10/11/2016

Σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία - Δύσκολη η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο

Η απροθυμία του καθεστώτος του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να υποστηρίξει την Σαουδική Αραβία στις περιφερειακές της επιλογές, παρά τη γενναιόδωρη ενίσχυση που ελάμβανε από το Ριάντ, η οποία ασφαλώς προσέβλεπε στην απόσπαση της συναίνεσης του Καΐρου ή τουλάχιστον της μη εναντίωσης, οδήγησε σε σοβαρή κρίση τις διμερείς σχέσεις, με τους Σαουδάραβες να σταματούν, να αναστέλλουν επισήμως, τη βοήθεια προς την Αίγυπτο που βρίσκεται βυθισμένη σε οικονομική κρίση. Το Ριάντ ενημέρωσε την Αίγυπτο, ότι προχώρησε στην επ’ αόριστον αναστολή της αποστολής φορτίων πετρελαίου στη χώρα του Νείλου, όπως προβλεπόταν από τη διμερή συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η είδηση επιβεβαιώθηκε χθες από τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, αν και από την πλευρά της κρατικής σαουδαραβικής Aramco δεν υπάρχει ακόμα επίσημος σχολιασμός. Οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη διακοπή της παράδοσης πετρελαίου.

Όμως η στάση του Σίσι στον πόλεμο της Υεμένης, όπου αρνήθηκε να εμπλακεί στο πλευρό των Σαουδαράβων, η σύμπτωση απόψεων με τους Ρώσους υπέρ του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, καθώς επίσης και το μπλοκάρισμα στα δικαστήρια της επιστροφής στη Σαουδική Αραβία του ελέγχου δυο στρατηγικής σημασίας νήσων στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, ήταν τα δεδομένα που προκάλεσαν την οργή της σαουδικής βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα με την επίσημη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, αναπτύχθηκε μια φημολογία ότι ο υπουργός Πετρελαίου ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Τεχεράνη να υπογράψει πετρελαϊκή συμφωνίας με την ισλαμική Δημοκρατία (από το ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr), διαψεύσθηκε από την αιγυπτιακή πλευρά. Ωστόσο, ρόλο στην όλη κατάσταση παίζει και η αδυναμία του καθεστώτος Σίσι να αναμορφώσει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της Αιγύπτου που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος ότι η επένδυσή τους στην Αίγυπτο μπορεί να πετά χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο…
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ξεκίνησε με την υποτίμηση του νομίσματός της κατά 32,3% την περασμένη Πέμπτη, όμως το νόμισμα διολίσθησε περεταίρω, με αποτέλεσμα να έχει χάσει μέχρι τώρα το ήμισυ της αξίας του και η κατάσταση να μην έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας παλεύει να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα, ενώ στην οικονομία παρατηρείται σοβαρή έλλειψη δολαρίων, με αποτέλεσμα από 8,8 αιγυπτιακές λίρες (pounds) για κάθε δολάριο, πλέον η ισοτιμία να τείνει να διαμορφωθεί στις 13 αιγυπτιακές λίρες για κάθε δολάριο, ώστε να δοθεί κίνητρο ανταλλαγής των δολαρίων με το εθνικό αιγυπτιακό νόμισμα. Παράλληλα, η αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα, εκτόξευσε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εμφάνιση πληθωριστικών φαινομένων, ως αποτέλεσμα της μαζικής υποτίμησης του νομίσματος. Υπενθυμίζεται, ότι η υποτίμηση του νομίσματος αποτελούσε προϋπόθεση την οποία έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ/IMF) για να προχωρήσει στη δανειοδότηση της αιγυπτιακής οικονομίας με 21 δισεκατομμύρια δολάρια εντός μια τριετίας, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία υποφέρει από το 2011, έτος ανατροπής του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.
 

No comments :

Post a Comment