05/11/2016

Η ρωσική πρόταση για τους Κούρδους στον Άσαντ και η Τουρκία - Την ίδρυση Ομοσπονδιακού Στρατού στην Βόρειο Συρία επιδιώκουν οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους

Καθημερινά δεκάδες ρωσικά αεροσκάφη προσγειώνονται στη ρωσική βάση κοντά στη Λατάκια της Συρίας. Το επιβατηγό όμως που προσγειώθηκε εκεί στις 17 Σεπτεμβρίου μετάφερε οκτώ Ρώσους αξιωματούχους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών που μετέφεραν έγγραφα τα οποία θα αλλάξουν τον χάρτη της περιοχής. Αυτό όμως δεν θα συμβεί. Στα εν λόγω έγγραφα περιλαμβανόταν και ένα μνημόνιο το οποίο αναφερόταν στην πιθανότητα παραχώρησης ειδικού status από την συριακή κυβέρνηση στις κουρδικές συριακές περιοχές. Η ρωσική αντιπροσωπεία είχε ως αποστολή την εξεύρεση λύσης στο κουρδικό πρόβλημα στην Συρία. Ο Σαλίχ Γκέντο, γ.γ. του κουρδικού PYD της Συρίας ήταν παρόν στην συνάντηση. «Οι Ρώσοι είχαν έτοιμο το έγγραφο και ήταν υπέρ μας. Ζητούσαν ομοσπονδοποίηση της Συρίας και σεβασμό των δικαιωμάτων των Κούρδων. Το αποδεχτήκαμε με μικρές προσθήκες», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως η συριακή κυβέρνηση δεν το αποδέχθηκε λέγοντας πως η τυχόν αποδοχή της κουρδικής αυτονομίας θα οδηγούσε σε διάσπαση της Συρίας.

Το εν λόγω μνημόνιο περιλάμβανε πέντε προτάσεις:
1. Συνταγματική αναγνώριση των εθνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Κούρδων στην Συρία και των αντιστοίχων άλλων μειονοτήτων.
2. Αναγνώριση ενός δημοκρατικού συστήματος αυτόνομης διακυβέρνησης στα καντόνια της Τζαζίρα, του Αφρίν και του Κομπάνι που ελέγχονται από τους Κούρδους.
3. Αναγνώριση του κουρδικού YPG και της κουρδικής αστυνομίας στις περιοχές αυτές ως νομίμων ενόπλων δυνάμεων.
4. Σχηματισμός ομάδων εργασίας συριακής κυβέρνησης – Κούρδων για τον συντονισμό των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
5. Αλλαγή του ονόματος της Συρίας από «Συριακή Αραβική Δημοκρατία» σε «Συριακή Δημοκρατία» και εφαρμογή ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης.
Ο Γκέντο είπε πως η κουρδική πλευρά ζήτησε την απαγόρευση εγκατάστασης Αράβων στο καντόνι της Τζαζίρα και αποκατάσταση των κουρδικών περιουσιών. Κάθε διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών θα επιλύονταν με διάλογο αλλά όχι με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια. Ο Κούρδος αξιωματούχος τόνισε πάντως πως το ρωσικό σχέδιο εξακολουθεί να υπάρχει και πως η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να έχει επαφές με την κυβέρνηση Άσαντ επί του προκειμένου. Ωστόσο κάθε πλευρά θα έχει το δικαίωμα ακύρωσης της συμφωνίας αρκεί να ενημερώσει την άλλη γραπτώς και εγκαίρως.

Στην Συρία ζουν περί τα 3 εκ. Κούρδοι. Το 2011 με την έναρξη του πολέμου οι Κούρδοι άρχισαν να διεκδικούν πολιτικά δικαιώματα. Σημαντικές κουρδικές πόλεις στην Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, όπως το Κομπάνι, το Καμισλί και το Αφρίν βρίσκονται τώρα υπό κουρδικό έλεγχο. Η Τουρκία από την αρχή αντιτίθεται σε αυτές τις εξελίξεις. Ορισμένοι στην Τουρκία θεωρούν πως το καθεστώς Άσαντ έχει εγκαταλείψει την περιοχή των συνόρων στους Κούρδους ώστε να αποφύγει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, αλλά και για να μην προκαλέσει την Άγκυρα. Όταν όμως το κουρδικό PYD ανακήρυξε τα κανόνια του Καμισλί, του Αφρίν και του Κομπάνι αυτόνομα, η Δαμασκός δεν αναγνώρισε την αυτονομία. Και όταν το ένοπλο τμήμα του PYD, το YPG, άρχισε να καταλαμβάνει εδάφη ώστε να επιτευχθεί εδαφική ενοποίηση των καντονιών η Τουρκία αντέδρασε και δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων της. Η Δύση έχει προμηθεύσει με όπλα το YPG και παρέχει πολιτική στήριξη στο PYD. Ωστόσο, τα αντιμαχόμενα συμφέροντα και η έλλειψη πολιτικής ενότητας των Κούρδων προδικάζει πως το κουρδικό ζήτημα θα παραμείνει άλυτο. Οι Κούρδοι άλλοτε στρέφονται προς τη Ρωσία και άλλοτε προς τις ΗΠΑ. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί η Άγκυρα παραμένει σιωπηλή όσον αφορά την υποστήριξη της Μόσχας προς τους Κούρδους. Κούρδοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις επαφές με τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία δήλωσαν πως φυσικά η Τουρκία έχει γνώση σχετικά αλλά γνωρίζει επίσης, ότι το συριακό καθεστώς δεν δέχεται το ρωσικό σχέδιο. Κατά συνέπεια γιατί η Άγκυρα να διαταράξει τις σχέσεις της τη Μόσχα για ένα σχέδιο που δεν φαίνεται να λειτουργεί;

Του Μαχμούτ Μποζαρσλάν
http://www.al-monitor.com/
http://www.defence-point.gr/news/?p=164380

Την μελλοντική ίδρυση Ομοσπονδιακού Στρατού στις περιοχές της βορείου Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Σύμμαχοι τους ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές των Καντονιών. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου των λαών της περιοχής να ιδρύσουν μια αυτόνομη περιοχή με την ονομασία Δημοκρατικό Ομόσπονδο Σύστημα της Rojava- Βόρεια Συρία. Η νέα στρατιωτική δύναμη θα αποτελείται από τις Ομάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και οι Ομάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ). Σύμφωνα με τον ηγέτη της Διοίκησης Άμυνας του Καντονιού της Jazira, ένα από τα τρία Καντόνια της Βορείου Συρίας, όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Rojava θα πρέπει να ενωθούν υπό την ομπρέλα ενός νέου Ομοσπονδιακού συστήματος. Οι στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία των Καντονιών της Βορείου Συρία ιδρύθηκαν την 1η Ιανουαρίου του 2014 ενώ τον Μάρτιο του 2016 οι Κούρδοι και οι υπόλοιποι λαοί των περιοχών του Βορείου Συρίας ανακήρυξαν σε συνέδριο στην πόλη Rmeilan την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Rojava προωθώντας ουσιαστικά την Ομοσπονδοποίηση της Συρίας. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτή οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους προχώρησαν στην συγκρότηση μιας 31μελούς επιτροπής η οποία μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο θα έπρεπε να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την δημιουργία μιας Συριακής Ομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη πολιτική δεν έχει μέχρι σήμερα την αποδοχή της κυβέρνησης του Assad, ενώ οι Ρώσοι σύμμαχοι του καθεστώτος εξετάζουν με επιφύλαξη την πρόταση αυτή ως την πλατφόρμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μελλοντική επίλυση του Συριακού εμφυλίου.

http://www.viadiplomacy.gr/

No comments :

Post a Comment