση των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στην (ψευδο)μακεδονία,  υπεγράφη από  όλα τα αλβανικά κόμματα. Ορισμένα σημεία της κοινής δήλωσης των αλβανικών πολιτικών κομμάτων πηγάζουν από τα προεκλογικά προγράμματα μας και σε καμία περίπτωση δεν θίγουν τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους, δεν παρέχουν καμιά νύξη για ομοσπονδιοποίηση ή καντονοποίηση , ούτε διαχωρισμό της χώρας. Καλώ όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα, οι συγκρούσεις μεταξύ τους να μην έχουν να κάνουν με εθνοτικούς λόγους, και να μην κάνουν χρήση αποσπασματικών δηλώσεων, φτιάχνοντας ένα υστερικό πλαίσιο για (εθνοτικές) συγκρούσεις, διότι πρώτον δεν είναι αυτό υπέρ της αλήθειας και δεύτερο είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι".

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους Αλβανούς των Σκοπίων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την υποστήριξη των δύο αλβανικών εθνικών κομμάτων- DUI και BESA. Ο Θάτσι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Σκοπίων ότι καταχράται το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι δηλώσεις προκάλεσαν αίσθηση στους Αλβανούς των Σκοπίων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, έσπευσε να δηλώσει «οι γειτονικές χώρες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρεμβαίνουν στις υποθέσεις των Σκοπίων.Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζες Μπέιλι, σήμερα το πρωί δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απογοητευμένο από την απόφαση του προέδρου του νοτιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ να αρνηθεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους εκπροσώπους μιας σαφούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με τους βασικούς δημοκρατικούς κανόνες και του κράτους δικαίου, που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα. Ως στρατηγικός εταίρος και φίλος της (ψευδο)Μακεδονίας καλούμε τον πρόεδρο Γκιόεργκε Ιβάνοφ να επανεξετάσει την απόφασή του. Ταυτόχρονα,καλούμε τους γείτονες των Σκοπίων να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να είναι εποικοδομητικοί σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης πολιτικής δοκιμασίας για τη χώρα», δήλωσε ο Μπέιλι.

Η Μόσχα ανησυχεί με την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων και καλεί τη Δύση να σταματήσει την παρέμβασή της στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. «Η Δύση υποστηρίζοντας την αλβανική μειονότητα προσπαθεί να φέρει στην εξουσία στα Σκόπια την αντιπολίτευση, η οποία έχει προσυπογράψει τις απαιτήσεις των Αλβανών που οδηγούν στη συνταγματική υπονόμευση της χώρας. Συνεχίζονται οι καταστροφικές προσπάθειες της επιβολής καθεστώτος, που είναι αντίθετο με τη βούληση των (ψευδο)Μακεδόνων ψηφοφόρων και το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση.

The Hellenic Information Team

Το κόμμα του Ν. Γκρουέβσκυ VMRO DPMNE διαθέτει 51 βουλευτές, το SDSM 49 και τα αλβανικά κόμματα συνολικά 20 βουλευτικές έδρες (DUI 10, Besa 5, Alijansa za Albance 3 DPA 2). Μία πιθανή λύση βρίσκεται είτε σε νέες εκλογές ή σε μία διευρυμένη «οικουμενική κυβέρνηση» των σλαβοφώνων κομμάτων. Ως εναλλακτικό σενάριο προβάλλει ο κίνδυνος εμφύλιας διαμάχης με κλιμάκωση που παραπέμπουν στις συγκρούσεις του 2001 με εκ νέου διεθνοποίηση του «αλβανικού ζητήματος» στην περιοχή στα πρότυπα της κοσοβικής κρίσης που θα προκαλέσει την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο το αίτημα για την «ομοσπονδιοποίηση των αλβανικών γαιών» είναι πλέον ορατό, με κίνδυνο άμεσης εμπλοκής του αλβανικού παράγοντα στη Νότια Σερβία. Να επισημανθεί, ότι αρκετά στελέχη δυτικών think-tanks προέβλεπαν την ανάδειξη του κ. Ιβάνοβ ως νέου δυναμικού ηγέτη στο εσωτερικό των Σκοπίων. Η στάση του κ.Γκιόργκι Ιβάνωφ στην πιο κρίσιμη φάση της προσφυγικής κρίσης τον έφερε πιο κοντά σε αρκετές δομές της διεθνούς διπλωματίας και στα διεθνή στρατηγικά κέντρα. Ο κ. Γκιόργκι Ιβάνοβ, αποτελεί την «απρόσμενη έκπληξη» της νέας (;) «βαλκανικής άνοιξης» αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι οι ηγετικές φυσιογνωμίες διακρίνονται από την τόλμη τους κι όχι από την φιλοδοξία τους. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ δημιουργούν μία ακόμη πιθανή εστία πολλαπλών συγκρούσεων στα βόρεια σύνορά μας και υπαγορεύουν διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

http://www.viadiplomacy.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ: Σε τροχιά εμφύλιας σύγκρουσης η ΠΓΔΜ. Ο αλβανικός «δάκτυλος» και η πρόκληση για την Αθήνα

No comments :

Post a Comment