16/08/2016

Μεγάλο κινεζικό ματ στο FBI σε υπόθεση κατασκοπείας…(ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΣΕ ΣΩΡΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ)

Μπορεί ακόμα και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, η ουσία όμως είναι ότι μέσω της δράσης του, η πατρίδα του η Κίνα απέκτησε άκρως απόρρητες πληροφορίες και μοναδική εμπειρία στο πως οι πράκτορές της να αποφεύγουν την παρακολούθηση της αμερικανικής αντικατασκοπείας όταν δρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες…

Το όνομά του είναι Kun Shan Chun και εργαζόταν επί 20 σχεδόν χρόνια (από το 1997) ως τεχνικός με υψηλότατη διαβάθμιση ασφαλείας στο αμερικανικό FBI, που ως γνωστόν έχει στην αρμοδιότητά του όχι μόνο την επιβολή του νόμου και την καταπολέμηση του οργανωμένου – και μη – εγκλήματος, αλλά και τον τομέα της αντικατασκοπείας (counterintelligence / counterespionage). Η δράση του ως πράκτορας των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών διήρκεσε τουλάχιστον μια δεκαετία, άρα είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι πληροφορίες που έχουν αποσπάσει οι Κινέζοι για τις μεθόδους και τις τεχνικές των Αμερικανών στον τομέα της αντικατασκοπείας είναι τουλάχιστον πολύτιμες.

Πρόκειται για άλλο ένα σφοδρό πλήγμα των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών στις αμερικανικές. Τη δεκαετία του 1990 για παράδειγμα, είχε στρατολογήσει Αμερικανούς πυρηνικούς επιστήμονες και κατόρθωσε να εξασφαλίσει άκρως απόρρητες πληροφορίες για όλο το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι Κινέζοι φέρονται να έχουν βάλει στο χέρι περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές αυτής του 2000 και τεχνολογίες που αφορούν στο σύστημα μάχης Aegis, ένα από τα μεγάλα αμερικανικά όπλα στον τομέα του Ναυτικού, που ως γνωστόν αποτελεί το «μακρύ χέρι» των Ηνωμένων Πολιτειών στην προστασία των πλανητικών τους συμφερόντων. Οι τεχνολογίες έχουν αξιοποιηθεί – ενσωματωθεί στο σύστημα μάχης που είναι ολοκληρωμένο στα δικά τους πολεμικά πλοία. Τα ίδια ισχύουν και για σχέδια του μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου F-35 Lightning II, άρα πιθανότατα και για τον τρόπο εξασφάλισης χαρακτηριστικών μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth).

Ο Kun Shan Chun παρακολουθήθηκε από τους συναδέλφους του και η τόσο καταστρεπτική για την αμερικανική εθνική ασφάλεια δράση του έλαβε τέλος. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε δημοσίως για την υπόθεση την πρώτη μέρα του τρέχοντος μηνός παρότι η σύλληψη είχε γίνει το περασμένο Μάρτιο, χωρίς να μας διαφωτίσει περισσότερο για τη φύση των πληροφοριών που διέρρευσαν στους Κινέζους. Η καθυστερημένη ανακοίνωση οφείλεται στο ότι επιθυμούσε πρώτα να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία και να εκτιμηθεί η ζημιά που έχει προκληθεί, αλλά και το να ολοκληρώσει συμφωνία με τον κατηγορούμενο για μειωμένη ποινή, έναντι ομολογίας ότι εργαζόταν για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Σε κάποια ελάχιστα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ο πράκτορας των Κινέζων (γεννημένος στην Κίνα που έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα) φέρεται να συνεργαζόταν με δυο Κινέζους αξιωματούχους που δρούσαν υπό την κάλυψη της ιδιότητάς τους ως υπάλληλοι της εταιρίας Zhuhai Kolion Technology Co. Ltd., που παράγει «τόνερ» (ειδικό μελάνι) για εκτυπωτικά μηχανήματα. Ο Κινέζος την πάτησε διότι αρκετές από τις συναντήσεις του με τους συμπατριώτες του πράκτορες που τον χειρίζονταν ως πληροφοριοδότη (handlers) πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, στη Γερμανία και τη Γαλλία. Όμως τα πρόσωπα αυτά, σε συναντήσεις που έγιναν τον Ιούλιο του 2015, είχαν επισημανθεί από την εκεί υπηρεσία αντικατασκοπείας ως Κινέζοι πράκτορες. Στην έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκε η ιδιότητα του Chun, με αποτέλεσμα να ενημερώσουν το FBI με μια πληροφορία που αξίζει χρυσάφι και εξασφαλίζει πιθανότατα σημαντικά ανταλλάγματα… Περίπου την ίδια εποχή, μυστικός πράκτορας του FBI πλησίασε τον Chun και με κάποιον τρόπο τον έκανε να του πει ότι είναι διατεθειμένος να περάσει πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, ότι η αμέσως προηγούμενη περίπτωση τέτοιου εύρους διείσδυσης στο FBI ήταν η υπόθεση της Katrina Leung που ήταν πληροφοριοδότης των Κινέζων από το 1984, ενώ εργαζόταν εκεί από το 1982 ως το 2002 που εξαρθρώθηκε η δράση της.

http://www.defence-point.gr/news/?p=158473

ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ
https://isxys.blogspot.com/2015/07/blog-post_850.html
https://isxys.blogspot.com/2015/10/cia-pulled-officers-from-beijing.html
https://isxys.blogspot.com/2015/10/blog-post_77.html
https://isxys.blogspot.com/2016/03/hacking.html
https://isxys.blogspot.com/2016/04/further-arrests-in-edward-lin-spy-case.html
https://isxys.blogspot.com/2016/04/blog-post_372.html
https://isxys.blogspot.com/2016/06/blog-post_74.html

ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ
https://isxys.blogspot.com/2011/11/blog-post_4823.html
https://isxys.blogspot.com/2011/12/china-based-hacking-of-760-companies.html
https://isxys.blogspot.com/2012/07/northrop-grumman.html
https://isxys.blogspot.com/2012/07/blog-post_3557.html
https://isxys.blogspot.com/2015/06/huawei.html

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΣΤΟ AEGIS
https://isxys.blogspot.com/2016/07/aegis-thaad-patriot-antpy-2-arrow.html

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΛΑ:
https://isxys.blogspot.com/2013/05/blog-post_3808.html
https://isxys.blogspot.com/2015/07/the-daily-beast.html

No comments :

Post a Comment