27/07/2016

Στο ΔΝΤ προσφεύγει η Αίγυπτος για οικονομική βοήθεια

Κοντά σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται η Αίγυπτος, αναφορικά με ένα πρόγραμμα δανεισμού, που θα την βοηθήσει τόσο ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού της κενού, όσο και ως προς την σταθεροποίηση των αγορών. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, ζήτησε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα επισκεφθεί την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες.Έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με το ΔΝΤ αλλά και του προγράμματος στήριξης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διεθνής εμπιστοσύνη στην αιγυπτιακή οικονομία. Στόχος της Αιγύπτου είναι να εξασφαλίσει στήριξη ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Προσφεύγουμε στο ΔΝΤ, γιατί το δημόσιο έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, μεταξύ 11-13% τα τελευταία έξι χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αμρ ελ Γκαρχι.  Στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον υποδέχθηκαν θετικά το αίτημα της Αιγύπτου, λέγοντας ότι θα στείλουν κλιμάκιο στη χώρα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

http://www.cnn.gr/money/story/40808/sto-dnt-prosfeygei-i-aigyptos-gia-oikonomiki-voitheia

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΘΕΛΕΙ ΔΛΔ 21 ΔΙΣ (3Χ7) ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ "ΑΣΤΑΚΟ" (ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ MISTRAL" ΑΓΟΡΑΣΕ !!!) ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ (ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ) ΑΚΡΙΒΩΣ ; (ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ). ΑΡΑΓΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΠΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ (ΓΙΑΤΙ; ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ "ΕΙΡΗΝΙΣΤΩΝ" ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΩΝ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ, ΧΙΠΙΔΩΝ-ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ.

Αφού τελείωσε με τις παραγγελίες υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων κάθε λογής, ο πρόοδος της Αιγύπτου, στρατάρχης εν αποστρατεία Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν της εφαρμογής μέτρων λιτότητας με σκοπό να αναστραφεί η δυσμενής κατάσταση και να ελεγχθεί το έλλειμμα… Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια συμφωνία που ευελπιστούν στο Κάιρο να έχει ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου. Στα μέτρα που περιλαμβάνει το… «μνημόνιο» που θα εφαρμοστεί στην Αίγυπτο, είναι η περικοπή των επιδοτήσεων, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και φυσικά οι αποκρατικοποιήσεις. Ο Σίσι ζήτησε την υποστήριξη του κόσμου για να πετύχουν τον στόχο τους τα μέτρα, όμως η εξέλιξη μόνο καλή δεν μπορεί να εκτιμηθεί, όσον αφορά τη σταθερότητα του καθεστώτος του. 

Από την εξέγερση του 2011, το αιγυπτιακό νόμισμα έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας του, ο τουριστικός κλάδος που ήταν βασικός «πνεύμονας» στήριξης της οικονομίας υποφέρει ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών ενεργειών που αντιμετώπισε η Αίγυπτος, ενώ σα να μην έφτανε αυτό, η χώρα έχει έλλειψη σε συναλλαγματικά διαθέσιμα, κυρίως δολάρια, με αποτέλεσμα να βασιλεύει η μαύρη αγορά… Και να σκεφτεί κανείς ότι η Αίγυπτος έχει λάβει γενναιόδωρη χρηματοδότηση και πολύπλευρη στήριξη από τη Σαουδική Αραβία και άλλες σουνιτικές μοναρχίες στον Κόλπο (π.χ. ΗΑΕ που αντικατέστησαν με προθυμία το Κατάρ που στήριζε τον Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας).

Καλά όλα αυτά, όμως εάν εξετάσει κανείς το θέμα πιο αποστασιοποιημένα και δεχθεί αξιωματικά ότι το ΔΝΤ είναι εν πολλοίς και “όπλο” στην παγκόσμια στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του Σίσι με τα ανοίγματα στη Μόσχα, είναι βέβαιο ότι θα έχουν κάποιο κόστος για την Αίγυπτο. Όχι ότι ο ηγέτης της δεν το γνώριζε, απλώς εκτιμούσε και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί και να ιχορροπήσει…

http://www.defence-point.gr/news/?p=157614

ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ defence-point ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.  ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ (ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥΝ) ΚΙ ΟΧΙ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΗΠΑ.  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΣΙΣΙ (ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙ). ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΜΕ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΝΤ. ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΣΙΣΙ ΔΕΝ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΣΙΑΣ ή ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΑΝΤΑ.

No comments :

Post a Comment