26/10/2016

ΕΥΠ: Νέος "σούπερ κοριός" σε μορφή λογισμικού ;

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": 300.000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (malware η/και trojan-virus) ΜΕΧΡΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟ ΛΕΣ. ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΝΤΑ) ΣΑΣ ΠΩΛΟΥΝ ΩΣ ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΟ (ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ) ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΜΗΝΟ-ΤΡΙΜΗΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΟ.  ΠΡΟΤΑΣΗ...
1) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ darkweb, ΧΤΙΣΤΕ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ) ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ "ΑΓΡΑΦΑ" ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΑΣ. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 5000 $, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΜΗΝΑΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ 500$. ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ, ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥΣ.
2) Η ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΜΕ "ΙΟ" ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΕΙΣΗΓΗΣΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ (50%) ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ, ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ (70%), ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ (10%). ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ. ΜΑΘΕΤΕ ΤΟΥΣ.
3) ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΤΕ/ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΤΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΑΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ,  ΩΣΤΕ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΟΡΟΙΔΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ.
4) ΑΓΟΡΑΣΤΕ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΗΔΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. 

Μέχρι σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να αποφεύγουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες, είτε μέσω σταθερού, είτε κινητού, φοβούμενοι τις υποκλοπές. Και προτιμούν να κάνουν τις συνομιλίες τους μέσω Viber, Messenger, ChatOn και άλλων πλατφορμών, οι οποίες είναι σχετικά πιο «ασφαλείς» απέναντι σε υποκλοπείς. Αυτό, αποτελούσε ένα καλό «όπλο» στα χέρια πάσης φύσεως παρανόμων που ήθελαν να αποκρύψουν από τις Αρχές τις συνεννοήσεις και τα σχέδιά τους. Όχι πια… Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές προσανατολίζονται στην προμήθεια ενός νέου υπέρ κοριού. Ενός νέου συστήματος υποκλοπών, το οποίο είναι εξειδικευμένο στη συνακρόαση συνομιλιών μέσω αυτών, των «άσπαστων» δικτύων… Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι για να προμηθευτεί η ΕΥΠ, όσο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ αυτό το νέο σύστημα, «συμπληρώνοντας» ήδη τα υπάρχοντα συστήματα συνακροάσεων που δουλεύουν. Η λεπτομέρεια, βέβαια, είναι ότι εδώ, δεν μιλάμε για «βαλιτσάκι», δεν μιλάμε για ένα σύστημα με απτά μέρη, αλλά, ουσιαστικά, για ένα λογισμικό.

Το λογισμικό αυτό, όπως εξηγούν ειδικοί, στην πράξη, όταν εντοπιστούν τα τηλέφωνα/tablets/υπολογιστές «στόχοι», τους οποίους η ΕΥΠ θα θέλει να υποκλέψει, προχωρά στην αποστολή ενός ιού. Ο ιός αυτός, μη ανιχνεύσιμος ακόμα και από τα πλέον σύγχρονα antivirus, μετατρέπει τον χειριστή του λογισμικού, σε σκιώδη συνδιαχειριστή της συσκευής που υποκλέπτεται, ενώ φυσικά, του δίνει πλήρη πρόσβαση στη συνομιλία και την ανταλλαγή δεδομένων που γίνεται μέσω Viber, Messenger, ChatOn, Facebook, Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα. Είναι ηλίου φαεινότερο πως το συγκεκριμένο σύστημα δίνει πλήρη πρόσβαση και στις επικοινωνίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς ουσιαστικά ανοίγει «κερκόπορτα» για την υποκλοπή της ανταλλαγής μηνυμάτων και άλλων δεδομένων μέσω e-mail, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι αυτό το λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέψει και ομαδικές συνομιλίες. Για την ακρίβεια, τηλεδιασκέψεις, οι οποίες πλέον σπανίως γίνονται τηλεφωνικά, αλλά σχεδόν κατά κανόνα πραγματοποιούνται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στη θέση «κεντρικού διακομιστή»- server. Το λογισμικό αυτό παρεμβαίνει με τον ίδιο τρόπο στον υπολογιστή, υποκλέπτοντας, σιωπηλά πάντα, την επικοινωνία. Με τέτοιο λογισμικό, που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε και η υποκλοπή της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ιβα Πέτροβα, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί μέσω Wikileaks.

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στην “PRESS”, η ΕΥΠ προσανατολίζεται στην απόκτηση αυτού του λογισμικού, καθώς έχει πολλά «δυνατά σημεία». Εν αρχή, ην το γεγονός ότι το κόστος του δεν είναι δυσθεώρητο (κοστίζει περίπου 300.000 ευρώ και είναι ιταλικής «κατασκευής») και πως είναι εύκολο στον χειρισμό από τα ειδικευμένα στελέχη της. Εκτός αυτού, δεν διαθέτει κινητά μέρη, γεγονός που σημαίνει ότι το μόνο το οποίο θα χρειάζεται θα είναι συνεχείς αναβαθμίσεις, αλλά ποτέ συντηρήσεις, οι οποίες και απαιτούν να βγαίνει «εκτός λειτουργίας», ή να μετακινείται εκτός του κτιρίου της Κατεχάκη ο μηχανισμός, ή εν πάση περιπτώσει, να επισκέπτονται το σημείο στο οποίο βρίσκεται ειδικευμένοι τεχνικοί. Πέραν αυτών όμως, θα συμπληρώσει το «καρέ» των συστημάτων υποκλοπών που διαθέτουν οι ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση εθνικών κινδύνων ή και τρομοκρατικών απειλών και εγκληματικών ομάδων που απειλούν την κοινωνική συνοχή. Και, το κυριότερο, θα βάλει τις ελληνικές υπηρεσίες στη σύγχρονη εποχή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με ένα κατασκοπευτικό υπερόπλο, ανάλογο του σούπερ κοριού που ήδη διαθέτει για τις τηλεφωνικές συνομιλίες…

Η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ έχουν φέρει σε πέρας τις επιχειρήσεις εξάρθρωσης μιας σειράς εγκληματικών οργανώσεων, με τη χρήση χιλιάδων τηλεφωνικών συνομιλιών, τις οποίες υπέκλεψαν μέσω του λεγόμενου «υπερκοριού». Το πλέον σύγχρονο σύστημα υποκλοπών που διαθέτει η χώρα μας, είναι σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπερσύγχρονη τεχνολογία, το οποίο παρεμβαίνει αθόρυβα στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο κοριός υποκλοπών υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους υπερυπολογιστές που έχει στη διάθεσή της η ΕΥΠ, όπου μέσω ειδικού λογισμικού μπορούν να καταγραφούν έως 3 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες το λεπτό, αξιολογώντας ακόμα και ειδικές λέξεις-κλειδιά, είναι ένα σύγχρονο υπερόπλο στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Στη διάθεσή της, η ΕΥΠ έχει και τα λεγόμενα «βαλιτσάκια», τα οποία κακώς συγχέονται με τον υπερκοριό και είναι μεταφερόμενες συσκευές υποκλοπών, οι οποίες όμως πια σπανίως χρησιμοποιούνται.

Δεν είναι όμως μόνο η διενέργεια υποκλοπών, αλλά και η προστασία από αυτές που προβληματίζει την ΕΥΠ. Ως γνωστόν, στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναλαμβάνουν τον έλεγχο/αποτροπή διενέργειας υποκλοπών εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης, βουλευτών και σημαντικών επισκεπτών ξένων χωρών. Όμως, επειδή η τεχνολογία προχωρά και οι ξένοι πράκτορες… αλωνίζουν, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί και η προμήθεια νέων μηχανημάτων και λογισμικών αντιπαρακολούθησης, τα οποία έχουν αποστολή να εντοπίζουν κοριούς ή ιούς, που τοποθετούνται για να γίνει υποκλοπή.

http://www.press-time.gr/index.php/reportage/item/6410-neos-soyper-korios-gia-tin-efp

3 comments :

  1. Μην ανησυχείτε, δεν τους πιάνουν κορόϊδα, τις μίζες τους θα πάρουν και αν δουλεύουν τα συστήματα μετά σκασίλα τους, άντε στην επόμενη προμήθεια...
    Ποιός θυμάται τις μπάρες του αβραμό;
    Τα υποβρύχια που γέρνουν;
    Τα συστήματα ασφαλείας της Ολυμπιάδας;
    και και και...

    ReplyDelete
  2. το δημοσιο-υπαλληλικο καθεστως αδυνατει να καταλαβει τι γραφεται. το συστημα προμηθειων ειναι δομημενο με την λογικη καθε αλλης δ.υ. οι παρατηρησεις σας ειναι εντυπωσιακες (νομιζω σωστες με τις λιγες γνωσεις που εχω) και θα μεταφερθουν.

    ReplyDelete
  3. δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί και η προμήθεια νέων μηχανημάτων και λογισμικών αντιπαρακολούθησης, τα οποία έχουν αποστολή να εντοπίζουν κοριούς ή ιούς, που τοποθετούνται για να γίνει υποκλοπή.

    ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΟΣ ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΟΣ (ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ) ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ "ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ" ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ stuxnet ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ (ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ) ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Η ΙΣΧΥΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

    |||

    ReplyDelete