15/12/2016

Τουρκία: Δημοτικές ντουντούκες καλούσαν σε ίδρυση χαλιφάτου - Ο Ερντογάν «χτίζει» ισλαμιστικό στρατό

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, αξιωματική αντιπολίτευση, Αϊκούτ Ερντογντού (Aykut Erdoğdu), ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο, στο οποίο ένας άνδρας μέσα από ένα δημοτικό όχημα του Δήμου Σκουταρίου (Üsküdar), στην ασιατική όχθη απέναντι από την Κωνσταντινούπολη, καλούσε από τις ντουντούκες (του δημοτικού οχήματος) υπέρ της εγκαθίδρυσης χαλιφάτου στην Τουρκία. Οι ντουντούκες του δημοτικού οχήματος, ενός Δήμου που ελέγχεται από το κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μετέδιδαν στίχους του Κορανίου ενώ ο άνδρας μέσα από το όχημα κήρυττε από τις ντουντούκες ότι «η σωτηρία βρίσκεται μόνο στο Ισλάμ» και εξαπέλυε συνθήματα ενάντια στους «άπιστους, στους ιμπεριαλιστές και στους σιωνιστές». Ο βουλευτής Ερντογντού χαρακτήρισε το περιστατικό «έγκλημα ενάντια στο Σύνταγμα».

Δείτε το βίντεο: https://twitter.com/i/videos/tweet/809034054217691136

Προσωπικό ισλαμιστικό στρατό δημιουργεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα έχει ως κέντρα του τα τζαμιά της χώρας και θα αποτελείται από ισλαμιστές νεολαίους. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ (Burak Bekdil), με άρθρο του στο Ινστιτούτο Gatestone, κάνει λόγο για μια «μια παράνοια που ωθεί τον Ερντογάν και τους άνδρες του στην άβυσσο του παραλογισμού και του εμφυλίου πολέμου», ενώ ο ίδιος προσθέτει ότι «υπάρχουν σημάδια ότι ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν δεν θα περιοριστεί μόνο εντός των τουρκικών συνόρων». Το καθεστώς Ερντογάν δημιούργησε και μια ειδική υπηρεσία «ειδικών επιχειρήσεων» στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών, στην οποία προΐσταται ένας αναπληρωτής γραμματέας. Ο τουρκικός τυχοδιωκτισμός, εκτιμάται από τον Πίναρ Τρέμπλεϊ (Pinar Tremblay), θα επεκταθεί και θα δούμε την τουρκική κυβέρνηση να δαπανά περισσότερα χρήματα και ανθρώπινους πόρους σε ειδικές επιχειρήσεις. Από αυτό το κέντρο ειδικών επιχειρήσεων θα συντονίζεται η τουρκική εισβολή στη Συρία και η πιθανή εμπλοκή της στο Ιράκ, επιχειρήσεις που θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο στο εσωτερικό και εξωτερικό της Τουρκίας απέναντι σε κάθε αντίπαλό του. Τον Αύγουστο ο Ερντογάν διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Αντνάν Τανριβερντί ως έναν από τους κορυφαίους συμβούλους του. Ο Αντνάν Τανριβερντί είναι ο ιδιοκτήτης της Σαντάτ, μιας εταιρείας ασφάλειας και μισθοφόρων. Η Σαντάτ έχει κατηγορηθεί ότι εκπαιδεύει μια ιδιωτική παραστρατιωτική ισλαμιστική δύναμη, έναν προσωπικό στρατό αφοσιωμένο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της Τουρκίας εξολοθρεύοντας τους αντιφρονούντες. Η Σαντάτ, που έχει κατηγορηθεί επίσης ότι εκπαίδευσε τζιχαντιστές για τους πολέμους στη Λιβύη και στη Συρία, λέγεται ότι τώρα θα στραφεί και κατά των Κούρδων αλλά και των σιιτών μουσουλμάνων.

Τον Οκτώβριο η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το Ίδρυμα Ντιγιανέτ, ανακοίνωσε τη δημιουργία «οργανώσεων νεολαίας» που θα έχουν ως κέντρα τους τα χιλιάδες τζαμιά της χώρας. Αρχικά οι νεολαιίστικες αυτές οργανώσεις θα δημιουργηθούν γύρω από 1.500 τζαμιά αλλά το σχέδιο προβλέπει 20.000 τζαμιά της Τουρκίας να έχουν οργανώσεις ισλαμιστικής νεολαίας μέχρι το 2021 και στο τέλος να υπάρχουν οργανώσεις και στα 45.000 τζαμιά όλης της χώρας. Τούρκοι δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι αυτές οι οργανώσεις νεολαίας με επίκεντρο τα τζαμιά θα μετεξελιχθούν στην προσωπική πολιτοφυλακή του Ερντογάν.

Με τον όρο χαλιφάτο εννοείται το πολιτικό-θρησκευτικό κράτος, ιστορική πλέον μορφή κεντρικής διακυβέρνησης του Ισλάμ, που διαμορφωνόταν από τη μουσουλμανική κοινότητα τη γη και τους διαφορετικούς λαούς που είχε υπό την κυριαρχία της η ισλαμική αυτοκρατορία, κατά τους αιώνες που ακολούθησαν τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ το 632. Ο Οθωμανός σουλτάνος έφερε και τον τίτλο του χαλίφη. Οι Τούρκοι ισλαμιστές όταν μιλάνε για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εννοούν και την αναβίωση του χαλιφάτου. Το όνομα αντλείται από την αραβική λέξη χαλίφα (χαλίφης) που σημαίνει «υπηρέτης του θεού» ή «διάδοχος του Προφήτη του». Προτεραιότητες αυτής της κεντρικής διακυβέρνησης ήταν η επιβολή του θρησκευτικού νόμου (σαρία), η άμυνα και η επέκταση της επικράτειας του Ισλάμ, και η γενική επίβλεψη σε οικονομικά θέματα. Παρόλο που δεν ήταν πνευματικό λειτούργημα, ο θεσμός του χαλιφάτου ήταν εμποτισμένος με πολιτικό και θρησκευτικό συμβολισμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε στην ενότητα του μουσουλμανικού κόσμου.

Ως πρώτος χαλίφης αναφέρεται ο Αμπού Μπακρ. Στη σειρά διαδοχής αναφέρονται οι Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ, Ουθμάν ιμπν Αφφάν και Αλί, επίσης αποκαλούμενοι ρασιντούν. Μετά το θάνατο του Αλί κατά το 661, οι σιίτες Μουσουλμάνοι αναγνώρισαν τους διαδόχους του Ιμάμ(ηδες) ως αληθινούς διαδόχους της εξουσίας του Προφήτη. Το υπόλοιπο Ισλάμ αναγνώρισε ως αληθινούς συνεχιστές τη δυναστεία των Ομεϋαδών, η οποία υπερκεράστηκε από τη δυναστεία των Αββασιδών περί το 750. Μετά την παρέλευση δύο αιώνων περίπου η δυναστεία των Αββασιδών περιήλθε σε τουρκικό έλεγχο. Η δυναστεία των Ομεϋαδών βρήκε τη συνέχειά της στην Ισπανία, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εμιράτου το 756. Με τη σειρά του οι ιμάμ(ηδες) των Ισμαηλιτών δημιούργησαν στη βόρεια Αφρική σιιτικό χαλιφάτο υπό τη δυναστεία των Φατιμιδών. Μετά την κατάληψη της Βαγδάτης από τους Μογγόλους, η κεντρική διοίκηση του ισλαμικού κόσμου πέρασε στους Μαμελούκους κυβερνήτες της Αιγύπτου και από εκεί στους σουλτάνους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1517. Το χαλιφάτο καταλύθηκε το 1924 όταν καταργήθηκε και η Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία.

http://www.tribune.gr/

No comments :

Post a Comment