29/04/2016

Η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Τουρκία ανησυχεί τους Κούρδους. Στη Ρωσία φωνές ζητούν αντίποινα με εγκατάσταση πυραύλων στην Κούβα.

Ο αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων του Δυτικού Συνασπισμού, Πίτερ Γκέρστεν, επιβεβαίωσε τη μεταφορά συστημάτων πυραύλων στην Τουρκία και το Ιράκ για την καταπολέμηση των δυνάμεων του ‘ισλαμικού κράτους, γράφει το δημοσίευμα επι καλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσγκτον έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Himars στα σύνορα με τη Συρία. «Πρόκειται για δύο συγκροτήματα. Το ένα θα χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων μας (εναντίον του ISIS) στη Συρία και το δεύτερο στην επιχείρηση στο Ιράκ», είπε ο Γκέρστεν. «Στο Ιράκ θα διακινούνται ανάλογα, γιατί είναι κινητό σύστημα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίζει ποιος θα είναι αυτός που θα διαχειρίζεται τα πυραυλικά συστήματα.

Οι Κούρδοι της Συρίας, έχουν εκφράσει ανησυχίες στην περίπτωση που οι διαχειριστές των αμερικανικών πυραύλων είναι οι Τούρκοι, «οι οποίοι μπορεί να τους στρέψουν κατά των Κούρδων της Συρίας». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση και συμβουλεύει να επικοινωνήσουν (οι Κούρδοι) με το Πεντάγωνο, γράφει η ‘Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν’ (Ιράκ – Pukmedia).

Η προβλεπόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων τύπου HIMARS στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει αυξήσει τη συζήτηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για αντίμετρα. Τα ρωσικά ΜΜΕ (και είναι πολλά) αναφέρονται στο ζήτημα αυτό, αλλά και στην πρόταση δύο βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Βαλέρι Ρασκίν και του Σεργκέι Ομπούκοφ για επιστροφή των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στην Κούβα.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, η πρόταση των βουλευτών έχει αποσταλεί στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόϊγκου. Οι συντάκτες της πρότασης αυτής σημειώνουν ότι τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία το Μάιο και τα οποία έχουν εμβέλεια 500 χιλιομέτρων απειλούν τις συμμαχικές προς τη Ρωσία χώρες και κυρίως την Αρμενία. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές προτρέπουν την ηγεσία της χώρας να υιοθετήσει μια ανάλογη απάντηση. Συζήτηση γίνεται για την ισχύουσα Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κούβας, με σκοπό την εγκατάσταση στο ‘Liberty Island’ ρωσικών πυραύλων και ενεργοποίηση του Ρωσικού Κέντρου Υποκλοπών των Αμερικανικών Επικοινωνιών στο Lourdes της Κούβας που έπαυσε να λειτουργεί το 2002. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Μιχαήλ Χονταρένοκ το ζήτημα είναι η ίδια η Κούβα που πρόσφατα έχει αναπτύξει σχέσεις με τις ΗΠΑ και υπάρχει προβληματισμός εάν θα δεχθεί η ηγεσία της Κούβας να φιλοξενήσει στο έδαφός της τους ρωσικούς πυραύλους, όπως έκανε παλαιότερα με την ΕΣΣΔ. Ο ίδιος πιστεύει ότι, μάλλον, η Κούβα δεν θα δεχθεί μια νέα τέτοια ρωσική πρόταση.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment