12/01/2017

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ενιαία Κύπρο και όχι «εκ περιτροπής» τουρκικό προτεκτοράτο

Δεν θέλει την «εκ περιτροπής» προεδρία στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε τίτλο της η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», η οποία σε υπότιτλό της τονίζει ότι «Οι Βρυξέλλες επιθυμούν ένα εδραίο και λειτουργικό κράτος, χωρίς «εναλλαγές» στην εξουσία».

Σε ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ένα από τα μείζονα θέματα που έχουν εγερθεί και απασχολούν τη διάσκεψη [στη Γενεύη] είναι αυτό της παρουσίας και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτήν, με την τουρκική πλευρά να έχει καταστήσει, ποικιλοτρόπως, σαφές ότι δεν επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή των Βρυξελλών, για πολλούς και διάφορους λόγους. Εξ ου και η προχθεσινή επίθεση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατήγγειλε ότι έχει διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στην πορεία του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Άγκυρα όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζουν έντονη δυσφορία για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, αλλά και την επιθυμία της να διαδραματίσει έναν ενεργότερο, από του απλού παρατηρητή, ρόλο στις διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν. Και αυτή η δυσφορία, δεν οφείλεται μόνον στο γεγονός ότι η ενεργός παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη θα αποτελέσει εγγύηση για την αποτροπή παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε διάφορες πτυχές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, κάτι που επιδιώκουν οι Τούρκοι, αλλά, κυριότερα, γιατί οι Βρυξέλλες εμφανίζονται σφόδρα αντίθετες προς τη θέση για εκ περιτροπής προεδρία στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, η οποία προτάσσεται από την τουρκική πλευρά ως εκ των ων ουκ άνευ για επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην Αθήνα και στη Λευκωσία, οι Βρυξέλλες επιθυμούν, μέσα από μια πιθανή λύση του κυπριακού προβλήματος, να προκύψει ένα εδραίο και πλήρως λειτουργικό κράτος, χωρίς εναλλαγές στην εξουσία τύπου εκ περιτροπής, που να προκαλούν αστάθεια, αλλά και μη «εξαρτώμενο» ή εν δυνάμει χειραγωγήσιμο από τρίτες χώρες, θεωρώντας πως μια τέτοια ρύθμιση δύναται να καταστήσει ένα κράτος-μέλος της Ένωσης υποστηρικτή θέσεων μιας άλλης χώρας, μη μέλους, εννοώντας, προφανώς, την Τουρκία. Αυτός είναι και ο σπουδαιότερος λόγος, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές στην κυπριακή εφημερίδα, που η Άγκυρα απορρίπτει την ενεργό παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, παρότι, τυπικά, αποκλειστικό θέμα της διάσκεψης για την Κύπρο είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

http://www.sigmalive.com/simerini

No comments :

Post a Comment