12/07/2016

Χάγη: "Η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στη Σινική Θάλασσα"

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΜΑΣ ΧΑΡΟΠΟΙΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟΝ, ΟΙ ...ΣΙΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ "ΙΣΤΟΡΙΚΑ" ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ...ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ). ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΧΟΥΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΑΝ ΤΟ ΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΒΑΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ. ΦΕΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα. «Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Απο την πλευρά της η Κίνα δεν αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει «την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης όσον αφορά τη Νότιας Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που έγινε την Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δήλωσε επισήμως ότι η απόφαση είναι άκυρη και δεν έχει καμία δεσμευτική ισχύ . ‘’Η Κίνα ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει αυτή την απόφαση ", αναφέρει το υπουργείο. Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή. Εδώ και μήνες η Κίνα αναφέρει ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι κατά συνέπεια δεν θα αναγνωρίσει την απόφασή του, ανάγοντας την υπόθεση σε πραγματικό εθνικό ζήτημα μέσω του ισχυρού συστήματος προπαγάνδας της. "Η διαιτησία είναι άκυρη" είναι σήμερα ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, πάνω σε μια φωτογραφία του Γούντι, (Γιονκγκσίνγκ), ενός νησιού του αρχιπελάγους Παρασέλ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και διεκδικείται από το Βιετνάμ. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσιεύει σήμερα άρθρα με τίτλο: "Η διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με κινέζο εμπειρογνώμονα", "Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς", "Η θάλασσα όπου οι κινέζοι ψαράδες ζουν και πεθαίνουν".


Είναι προς το συμφέρον των λαών της Κίνας και της Ευρώπης να περιφρουρήσουν τη βασισμένη στους κανόνες διεθνή τάξη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ πριν από μία απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη διαφορά μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα. "Για τη Νότια Σινική Θάλασσα θα δούμε μία σημαντική απόφαση σήμερα. Ως εκ τούτου επιτρέψτε μου να επαναλάβω το εξής: Η βασισμένη στους κανόνες διεθνής τάξη είναι προς το κοινό συμφέρον μας και τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ πρέπει να την περιφρουρήσουν, καθώς αυτό είναι προς το καλύτερο συμφέρον των λαών μας", είπε ο Τουσκ.

Το Τόκιο, ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο μήπως η Κίνα αναλάβει επίσης δράση στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν μια άλλη εδαφική διαφορά και αφορά τα νησιά Ντιαογιού όπως ονομάζονται στην Κίνα και Σενκάκου, όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία. O ιαπωνικός στρατός θα παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας. "Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αντιδράσουν με τρόπο που δεν αυξάνει την ένταση", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζεν Νακατάνο σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. "Θα παρατηρούμε στενά την κατάσταση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα", πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι φοβούνται μήπως η Κίνα κηρύξει ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως έκανε το 2013 στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ή επεκτείνει την κατασκευή και την οχύρωση τεχνητών νησιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments :

Post a Comment