29/06/2016

E.E: Συνάντηση ηγετών στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά με την πρωθυπουργό της Σκοτίας. Ισπανία: Όχι σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη Σκοτία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχθηκαν ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να επανέλθει η ηρεμία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας χθες το βράδυ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά επέμεινε στο γεγονός ότι το Λονδίνο οφείλει «να εκκινήσει το συντομότερο δυνατόν την διαδικασία για τον χωρισμό. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγγελα Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους Βρετανούς ότι η μελλοντική τους σχέση με την ΕΕ δεν θα είναι «α λα καρτ», για να μην δοθούν ιδέες σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την έξοδο της Βρετανίας και να συνεχίσει να προχωρεί με 27 μέλη», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ.  Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις ισχυρότερες χώρες από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί «νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο», χωρίς διευκρινίσεις. «Οι ιδρυτικές χώρες της Ενωσης δεν είναι οι μόνες που θα δώσουν ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έρχεται στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει τις πιθανότητες η Σκωτία να παραμείνει ως ανεξάρτητη οντότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εάν βγούμε από την Ευρώπη, αυτό θα είναι αντίθετο με τη θέλησή μας και «μη αποδεκτό δημοκρατικά», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν καθαρά (62%) υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Φυσικά και λυπάμαι για το αποτέλεσμα, αλλά δεν λυπάμαι που οργάνωσα το δημοψήφισμα, ήταν η σωστή απόφαση», είπε ο Κάμερον. Ο Κάμερον είπε ότι με το δημοψήφισμα ήθελε να πείσει τους Βρετανούς για την Ευρώπη και επανέλαβε ότι θα αφήσει στον διάδοχό του την φροντίδα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. «Η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ανήκει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, όταν θα έχει καταλήξει στους στρόχους που πρέπει να τεθούν». Μίλησε για την «στενότερη δυνατή σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ε.Ε όταν θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο λέγοντας ότι οι 27 θα παραμείνουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

http://www.onalert.gr/

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη Σκωτία για το Brexit.  Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Εάν αποχωρήσει η Βρετανία, θα αποχωρήσει και η Σκωτία», τονίζοντας ότι δεν συμφωνεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Σκωτία που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.  Ο Ραχόι που έχει τη θέση του πρωθυπουργού μέχρι το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων στις ισπανικές γενικές εκλογές, δήλωσε ότι η χώρα του είναι τελείως αντίθετη με τις διαπραγματεύσεις με τη Σκωτία ως ανεξάρτητο κράτος.  Η Ισπανία αρνείται να αντιμετωπίσει τη Σκωτία ως ανεξάρτητη χώρα στις διαπραγματεύσεις, καθώς υπάρχουν φόβοι για κινήσεις διαχωρισμού δύο περιοχών εντός του ισπανικού κράτους, της Καταλονίας και της Βασκίας.

The Hellenic Information Team

Η σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε «ενθαρρυμένη» μετά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες χθες, αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκοτία την περίοδο μετά το Brexit. «Είμαι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι διαπίστωσα σήμερα μια βούληση να μας ακούσουν», είπε η Στέρτζον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κλείνοντας την ημέρα των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο, παραδέχθηκε η ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «εύκολος δρόμος» για τη Σκοτία, η οποία αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα χθες πως «η Σκοτία κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

«Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα και αισιόδοξη», είπε η ηγέτιδα του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP). «Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ ξεκινήσουν, είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι επιλογές και η Σκοτία να τύχει σεβασμού», σημείωσε η Νίκολα Στέρτζον. Η Στέρτζον είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στη Βρετανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Σκοτίας. Ωστόσο η Στέρτζον αντιμετώπισε την απορριπτική στάση της Ισπανίας και μάλλον επιφυλακτικές αντιδράσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρότι επιμένει ότι η Σκοτία δεν πρέπει να συρθεί εκτός της ΕΕ παρά τη θέλησή της. Ο Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος πασχίζει να εμποδίσει την Καταλονία να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, διεμήνυσε νωρίτερα χθες ότι η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση των Βρυξελλών με τη Σκοτία. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, φεύγει και η Σκοτία», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments :

Post a Comment