17/08/2016

Πλατφόρμα δράσης για Ισλαμιστές η Τουρκία, σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο - Είπαν κατά λάθος την αλήθεια !

Ως «πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές περιγράφει την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση σε απόρρητο έγγραφό της και επισημαίνει ότι η Άγκυρα στηρίζει ενεργά ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), η οποία έχει διαβαθμιστεί ως απόρρητη. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Άγκυρα συνεργάζεται εδώ και χρόνια με ισλαμιστές. «Ως αποτέλεσμα της ειδικά από το 2011 βήμα-βήμα ισλαμοποιημένης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η Τουρκία εξελίχθηκε σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Οι πολυάριθμες εκφράσεις αλληλεγγύης και δράσεις υποστήριξης από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την αιγυπτιακή “Μουσουλμανική Αδελφότητα”, τη Χαμάς και ομάδες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στην Συρία υπογραμμίζουν την ιδεολογική συγγένειά τους με τους αδελφούς μουσουλμάνους», αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται το ARD, όπου επισημαίνεται ακόμη ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν μπορούν, «για το καλό του κράτους», να συμπεριληφθούν στο ανοιχτό, για δημόσια χρήση, μέρος της απάντησης. Η γερμανική κυβέρνηση, συνδέει, σύμφωνα με το ARD, για πρώτη φορά επισήμως τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με μια τρομοκρατική οργάνωση – διότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Χαμάς, πρόκειται για οργάνωση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2003, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία.

Αυτή η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης βασίζεται σε εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τήρησαν επιφυλακτική στάση όσον αφορά την κριτική απέναντι στην τουρκική πολιτική. Κατά την επεξεργασία της απάντησης της κοινοβουλευτικής ερώτησης, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε συντονιστεί με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κανονικά είναι αρμόδιο για τέτοιες ερωτήσεις», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το γερμανικό κανάλι και επισήμανε ότι το κείμενο απάντησης το οποίο εστάλη στην Αριστερά δεν βρισκόταν ως τώρα σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών. «Λόγω μιας γραφειοκρατικής παράλειψης στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρξε συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών στην τελική εκδοχή του κειμένου», διευκρίνισε νωρίτερα απόψε το υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι, επειδή τα συγκεκριμένα αποσπάσματα της απάντησης έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητα», δεν μπορεί να πάρει θέση δημοσίως για τα ζητήματα ουσίας. Το ARD ωστόσο επισήμανε από την πλευρά του ότι τυπικά η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς την Ομοσπονδιακή Βουλή ισχύει ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων: ο αρμόδιος του SPD για την εξωτερική πολιτική Ρολφ Μούτσενιχ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιπτώσεων της δημοσιοποίησης του εγγράφου στις σχέσεις με την Τουρκία: «Σε μια τόσο ευαίσθητη και ευρεία αξιολόγηση, έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται άλλωστε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί Γερμανοί στρατιώτες», δήλωσε στο ARD ο κ. Μούτσενιχ και πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΑΚΡ προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ως πρότυπο των μουσουλμανικών αδελφοτήτων, αλλά με μέτρια επιτυχία. Από την πλευρά της η Αριστερά θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική που εκφράζει για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Δεν μπορεί δημοσίως να αποκαλεί εταίρο τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν, όταν εσωτερικά προειδοποιεί ότι η Τουρκία είναι επίκεντρο του ένοπλου ισλαμισμού. Είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται στον Ερντογάν σαν εύθραυστο αυγό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία του φέρεται να είναι η κεντρική πλατφόρμα δράσης του ισλαμισμού και ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε η αρμόδια της «Die Linke» για την εξωτερική πολιτική Σεβίν Νταγκντελέν, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της ερώτησης. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε προς την εφημερίδα Die Welt ότι «το αργότερο τώρα είναι πλέον σαφές ότι η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτύχει οριστικά» και πρόσθεσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση και την ΕΕ να θέσει την προσφυγική πολιτική της σε εντελώς νέα βάση.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (FDP) δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Το γεγονός ότι το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα έχει τις ίδιες πολιτικοφιλοσοφικές ρίζες με την Χαμάς και τους Αιγύπτιους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” ήταν γνωστό από καιρό. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε θέση να βασίζεται στο ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας». Η εφημερίδα, η οποία έχει επίσης στην κατοχή της αποσπάσματα από την απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση, κάνει λόγο για «ενδιαφέρουσες πληροφορίες» σχετικά και με τις διασυνδέσεις με αμφισβητούμενες μουσουλμανικές οργανώσεις της Γερμανίας. «Μεμονωμένες ενδείξεις συνηγορούν στο ότι κατά το παρελθόν πρώην μέλη και στελέχη της ισλαμικής κοινότητας “Μίλι Γκερούς”(IGMG) μετακινήθηκαν στην “Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών” (UETD)», η οποία στηρίζεται από τον Ερντογάν και προωθεί τα συμφέροντα του ΑΚΡ στην Γερμανία και οργάνωσε την πρόσφατη συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, αναφέρει. Η IGMG, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή για την Προστασία του Συντάγματος, στηρίζει μια αντιδημοκρατική αντίληψη του κράτους και απορρίπτει τις δυτικές δημοκρατίες, ενώ υπουργεία Εσωτερικών κάποιων γερμανικών κρατιδίων χαρακτηρίζουν την οργάνωση «αντισημιτική». Σύμφωνα με αξιολογήσεις των αρχών ασφαλείας, περίπου το ένα τέταρτο των 760 Γερμανών Ισλαμιστών οι οποίοι έως το τέλος του 2015 είχαν ταξιδέψει προς την Συρία και το Ιράκ είχε τουρκική υπηκοότητα ή ήταν τουρκικής καταγωγής.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υιοθετεί τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ «σε αυτή τη γενικότητά τους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, αναφερόμενη στα περί του ρόλου της Τουρκίας ως «πλατφόρμας δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων». Επιπλέον, αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε ως απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), καθώς, όπως εξήγησε, είναι διαβαθμισμένο ως «εμπιστευτικό». Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ παραδέχθηκε ότι από διαδικαστικό λάθος το υπουργείο Εξωτερικών δεν συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι, αντιθέτως, η καγκελαρία συμμετείχε, όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να προσθέσει στο εξής κάτι στην απάντηση, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, ενώ η κ. Σέμπλι ανέφερε ότι ήδη χθες υπήρξε επικοινωνία της γερμανικής με την τουρκική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το επίπεδο της επαφής ή το περιεχόμενό της.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Βερολίνου-Άγκυρας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε κατ΄ επανάληψη ότι είναι «κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι η κλασική διμερής σχέση που έχει η Γερμανία με πολλές άλλες χώρες, μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι ζουν εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες», για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος που βρίσκεται στο όριο μιας από τις πολιτικά πιο δύσκολες και σε ένταση περιοχής του κόσμου, και γνωρίζει ότι και η Γερμανία είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος που υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά του και όταν δεσμεύεται για κάτι εμμένει σε αυτό».

Ο κ. Ντίμροτ, ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αφέλεια σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, υπάρχει όμως το αποτέλεσμα μιας νηφάλιας ανάλυσης, ότι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω του ότι η ίδια είναι θύμα τρομοκρατίας, είναι ο σημαντικότερος εταίρος στην περιοχή για την αντιμετώπιση του “Ισλαμικού Κράτους” και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συζητούμε σήμερα ή με το έγγραφο». Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, συνέχισε ο κ. Ντίμροτ, δεν είναι βεβαίως αφελείς σε ό,τι αφορά την Τουρκία ως εταίρο, «αλλά είμαστε πεπεισμένοι, και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συζητούμε σήμερα, ότι η Τουρκία είναι και για τις δικές μας αρχές ασφάλειας ο σημαντικότερος εταίρος στο θέμα αντιμετώπιση του λεγόμενου “Ισλαμικού Κράτους”. Υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν πραγματική πρόοδος στην συνεργασία -αλλά για ακόμη μία φορά, αυτή η συνεργασία δεν διεξάγεται ούτε αφελώς ούτε στα τυφλά, παραμερίζοντας δηλαδή ότι υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες, αλλά με μεγάλη ευαισθησία, οξύτητα και βάσει την ανάλογης νομοθεσίας, η οποία, σε ό,τι αφορά π.χ. το Κράτος Δικαίου, δίνει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για νέα πληροφορία και προσέθεσε ότι το Βερολίνο έχει και κατά το παρελθόν προβληματιστεί σχετικά. «Ήταν ακριβώς αυτή η σχέση που επιβάρυνε τη σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ και αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, την οποία τώρα χαιρετίζουμε», δήλωσε.

ΑΜΠΕ

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, από τον αμοραλισμό και τη διάθεση εξυπηρέτησης του ιδιοτελούς συμφέροντος στην πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Συμφέροντος και μάλιστα του βραχυπρόθεσμου, αφού η Ιστορία αν διδάσκει κάτι είναι ότι τέτοιες ολιγωρίες τις πληρώνει κανείς ακριβά σε βάθος χρόνου… Σε απόρρητο έγγραφό της, η γερμανική κυβέρνηση αποκαλεί την Τουρκία του Ερντογάν ως «πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές, υπογραμμίζει την ιδεολογική συγγένεια της τουρκικής κυβερνητικής ελίτ με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ αποκαλύπτει πως η στήριξη ισλαμιστών και τρομοκρατικών οργανώσεων από την Άγκυρα είναι δεδομένη και μάλιστα από τα ανώτατα κλιμάκια, ήτοι τον ίδιο τον πρόεδρο… Παρόλα αυτά, συνεχίζει να επιθυμεί τη συνεργασία μαζί της, μια συμπεριφορά που κατανοείται στην Άγκυρα ως κατευναστική, με αποτέλεσμα να εκτρέφεται κάθε είδους όρεξη της ισλαμιστικής νομενκλατούρας, η οποία με εκτεταμένες διώξεις, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα, επιχειρεί να διαμορφώσει την Τουρκία σε αποκλειστικό της φέουδο. Το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αποτελεί απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke) στο Κοινοβούλιο, η οποία έχει διαβαθμιστεί ως απόρρητη!

Η αποκάλυψη του εγγράφου έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, καθώς συνετάχθη από το υπουργείο Εσωτερικών δίχως την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα το μάλλον «απρόσεκτο» κείμενο που απειλεί να δημιουργήσει νέα σοβαρότατα προβλήματα στις σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με την Τουρκία, τη στιγμή μάλιστα που από την αρχή της κρίσης τηρούσε εξαιρετικά προσεκτική στάση για να μην «ερεθίσει» τα τόσο «ευαίσθητα» τουρκικά αντανακλαστικά (βλ. σύνδρομο καταδίωξης ή/και αυτοκρατορικής υπεροψίας). Η αποκάλυψη του εγγράφου προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς, με τους πιο «συστημικούς» όπως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD να δηλώνει, ότι θα έπρεπε να έχει ερωτηθεί το υπουργείο Εξωτερικών, σε αντίθεση με την Αριστερά που έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη, κάτι το οποίο εξέφρασε με μια δήλωση-φωτιά. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Δεν μπορεί δημοσίως να αποκαλεί εταίρο τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν, όταν εσωτερικά προειδοποιεί ότι η Τουρκία είναι επίκεντρο του ένοπλου ισλαμισμού. Είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται στον Ερντογάν σαν εύθραυστο αυγό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία του φέρεται να είναι η κεντρική πλατφόρμα δράσης του ισλαμισμού και ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων»…

http://www.defence-point.gr/news/?p=158544

No comments :

Post a Comment