20/01/2017

Αζερμπαιτζάν: Παραλαβή νέων ΠΛΗΡΩΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ OPVs, εν αντιθέσει με τα περιπολικά του Λ.Σ

Τα νέα περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης (OPVs) του Αζερμπαϊτζάν αναφέρονται σαν OPV 62 ή Saar 62 και είναι Ισραηλινής σχεδίασης, με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και όπλα επίσης προερχόμενα από το Ισραήλ, το οποίο έχει μια πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν. Ο επιθετικός και αμυντικός τους οπλισμός είναι απλά εντυπωσιακός και περιλαμβάνει:
  • Ένα σταθεροποιημένο πυργίσκο Typhoon RCWS των 23 mm.
  • Εκτοξευτή MLS-NLOS της Rafael (φωτο) με ενσωματωμένο ηλεκτροοπτικό Αισθητήρα παρατήρησης και εγκλωβισμού στόχων Toplite, 
  • Οκτώ κάνιστρα εκτόξευσης πυραύλων fire-and-forget Spike NLOS εμβέλειας 25 χιλιομέτρων και απόθεμα 20 πυραύλων.
  • 2 Mini Typhoon RCWS με πυροβόλα Μ2ΗΒ των 12.7 mm.
  • 2 πυροβόλα Negev των 7.62 mm.
  • 4 εκτοξευτές αναλωσίμων Wizard (φωτο)με 12 θέσεις έκαστος για προστασία από πυραυλικές απειλές.
  • Σόναρ ανίχνευσης υποθαλάσσιων απειλών όπως βατραχανθρώπους και δολιοφθορείς. 
  • Μικρό ελικοδρόμιο για ελαφρύ ελικόπτερο.
Θα σταθούμε ειδικά στο σύστημα MLS-NLOS της Rafael που δίνει την δυνατότητα στον χειριστή του να επιλέξει το συγκεκριμένο τμήμα του στόχου στο οποίο θα κτυπήσει το βλήμα Spike NLOS. Χειρουργικό σύστημα ακριβείας δηλαδή, ακόμα και σε ταχέως κινούμενους και ελισσόμενους στόχους ή σε στόχους που μπορεί να κρύβονται πάνω και πίσω από νησίδες και βραχονησίδες ενός θεάτρου επιχειρήσεων που δεν διαφέρει από αυτό του Αιγαίου!
Ο λόγος που κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στα συγκεκριμένα OPVs είναι για να καταδείξουμε την παγκόσμια τάση που υπάρχει για βαρύ οπλισμό ακόμα και για σκάφη που ανήκουν σε Υπηρεσίες Ακτοφυλακής. Δεν νομίζουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει το ποσοτικό και ποιοτικό εύρος των απειλών το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ΛΣ μετά τα 3 “Saar-4” που απέκτησε από το Ισραήλ με ισχυρό οπλισμό (1 x 30mm /70 OTO BREDA και 2 Mini Typhoon RCWS των 12.7mm) και τα οποία είναι ουσιαστικά ένας παλιότερος σχεδιαστικός κλώνος των νέων Saar 62, μπήκε σε μια εποχή "εμπορικών προδιαγραφών" όπου κάθε μορφής βαρύς οπλισμός - εκτός από ΜΗ σταθεροποιούμενους απλούς έστορες που είδαμε σε ένα POB-24G κλάσης «Φαίακας» - απουσιάζει τόσο από τις προδιαγραφές όσο και από την επιχειρησιακή πραγματικότητα στο Αιγαίο. Και η παραπάνω διαπίστωση γίνεται ορατή με μια απλή εξέταση των θαλάσσιων μέσων που έχουν ήδη μπει σε υπηρεσία ή έχει ανακοινωθεί ότι θα αποκτηθούν μέσω Κοινοτικών Κονδυλίων δηλαδή με συγχρηματοδότηση κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.

Είναι γεγονός βέβαια, ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν επιτρέπουν την ύπαρξη οπλισμένων Παράκτιων Περιπολικών Σκαφών και OPVs. Όμως οι απειλές που αντιμετωπίζει ή θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΛΣ, ειδικά στην περιφέρεια ενός επικίνδυνου, ασταθούς και απρόβλεπτου γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάθεση εθνικών πόρων και στήριξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι αναβαθμίζεσαι στα «μάτια» των διεθνών σου συμμάχων όταν τους πείθεις ότι παράλληλα με τις συμμαχικές σου υποχρεώσεις ασκείς και σοβαρές πολιτικές Εθνικής Κυριαρχίας υποστηριζόμενες από στρατηγικές σκληρής επιχειρησιακής αντιμετώπισης απειλών οργανωμένου εγκλήματος, οργανωμένων πολιτικών αποσταθεροποίησης της χώρας σου και απειλών υφαρπαγής του υποθαλάσσιου εθνικού ενεργειακού της πλούτου. Όταν απλά ζητάς κάθε φορά προστασία και αρωγή, υπενθυμίζοντας την γύμνια σου σε εξοπλισμό και μέσα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι, σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, θα κληθείς να καταβάλεις πολλαπλάσιο τίμημα, απροσδιόριστου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μεγέθους.

Βίντεο από την παρουσίαση των Saar 62 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν: https://www.youtube.com/watch?v=8FoRQJD30yQ

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment