29/06/2016

Διαφορετική οπτική σε μια υπόθεση διαφθοράς όπου εμπλέκονται αστυνομικοί, υπάλληλοι της ΕΥΠ, αλλοδαποί, αλλά και πολιτικοί παράγοντες

Παρουσιάζονται η θέση και οι ισχυρισμοί του βασικότερου κατηγορούμενου.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα το 2013 και φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να φτάσει στην ολοκλήρωσή της, αφού από τις συνεχιζόμενες έρευνες όχι μόνο δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως ο ρόλος, ο βαθμός εμπλοκής και τα κίνητρα των εμπλεκομένων, αλλά αντιθέτως ανακαλύπτονται νέοι διάδρομοι στον λαβύρινθο και προστίθενται όλο και νέα πρόσωπα. Ο αστυνομικός, του οποίου την άποψη θα παρουσιάσουμε, είχε βρεθεί στο κέντρο της υπόθεσης. Πρόκειται για τον 46χρονο σήμερα αστυνόμο Παναγιώτη Καλομοίρη, ο οποίος κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με Ιρακινούς δουλέμπορους και ότι έναντι αμοιβής ρύθμιζε την παράτυπη έκδοση πιστοποιητικών σε παράνομους μετανάστες με συνέπεια να του ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος. Στη συνέχεια, στην υπόθεση προστέθηκε ένας υπάλληλος της ΕΥΠ και ακολούθως μια σειρά ανθρώπων που εάν και ορισμένοι από αυτούς κατηγορήθηκαν, εντούτοις κανείς δεν προφυλακίστηκε. Αντιθέτως για τον αστυνομικό αποφασίστηκε η προφυλάκισή του, η οποία ανακλήθηκε έπειτα από αίτησή του και αφέθηκε ελεύθερος, προηγουμένως όμως του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και κατέβαλε ένα αρκετά μεγάλο ποσόν ως εγγύηση.

Η έναρξη των ερευνών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010, όταν άνδρες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ακινητοποίησαν στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου φορτηγό που μετέφερε κρυμμένους 50 παράτυπους μετανάστες. Κατά τη μεταφορά του φορτηγού και των αλλοδαπών στις εγκαταστάσεις τής Π. Ράλλη, εκδηλώθηκε πειρατεία από ενόπλους που αφόπλισαν τους αστυνομικούς και διέφυγαν αρπάζοντας το φορτηγό και τους περίπου 50 αλλοδαπούς. Στην αρπαγή του φορτηγού είχαν πάρει μέρος δύο Κούρδοι, οι οποίοι φέρονταν ως «πληροφοριοδότες» ενός αξιωματούχου της ΕΥΠ. Επειτα από αυτό ο αξιωματούχος της ΕΥΠ τέθηκε υπό τηλεφωνική παρακολούθηση από όπου «εντοπίστηκε» ο Π. Καλομοίρης, ο οποίος κατηγορείται ως συνεργάτης του. Η παρακολούθηση του αστυνομικού διήρκεσε δύο χρόνια και τον Δεκέμβριο του 2013 το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην Εισαγγελία. Παράλληλα, έρευνες για την υπόθεση διεξήγαγε και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων από την οποία τελικά υποβλήθηκε ένα 90σέλιδο διαβιβαστικό στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Η έρευνα που ξεκίνησε τότε από την τελευταία, κατέληξε στην προφυλάκιση πέρσι του Καλομοίρη, όμως, όπως φαίνεται, μέσα από αυτή ξεπήδησαν κι άλλες υποθέσεις διαφθοράς που αλληλοσυνδέονται και βρίσκονται ακόμα εν εξελίξει.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι -όπως ανέφερε δημοσίευμα της 31ης Μαΐου στο «Βήμα της Κυριακής»- αυτό το διάστημα οι «Αδιάφθοροι» διεξάγουν έρευνα προκειμένου «να διαπιστωθεί αν υπήρχε “κεντρικός” εισπρακτικός μηχανισμός από αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών προκειμένου να μην υπάρχει έλεγχος σε δεκάδες νυχτερινά κέντρα και κυρίως σε μίνι καζίνα, “στούντιο”, λέσχες, κυκλώματα σωματεμπορίας κ.τ.λ.». Δεν αποκλείεται «να πρόκειται για συνέχεια ενός παρόμοιου κυκλώματος είσπραξης χρημάτων από μαγαζιά της νύχτας που σχετιζόταν με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σημαντικά πρόσωπα του τότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης που είχε αποκαλυφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990» και είχε ερευνηθεί από τον εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη χωρίς να καταλήξει κάπου. Μάλιστα, το ότι οι διωκτικές αρχές συνέχισαν να ερευνούν την υπόθεση, συνάγεται από τη διαρροή συνομιλιών του Π. Καλομοίρη με ένα 67χρονο, «με κομματική ιδιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ», που πραγματοποιήθηκαν από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Απριλίου του 2015 όπου ο τελευταίος φέρεται να του λέει: «ο υπουργός (σ.σ.: Γιάννης Πανούσης) θα φύγει σε ένα τετράμηνο» και ότι «το θέμα θα το ρύθμιζε ο “ψηλός” [σ.σ. τότε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.] ακόμα και εσωκομματικά», με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη να φτάσει να καταγγείλει ότι υπήρχαν απειλές κατά της ζωής του, στις οποίες εμπλέκονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι στις φυλακές Κορυδαλλού. Καταγγελίες, οι οποίες τελικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2015 τέθηκαν στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, ενώ, όπως υποστηρίζει ο Π. Καλομοίρης, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έγιναν προς τον φιλικά προσκείμενό του 67χρονο για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσής του, αλλά και για να του αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι είχε παγιδευτεί από «συμμορία» συναδέλφων του.

Ο ίδιος εξάλλου, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι ασαφές, χωρίς να ορίζει πού και πώς διαπράχθηκαν τα αδικήματα και ποιο είναι το αποδεικτικό υλικό από το οποίο προκύπτουν, ενώ πουθενά στη δικογραφία δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τη διάπραξή τους, αν και σε αυτή υπάρχουν καταθέσεις σημαντικών στελεχών της Αστυνομίας που μαρτυρούν το αντίθετο. Υποστηρίζει ότι ενώ κατηγορήθηκε για χρηματισμό, από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο και ότι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει είναι ένα διαμέρισμα που κληρονόμησε από τους γονείς του και ένα αυτοκίνητο. Ισχυρίζεται ακόμη ότι την τελική απόφαση για την απελευθέρωση των αλλοδαπών δεν την είχε ποτέ ο ίδιος, καθώς ο ρόλος του ήταν μόνο εισηγητικός και σε καμία περίπτωση αποφασιστικός όσον αφορά τις ελευθερώσεις, ενώ αναφέρει ότι μέσα στη δικογραφία υπάρχει υπόθεση αλλοδαπού την οποία δεν χειρίστηκε ποτέ. Ακόμα, κάνει λόγο για τις 21 εύφημες μνείες που έχει πάρει για τη δίωξη εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες, κατά τον ίδιο, αποδεικνύουν την ποιότητα του έργου του. Καταγγέλλει, τέλος ότι, ενώ από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να προκύπτουν αδικήματα που διέπραξαν άλλοι συνάδελφοί του, το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν τα ερεύνησε ποτέ και αναφέρει ως χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη ενός προϊσταμένου του, που είχε υπογράψει να αφεθούν ελεύθεροι 18 αλλοδαποί που εμφανίζονται όλοι να διαμένουν ως φιλοξενούμενοι συμπατριωτών τους στην ίδια διεύθυνση, ενώ ο ίδιος για αυτές τις περιπτώσεις είχε κάνει αρνητική εισήγηση.

Προσθέτει ακόμη ότι βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων αστυνομικών γιατί «τους χαλούσε τις δουλειές τους» και ότι στοχοποιήθηκε από αξιωματικούς ακόμα και του Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να επιδείξουν επιτυχίες στην ηγεσία του Σώματος. Ως αποδεικτικό δε των ισχυρισμών του αναφέρει την υπόθεση απόστρατου υποστράτηγου από την Κόρινθο και αστυνόμου από την Κω, για τους οποίους το Αρχηγείο «αναγκάστηκε» να εκδώσει δελτία Τύπου για την αποκατάστασή τους. Ο δεύτερος μάλιστα έχει στραφεί δικαστικά εναντίον συναδέλφων του στο Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως κακοποιό στοιχείο.

Μάνος Τσαλδάρης
https://www.efsyn.gr/arthro/mono-mikra-psaria-epiase-o-korios

No comments :

Post a Comment