15/03/2017

Ρωσία–Τουρκία θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες. Αναλυτικά οι συμφωνίες

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΩΣ ΣΥΝΑΔΕΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ; ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Ο ΓΑΜΟΣ, ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ ΜΟΝΟΝ.

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναλυτικά αφορούν στα εξής:

α. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020 Εμπορικής, Οικονομικής, Επιστημονικής, Τεχνολογικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας.
β. Στην Εκπαίδευση του Διπλωματικού Προσωπικού, καθώς επίσης στην Ταχεία και Αξιόπιστη Ανταλλαγή Πληροφοριών και Ενημέρωσης.
γ. Στον Αμοιβαίο Καθορισμό του Έτους 2019 ως Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού.
δ. Στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με την Αρχιεισαγγελία της Ρωσίας.
ε. Στη συνεργασία των Φορέων Πιστοποίησης των δύο χωρών.
στ. Στην ίδρυση Κοινού Ταμείου Επενδύσεων κεφαλαίου ενός δισ. δολαρίων.
ζ. Ετέθη ως στόχος, οι εμπορικές συναλλαγές να φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια. Υπόψη ότι, πριν τη τουρκο-ρωσική κρίση αυτές ήταν 38 δισ. δολάρια και στη συνέχεια περιορίσθηκαν στα 17 δισ.
η. Θα δοθεί βαρύτητα στην πραγματοποίηση των συναλλαγών με εθνικό νόμισμα.
θ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρθούν από τη Ρωσία οι περιορισμοί για τους Τούρκους πολίτες αναφορικά με τις άδειες εργασίας, τη διευκόλυνση χορήγησης βίζας και τη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών στη Ρωσία.
ι. Θα συνεχίσει με αυξητικούς ρυθμούς η συνεργασία στα προγράμματα του Turkish Stream και του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για αγορά από τη Ρωσία αεροσκαφών MS-21. Τέλος, αποφασίσθηκε όπως κανένας να μη θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Συρίας.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment