20/01/2017

Ισραήλ: Δοκιμές αναβαθμισμένου εξοπλισμού αυτοπροστασίας για τα C-130J-30

Με αφορμή την είδηση, ο νούς μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην Defendory του 2004. Ήταν τότε που η Ιταλική εταιρεία Elettronica είχε καταθέσει πρόταση στο Ελληνικό Πεντάγωνο για εξοπλισμό των μεταφορικών αεροσκαφών C130H/B και C-27J καθώς και των ERJ-135 της ΠΑ με συστήματα αυτοπροστασίας νέας γενιάς, σε συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η Ιταλική εταιρεία είχε ήδη επιλεγεί για την εγκατάσταση στα ελληνικά EMB-145 AEW&C του συστήματος ESM ALR-733(V)5. Έκτοτε δεν έγινε το παραμικρό για την αυτοπροστασία των συγκεκριμένων αεροσκαφών, παρά τα αναρίθμητα άρθρα και κριτικές από τον εν Ελλάδι, έντυπο και ηλεκτρονικό, Αμυντικό Τύπο.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΩΣΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ-ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΧΩΡΑ. Η ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ-ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ. ΗΔΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΩΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ Η ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΗ "ΠΑΣΙΦΙΣΤΙΚΗ" ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ "ΚΑΚΟ" ΜΕ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ... "ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΑΡΑ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΚΙΑ". ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟ ΠΟΥ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΚΡΑΤΙΚΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΙΖΕΣ ΩΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. ΦΕΥ.  

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα, το κέντρο πτητικών δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, εκτελεί επιχειρησιακές δοκιμές νέου εξοπλισμού αντιμέτρων των C-130J-30 για αντιμετώπιση της απειλής των πυραύλων επιφάνειας-αέρος. Συγκεκριμένα γίνονται δοκιμές συστήματος αυτοπροστασίας που βασίζεται σε υψηλής ακρίβειας φωτοβολίδες παραπλάνησης πού είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους παραπλάνησης των κεφαλών ανίχνευσης θερμότητας που χρησιμοποιούν δεκάδες συστήματα επιφάνειας-αέρος και αέρος-αέρος. Αφότου εξοπλιστούν με το σύγχρονο πακέτο αυτό-προστασίας, τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130J-30 της Πολεμικής Αεροπορία του Ισραήλ θα μπορούν να επιχειρούν με ασφάλεια σε περιοχές όπου τρομοκρατικές ομάδες έχουν ήδη πρόσβαση σε φορητά συστήματα πυραύλων με κεφαλή αναζήτησης θερμότητας, τα γνωστά μας MANPADS δηλαδή.

Σημείωση: Φυσικά, αν και ποτέ δεν δημοσιεύονται λεπτομερή στοιχεία για τον εξοπλισμό αυτοπροστασίας στρατιωτικών μέσων του Ισραήλ, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτός θα περιλαμβάνει και άλλα συστήματα αντιμέτρων εκτός των διανομέων φωτοβολίδων παραπλάνησης. Απλά η επικαιροποιημένη αναβάθμιση, ακόμα και των φωτοβολίδων παραπλάνησης, καταδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο όχι μόνο την ευαισθησία του Ισραήλ στην μεγιστοποίηση της επιβιωσιμότητας των μέσων του, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εξελιγμένες τεχνικές αντι-αντιμέτρων που ενσωματώνουν οι κεφαλές αναζήτησης υπέρυθρης θερμότητας των βλημάτων νέας γενιάς. Και δεν είναι παρακινδυνευμένη η υπόθεση, ότι επιχειρησιακές δοκιμές του Ισραήλ έδειξαν ότι οι υπάρχουσες φωτοβολίδες παραπλάνησης δεν ανταποκρίνονται πλέον στα νέα δεδομένα των απειλών.

http://defencenews.gr/

1 comment :

  1. Anonymous20/1/17 20:31

    ΑΚΟΥ ΠΑΣΙΦΙΣΤΕΣ!ΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete