08/11/2016

Ρωσία-Τουρκία: Αναθέρμανση στρατιωτικο- τεχνικής συνεργασίας - «Ξεκινήσαμε διαδικασία πώλησης στη Τουρκία α/α συστημάτων S-400 ή S-300 αλλά και BUK-Μ3»

Η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία, αναφέροντας ότι και η ενδεχόμενη παράδοση συστήματος αεράμυνας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στο πεδίο της συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Φομίν, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων για στρατιωτική συνεργασία. Ο Φομίν σε συνέντευξή του στο Ίντερφαξ, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η Μόσχα και η Άγκυρα θα έχουν συναντήσεις για τη διακυβερνητική στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας και του τόπου διεξαγωγής των συνεδριάσεων. Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι γίνεται επανεκκίνηση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών, που είχε ανασταλεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, πέρσι τον Νοέμβριο. Το θέμα της αναθέρμανσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Οκτωβρίου.

The Hellenic Information Team

Αξιωματούχοι στη Μόσχα αναφέρουν ότι Ρωσία και Τουρκία ξεκινούν εκ νέου τη διμερή στρατιωτική συνεργασία και στο πλαίσιο αυτό, προ του τέλους του 2016, θα συνέλθει η αρμόδια διακυβερνητική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα και να λάβει αποφάσεις. Η ακριβής ημερομηνία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλεξάντερ Φόμιν, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα τη Στρατιωτική – Τεχνική Συνεργασία με τις χώρες – εταίρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι το θέμα της πώλησης στην Τουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων στο πλαίσιο της επιτροπής. Υπογραμμίζεται, ότι οι δηλώσεις του Φόμιν έρχονται μετά την επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Χουλούσι Ακάρ της πρώτη μέρα του Νοεμβρίου, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, στρατηγό Βαλερί Γερασίμοφ και εξέτασαν το ενδεχόμενο συνεργασίας στη Συρία…

http://www.defence-point.gr/news/?p=164596

Μια εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη για το ισοζύγιο ένοπλης ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας σημειώθηκε. Το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα των ρωσικών αμυντικών εξαγωγών, του Αλεξάντερ Φόμιν, ότι «Ρωσία και Τουρκία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την άμεση πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Τουρκία". Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο, Ρωσία και Τουρκία έχουν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των αρμόδιων επιτροπών τους την προμήθεια από την δεύτερη των κορυφαίων αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων ρωσικής παραγωγής, ακόμα και για το σχετικό πρόγραμμα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας T-LORAMIDS. Την ανακοίνωση της έναρξης των συζητήσεων για την προμήθεια του αντιπυραυλικού/αντιαεροπορικού συστήματος την έκανε ο ίδιος προϊστάμενος της ρωσικής υπηρεσίας αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας ROSOBORONEXPORT και υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Α.Φόμιν. «Τα νέα αντιαεροπορικά συστήματα της Ρωσίας είναι ικανά να αναχαιτίζουν πυραύλους σε μεγάλες αποστάσεις ακόμα και τα Buk-Μ2/3, πόσο δε μάλλον τα ισχυρότερα S-300/-400. Αυτά συζητάμε να τους προμηθεύσουμε. Μιλάμε για αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας».

Επίσης αναφορά έγινε και για την συνέχιση της πορείας κατασκευής του πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Ακουγιού που θα τεθεί σε υπηρεσία το 2023 που κατασκευάζει η Rosatom στην περιοχή της Μερσίνης.

http://www.pronews.gr/

No comments :

Post a Comment