03/05/2016

Το ΝΑΤΟ μελετά ανάπτυξη εκ περιτροπής τεσσάρων ταγμάτων σε ανατολικές χώρες-μέλη - 6000 στρατιώτες θα βρεθούν στην Εσθονία για ΝΑΤΟϊκή άσκηση - Οι Γερμανοί στέλνουν απόσπασμα στη Λιθουανία - Η Ρωσία απαντά κι αυτή με στρατό στα σύνορα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είπε ότι το ΝΑΤΟ μελετά την ανάπτυξη των τεσσάρων ταγμάτων στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Οι χώρες της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- οι οποίες έγιναν μέλη το 2004, έχουν ζητήσει μεγαλύτερη παρουσία της συμμαχίας, φοβούμενες επίθεση της Ρωσίας μετά την προσάρτισή της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, αυτό συνεπάγεται συνολικά 4.000 στρατιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. "Αυτή είναι μια από τις προοπτικές που συζητείται", είπε ο Κάρτερ στους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του στην αρχή μιας τριήμερης επίσκεψης στη Γερμανία, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο στόχος στην Ευρώπη είναι να προχωρήσουν από προσπάθειες να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους σε γενικότερες δραστηριότητες για να αποκρούσουν κάθε πιθανή επιθετική κίνηση της Ρωσίας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στείλουν περίπου 1.500 στρατιώτες για να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη στρατιωτική ασκήση της Εσθονίας Spring Storm. Συνολικά περίπου 6.000 στρατιώτες θα βρίσκονται στο κατώφλι της Ρωσίας για την άσκηση. Η άσκηση ειναι η μεγαλύτερη για την Εσθονία για φέτος και περιλαμβάνει περίπου 6.000 στρατιωτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων 1.500 στρατιώτων των συμμαχικών δυνάμεων. Θα διαρκέσει πάνω απο δυο βδομάδες (2-20 Μαΐου). Θα πραγματοποιηθεί στο Tartu, Võru και στην Põlva στην Νοτιοανατολική Εσθονία, και θα περιλαμβάνει στρατιώτες απο 10 χώρες του ΝΑΤΟ. Ο κύριος στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η αξιολόγηση των ικανοτήτων των τάγματων πεζικού, βελτίωση συντονισμού μεταξύ των διαφόρων μονάδων, καθώς και βελτίωση των μεθόδων διαχείρισης του προσωπικού, ανέφερε το υπουργείο. Μονάδες με 80-250 στρατιώτες θα προέρχονται απο τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Επιπλεόν ομάδες ειδικών απο τον Καναδά και την Φινλανδία θα συμμετέχουν στην άσκηση. Η ετήσια άσκηση θα διεξαχθεί με Πολωνικά Su-22 και αμερικανικά F-15. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης αμερικανικά ελικόπτερα CH-47 Chinook και V-22 Osprey.

ΑΠΕ–ΜΠΕ

Την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Άστον Κάρτερ, απέσπασαν τα σχέδια των Γερμανών να στείλουν στρατεύματα στη Λιθουανία, σε μια προσπάθεια να στείλουν μήνυμα υποστήριξης στους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης. Οι Γερμανοί που δείχνουν να αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες των Αμερικανών και φροντίζουν να «πωλούν» τον εαυτό τους κατάλληλα, εξασφαλίζοντας ανοχή για την ασκούμενη πολιτική τους σε άλλους τομείς, όπως την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης (…) διεμήνυσαν ότι είναι διατεθειμένοι να στείλουν απόσπασμα 150-200 στρατιωτών στη Λιθουανία που θα ανανεώνεται. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επαίνεσε την πρωτοβουλία, αν και είναι εντελώς συμβολική χωρίς ουσιαστική αμυντική εξασφάλιση, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, έχοντας ως στόχο επίσης να τρομοκρατήσει τους γείτονές του στη Βαλτική. Ωστόσο, ο Κάρτερ διευκρίνισε ότι παρόλο που το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει έναν «ψυχρό» πόλεμο – πολλώ δε μάλλον «θερμό» – με τη Ρωσία, «θα υπερασπίσουμε τους συμμάχους μας». Η απόφαση για τη γερμανική πρωτοβουλία θα ληφθεί στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία.

http://www.defence-point.gr/news/?p=151482

Η Ρωσία ειναι έτοιμη να αναπτύξει δυο μονάδες στα δυτικά και μία στο νότια για να αντισταθμίσει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. "Το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής συσσώρευσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας", δήλωσε ο Σόιγκου, σήμερα, Τετάρτη. "Πριν το τέλος του 2016 δύο νέες μονάδες θα σχηματιστούν στη Δυτική Στρατιωτική περιοχή και μία στη Νότια Στρατιωτική περιοχή". Σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο RT, νωρίτερα υπήρξαν αναφορές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι τρείς νέες μονάδες με 10.000 στρατιώτες στην κάθε μια μπορεί να αναπτυχθούν στις περιοχές Ροστοφ-ον-Ντον, Σμολένσκ και Βορόνεζ. Μετα το 2014, μετα απο την προσάρτηση δηλαδή της Κριμαίας απο την Ρωσία, το ΝΑΤΟ έχει στείλει πρόσθετες δυνάμεις στην Πολωνία, στα κράτη της Βαλτικής και αλλού κοντά στα ρωσικά σύνορα κατά της ρώσικης επιθετικότητας.

http://www.onalert.gr/

Σχόλιο "ΙΣΧΥΣ": Χρησιμοποιείται ο υποτιθέμενος (και ουσιαστικά αδικαιολόγητος γα μας) φόβος χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία ώστε να τοποθετηθούν νατοικές δυνάμεις εγγύτερα σε αυτήν. Δεδομένων των σύγχρονων μεθόδων αποτροπής, ποιά η σκοπιμότητα αυτής της τοποθέτησης; Ποιοί είναι αυτοί που επιδιώκουν την κλιμάκωση και ποιοί θα βγούν κερδισμένοι από αυτήν;

No comments :

Post a Comment