28/04/2016

Ρωσία: Έτοιμο το νέο κοσμοδρόμιο στο Βοστότσνι

Θέλοντας να περιορίσει την εξάρτησή της από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, (το μίσθωμα ανέρχεται σήμερα στα 115 εκατ. δολάρια το χρόνο), η Ρωσία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή. Το κοσμοδρόμιο στην απομονωμένη περιοχή Αμούρ, σχετικά κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, επρόκειτο να εγκαινιαστεί την Τετάρτη με την εκτόξευση πυραύλου Soyuz που μεταφέρει τρεις εμπορικούς δορυφόρους. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στο Βοστότσνι για την πανηγυρική εκτόξευση, όμως η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε ενάμισι λεπτό πριν από την «ώρα μηδέν» για αδιευκρίνιστο τεχνικό πρόβλημα. Η εκτόξευση προγραμματίζεται  για τις 11.01 τοπική ώρα, (05.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα Πέμπτη. Εκτοξεύσεις επανδρωμένων αποστολών από το Βοστότσνι δεν προγραμματίζονται πριν από το 2023. Το Μπαϊκονούρ είναι σήμερα το μόνο διαστημικό κέντρο του κόσμου από το οποίο εκτοξεύονται επανδρωμένες αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που υλοποιήθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η κατασκευή του, ξεκίνησε το 2011, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 300 με 400 δισεκατομμύρια ρούβλια, ή 4,0 με 5,3 δισ. ευρώ. Χρειάστηκαν γύρω στους 10.000 εργάτες για να κατασκευαστούν 115 χιλιόμετρα δρόμων σε αυτήν την απέραντη αλλά αραιοκατοικημένη περιοχή της Άπω Ανατολής, καθώς και 125 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου και μια ολοκαίνουργια πόλη για 25.000 κατοίκους.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500074059

Ο επιστημονικός δορυφόρος «Λομονόσοφ», εκτοξεύθηκε τα χαράματα από το καινούργιο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι κοντά στα ανατολικά ρωσοκινεζικά σύνορα, πάνω σε έναν πύραυλο «Σογιούζ-2.1», μαζί με δύο μικρότερους δορυφόρους, τους SamSat-218 και Aist-2D. Ο δορυφόρος «Λομονόσοφ» δημιουργήθηκε από επιστήμονες του ομώνυμου Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλες χώρες. Θα μελετήσει ακραία κοσμικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις ακτίνων-γάμα και οι κοσμικές ακτινοβολίες υπερβολικά υψηλής ενέργειας. Παράλληλα, σε συνεργασία με ένα δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων, θα παρακολουθεί τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη. Ζυγίζει 645 κιλά (εκ των οποίων τα 160 κιλά είναι επιστημονικά όργανα) και θα ακολουθεί μια τροχιά σε ύψος 490 χιλιομέτρων. Αναμένεται να παραμείνει στο διάστημα για τρία χρόνια.

ΑΠΕ

No comments :

Post a Comment