09/08/2016

Συνάντηση Ερντογάν Πούτιν, σημεία αναφοράς καθαρά σε ισοζύγιο ασφαλείας και ισχύος.

Η προσέγγιση του Ερντογάν επί της ουσίας είναι κίνηση απελπισίας καθώς νιώθει τον παραγκωνισμό και την απομόνωση που έχει υποπέσει από τις Δυτικές κυβερνήσεις ενώ παράλληλα έχει ήδη φανεί πώς με το υποκινούμενο πραξικόπημα, ο χρόνος του στην εξουσία τίθεται σε περιορισμό. Ο ίδιος θέλει να πιέσει με αυτή του την κίνηση όμως δύσκολα θα αποφέρει κέρδη γιατί:
1. Η Τουρκία είναι ακόμα χώρα του ΝΑΤΟ. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποσυρθεί διότι εύκολα τότε θα γίνει "τροφή" της Άρκτου που έτσι και αλλιώς δεν τους έχει σε υπόληψη και έχει και σοβαρά προβλήματα εθνικής φύσης σε Κριμαία και αλλού με Τουρκμένους.
2. Μια πιθανή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ από Τουρκία, θα την φέρει αντιμέτωπη με το σύνολο των χωρών στην περιοχή (και με εμάς)... και το πιο δύσκολο;... πλέον μπορεί να γίνει στόχος διαμελισμού πολύ εύκολα. Ο Ερντογάν δεν είναι χαζός και δεν θα ρισκάρει ποτέ κάτι τέτοιο.
3. Ο Πούτιν έχει δείξει και στο παρελθόν πώς θα πάρει αυτό που θέλει χωρίς να δώσει σημαντικά ανταλλάγματα αν δεν θέλει. Η Τουρκία δεν είναι ο σύντροφος που αναζητεί αλλά σίγουρα έχει σοβαρά συμφέροντα εκεί. Οπότε θα υπάρξει μια πολύ εύθραυστη λυκοφιλία που όμως δύσκολα θα διατηρηθεί. Ειδικότερα όταν ο Ερντογάν αποστασιοποιείται από θέματα όπως αυτό της Κριμαίας αλλά και της Συρίας.
4. Το ομόδοξο είναι ανύπαρκτο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ισλάμ και Ορθοδοξία δεν πάνε μαζί και μπορεί προσωρινά να υπάρξει λυκοφιλία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί καθώς μεγάλο μέρος της δύναμης Πούτιν αλλά και Ερντογάν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.
5. Ε.Ε και ΗΠΑ. Μπορεί να θεωρούνται ως "satan" από τον Ερντογάν (όπως αναφέρεται και ο Χομεϊνί δηλαδή στο Ιράν, τυχαίο; )... όμως είναι και οι μόνες σοβαρές πηγές στήριξης για τον Ερντογάν στην χώρα του, που έχει δεκάδες επιχειρήσεις με πολύ σοβαρές επενδύσεις από την Δύση. Μια περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας λόγω στενής σχέσης με Ρωσία θα είναι τελειωτικό χτύπημα... μην πιάσουμε κάν το θέμα εξοπλισμών.

Για όλο αυτό το σκεπτικό η Τουρκία είναι πλήρως εξαρτημένη από το ΝΑΤΟ και την Δύση και θεωρώ προσωπικά αδύνατον από πλευράς της, να κάνει κάτι ουσιαστικό σε Μόσχα.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

http://www.geopolitics.com.gr/2016/08/blog-post_9.html

ΣΧΕΤΙΚΟ: Η σταθερότητα της περιοχής στην τριμερή του Μπακού. Πούτιν, Αλίγιεφ, Ροχανί έδωσαν τα χέρια

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ":
1) Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΡΩΣΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ...ΚΙΝΑΣ.
2) Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ, ΤΥΠΟΙΣ, ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΣΕ ΡΩΣΣΙΑ-ΚΙΝΑ.
3) Η ΡΩΣΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟ, ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΚΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΓΚΟΥ ΠΩΣ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΜΕΣΩ ΚΙΝΑΣ (ΑΝΑΤΟΛΗ) ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ΝΟΤΟ).
4) ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΝΙΚΛΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗΣ, ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ, ΧΩΡΕΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ Η ΠΕΡΣΙΑ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΟΡΟΥΣ.
5)  ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ. ΕΑΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΠΟΥ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΖΟΝΤΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΙΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ 11/08/2016: ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ, Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

ΣΧΕΤΙΚΟ: Η Ρωσία στοχεύει σε στρατηγικό «τρίγωνο» με το Ιράν και τη Τουρκία - Η «Kommersant» ζήτησε κι έλαβε απαντήσεις στο ερώτημα γιατί "Ρωσία-Τουρκία, έγιναν φίλοι τόσο γρήγορα"

No comments :

Post a Comment