16/11/2016

Ξεκίνησε η συζήτηση Τούρκων-Ισραηλινών για τον αγωγό αερίου - Ξαναλειτουργεί η ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα

Αντιπροσωπείες ειδικών από την Τουρκία και το Ισραήλ συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινώντας και επίσημα τη διαδικασία διαλόγου με αντικείμενο μια συμφωνία που θα επιτρέψει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το κολοσσιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο φέρεται να περιέχει 620 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Η συνάντηση των εξειδικευμένων επιτροπών έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας ανάμεσα στον υπουργό Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδατίνων Αποθεμάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέινιτζ, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και προεδρικό… γαμβρό, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η συζήτηση μόνο εύκολη δεν είναι, ενώ επηρεάζονται άμεσα και από τις εξελίξεις στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Επίσης, η ισραηλινή πλευρά, παρά την εξομάλυνση, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά καχύποπτη απέναντι στην τουρκική πλευρά… Η πρόβλεψη για μακροχρόνια παραμονή του Ερντογάν στα πράγματα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εγκατάλειψη «προσεγγίσεων» στα θέματα της ευρύτερης περιοχής που αποτελούν ανάθεμα για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, ενώ ουδείς τρέφει αυταπάτες για τα πραγματικά κίνητρα του Ερντογάν για να επιδιώξει την εξομάλυνση.

http://www.defence-point.gr/news/?p=165095

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΟΜΑΔΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ "EAST MED". ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΩΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΟΤΤΙ ΑΥΤΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙ ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΖΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΧΘΕΙ ΣΕ ΥΨΙΣΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το Ισραήλ διόρισε χθες νέο πρέσβη στην Τουρκία, τον πρώτο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από την κρίση του 2010 που πυροδοτήθηκε από την αιματηρή έφοδο Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που κατευθύνονταν στην αποκλεισμένη Γάζα, γράφει το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Ο Εϊταν Ναέ, επελέγη από κυβερνητική επιτροπή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εμμανουέλ Ναασών.  Σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, μεταξύ των δύο χωρών.

http://www.echedoros-a.gr/2016/11/blog-post_78.html

No comments :

Post a Comment