Ανησυχίες προκάλεσε η δημοσιοποίηση της κινεζικής Λευκής Βίβλου του 2015. Η αναφορά στην ενεργητική άμυνα που εμπεριέχεται, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, από τη νέα ερμηνεία του Άρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος. Φαίνεται, σε συνδυασμό με τις λοιπές εξελίξεις στην περιοχή, πως η Κίνα είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη βία ως μέσο επίλυσης των διαφορών. Τον Ιούλιο του 2015, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, ανακοινώθηκε πως η Κινεζική Αεροπορία αναζητά ένα βομβαρδιστικό stealth με ακτίνα δράσης 8.000 χλμ. και την ικανότητα μεταφοράς 10 τόνων οπλικού φορτίου, προς αντικατάσταση του υπάρχοντος στρατηγικού βομβαρδιστικού τους Xian H-6K. Παρόλα αυτά το νέο κινεζικό βομβαρδιστικό θα μπορεί να μεταφέρει λιγότερο οπλικό φορτίο από το αμερικανικό B-2 Spirit, το οποίο σχεδιάστηκε δύο δεκαετίες πριν. Η μεγάλη ακτίνα δράσης του νέου κινεζικού βομβαρδιστικού θα του επιτρέπει να πλήττει στόχους μέχρι το Γκουάμ και τις ιαπωνικές Κουρίλες νήσους. Η νέα στρατηγική σχεδίαση της Κίνας σχετίζεται με τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία βασίζει την πολιτική της σκέψη, όχι πλέον στον Κομφούκιο, αλλά στον Χαν Φεϊζί, τον ιδρυτή της αξιοκρατικής σχολής σκέψης της Κίνας, που έζησε τον 3ο αι. π.Χ. Ο Φεϊζί, γνωστός και ως ο Κινέζος Μακιαβέλι, ενδιαφέρεται περισσότερο για την αποτελεσματικότητα του κράτους, πέραν των ηθικών ζητημάτων, ενώ για τον Φεϊζί ισχύει, αποκλειστικά, ο νόμος του ισχυρότερου και η ισχύς ενός κράτους, κατ’ αυτόν, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την στρατιωτική του ισχύ. Η μνήμη των ταπεινώσεων της Κίνας από τους ξένους παραμένει ισχυρή. Η Κίνα στην εκατονταετία 1940-1940 υπέστη μεγάλες ταπεινώσεις και ταλαιπωρίες από Ευρωπαίους και Ιάπωνες. Βάσει της σκέψης του Φεϊζί υπέστη όλα αυτά γιατί ήταν στρατιωτικά ανίσχυρη σε σχέση με μεγάλες δυνάμεις, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και άλλες. Αν λοιπόν η Κίνα υστερεί σε στρατιωτική ισχύ έναντι των ΗΠΑ, αυτό που οφείλει να πράξει, είναι να καλύψει την απόσταση που την χωρίζει, στον τομέα αυτό, από την υπερδύναμη.
Αυτό το σκεπτικό εκφράστηκε κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Ο επείγον χαρακτήρας για την κάλυψη του κενού αυτού έχει επανειλημμένως εκφραστεί. Ήδη από το 2013 ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής είχε μιλήσει για την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού των Κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Αν και η Κίνα διαθέτει ήδη όλα τα μέσα αποτροπής εναντίον της επίθεσης, αυτό που η λεγόμενη «πέμπτη γενιά» της ηγεσίας εξακολουθεί να θεωρεί την Κίνα ευάλωτη, εκτός και αν φτάσει στο σημείο να διαθέτει ανάλογα όπλα για κάθε όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Φαίνεται πως χωρίς νέα στρατηγικά βομβαρδιστικά, η κινεζική ηγεσία δεν θεωρεί ότι η χώρα θα ενταχθεί στη λέσχη των χωρών όπου ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία, δηλαδή οι χώρες που διαθέτουν στρατηγική αεροπορία. Όπως αποκαλύπτει η Λευκή Βίβλος το δόγμα της ενεργητικής άμυνας, εκφράζεται και μέσω της δέσμευσης της Κίνας να συμμετέχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, αλλά και η συμμετοχή της Κίνας σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, στο Άντεν. Οι κινήσεις έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των αναλυτών παγκοσμίως, για το είδους παίκτης, στο διεθνές σύστημα, θα γίνει η Κίνα, τον 21ο αι. Και η κινεζική ηγεσία γνωρίζει το ενδιαφέρον αυτό, περνώντας το μήνυμα πως και άλλες χώρες μπορούν να ωφεληθούν από την εξυπηρέτηση των κινεζικών εθνικών συμφερόντων, μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, όπως συνέβη με το Τζιμπουτί, το οποίο παραχώρησε βάση στην Κίνα. Είναι ζωτικής σημασίας για όσους μελετούν ή αντιδρούν με τους Κινέζους σχεδιαστές πολιτικής να αναλογισθούν το ιστορικό υπόβαθρο της κινεζικής πολιτικής. Οι οπαδοί της θεωρίας περί κινεζικής απειλής, βλέπουν την κινεζική στρατηγική μέσα από ένα αυστηρά νεορεαλιστικό πρίσμα που θεωρεί πως η πόλωση καταλήγει σε σύγκρουση. Αντίθετα οι κινεζικές ενέργειες μπορούν καλύτερα να γίνουν κατανοητές μέσω του Χαν Φεϊζί.
Η αμερικανική στρατηγική σκέψη όμως, όσον αφορά την Κίνα, δεν φαίνεται να κάνει την ορθή ανάγνωση, θεωρώντας πως αφού οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη δύναμη, θα εξακολουθούν να καθορίζουν το αποτέλεσμα στη διαμάχη με την Κίνα στη Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, για όσο το ισοζύγιο ισχύος είναι υπέρ τους. Ωστόσο, οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσαν να βασιστούν στην συνεργασία, χωρίς να αποξενωθούν από τις ΗΠΑ οι σύμμαχοί τους στην περιοχή. Στο σημείο αυτό οι ΗΠΑ φαίνεται πως προσπαθούν ισορροπήσουν μεταξύ της κριτικής τους κατά της Κίνας, με τη διαβεβαίωσή τους πως επιθυμούν την άνοδο της Κίνας. Το δόγμα αυτό εκφράζεται στην Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015. Και μπορεί σε άλλες επίσημες αναφορές οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν σκληρότερη γλώσσα για την Κίνα, αλλά αυτό γίνεται για να πειστούν άλλες χώρες να συμμετάσχουν στο αμερικανικό σχέδιο Global Maritime Partnership. Όμως, η συμμετοχή της Κίνας στην άσκηση RIMPAC, μαζί με τους Αμερικανούς, καθώς και η συμμετοχή της σε άλλες ανάλογες ασκήσεις, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, δείχνει πως η ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν θα επιτευχθεί αν οι εκεί δρώντες στέλνουν αμφίσημα μηνύματα.
Center for International Maritime Security (CIMSEC) (ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας)
http://www.defence-point.gr/news/?p=136957
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΣΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΓΑ. Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ "ΠΑΙΓΝΙΟ" ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΝΑΝΟΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΙΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΑΤΑΡΩΝ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΠΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ. Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ 1) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ 2) ΕΛΕΓΧΟ ΚΙ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΩΝΙΚΩΝ, ΘΕΟΣΟΦΙΚΩΝ ΣΤΟΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ" ΜΕΛΕΤΩΝ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ) ΚΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΟ ΟΡΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Μια κριτική της μελέτης CIMSEC για τη στρατηγική εξίσωση στον Ειρηνικό
Η μελέτη και τα συμπεράσματα του Center for International Maritime Security έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις περισσότερες αμερικάνικες στρατηγικές μελέτες, με τελικό συμπέρασμα αμφίσημο, ή επί το λαϊκότερο… άρες μάρες κουκουνάρες. Ενώ η κατά βάση ανάλυση είναι σωστή, (εκτός των τεχνικών προδιαγραφών του μελλοντικού κινέζικου στρατηγικού βομβαρδιστικού και της ύπαρξης στρατηγικών βομβαρδιστικών στις τάξεις της βρετανικής αεροπορίας RAF), ως προς το πως λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις η Κίνα και την λανθασμένη ερμηνεία από Αμερικάνικης πλευράς, δεν καταλήγει σε ξεκάθαρα συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ. Η διάθεση και αποδοχή των ΗΠΑ να εντάξουν την Κίνα στο σύστημα ασφαλείας του Ειρηνικού το οποίο σχεδιάζεται, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, καθότι η Κίνα δεν πρόκειται να το δεχθεί ποτέ αυτό, για τρεις λόγους.
1) Ξέρει ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις εξήντλησαν το κεφάλαιο ανοχής η αποδοχής του αμερικανικού λαού για πολέμους, εμπλεκόμενες μέχρι σήμερα σε συνεχείς ανούσιες και ανόητες συρράξεις.
2) Οι φιλοδοξίες της Κίνας δεν σταματούν στο επίπεδο του no.2 του Ειρηνικού, αλλά κατά τα φαινόμενα, θέλει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη και σ’ όποιον αρέσει.
3) Ουδείς στο Ειρηνικό και στην νοτιοανατολική Ασία μπορεί να φρενάρει τον κινεζικό επεκτατισμό πλην της ιδίας της Αμερικής (η Ινδία θέλει τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη για να πλησιάσει την Κίνα, όχι για να την ανακόψει).
Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα είναι πυρηνική δύναμη, άρα υπάρχουν όρια για το που μπορεί να φτάσει η αμερικανική αντίδραση και για όλους όσοι διατείνονται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα μάχης Aegis θα αναλάβει την προστασία της Αμερικής από τους κινεζικούς διηπειρωτικούς πυραύλους, καλά θα έκαναν να σοβαρευτούν, γιατί το θέμα είναι εξόχως σοβαρό για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, ώστε να λέγονται αυτού του επιπέδου ανοησίες. Αν τώρα παρατηρήσει και αναλύσει κανείς τις αντιδράσεις των ΗΠΑ στις προκλήσεις της Κίνας, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δυστυχώς η Αμερική άργησε να συνειδητοποιήσει την κινεζική απειλή και δεν ετοίμασε μία αξιόπιστη στρατηγική για να προλάβει τις εξελίξεις. Το αποτέλεσμα είναι να χάσει το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας κινήσεων και να σύρεται αμήχανα από τα γεγονότα και τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Κινέζικη στρατηγική. Ποιο θα είναι ο αποτέλεσμα; Όλες οι τοπικές δυνάμεις της περιοχής έχασαν πολύ χρόνο πιστεύοντας ότι είναι ασφαλείς κάτω από την προστασία της αμερικανικής αμυντικής ομπρέλας. Τρέχουν τώρα όλοι να προλάβουν, αλλά φοβάμαι ότι είναι πολύ αργά και για την δημιουργία αμυντικών συνασπισμών αλλά και για να εξοπλιστούν σε σημείο που να δημιουργήσουν αντίπαλο δέος.
Η ίδια η Αμερική έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και δεν δείχνει διάθεση αποφασιστικής εμπλοκής πουθενά, έχει ένα πληθυσμό που δεν έχει πια ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και ένα πολύ μικρό προϋπολογισμό για καλύψει τα έξοδα του ρόλου του Παγκόσμιου Πρωταγωνιστή. Τα μηνύματα δεν είναι θετικά για τις χώρες του Ειρηνικού και προς το παρόν δεν φαίνεται λύση στον κινεζικό επεκτατισμό. Οι ΗΠΑ μάλλον θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για τον ολοκληρωτικό έλεγχο της λεκάνης του Ειρηνικού δίνοντας ζωτικό χώρο στην Κίνα. Προφανώς οι ΗΠΑ θα διαπραγματευτούν και θα λάβουν ανταλλάγματα για να διασφαλίσουν τη μίνιμουμ παρουσία σε μια μορφή συνδιαχείρισης των υποθέσεων της περιοχής. Η μόνη ελπίδα είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα στην περιοχή, λόγω τις έμφυτης τάσης της Κίνας για Ισορροπία και Τάξη. Αυτό δε θα συμβεί σε βάρος των συμφερόντων της βέβαια και η προσπάθεια δημιουργίας ενός χαλαρού «άξονα» χωρών ως ανάσχεση στην κινεζική επέκταση υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, περιπλέκει την κατάσταση, αυξάνοντας επικίνδυνα την ένταση. Θα πρέπει ασφαλώς να συνυπολογιστεί, ότι μόνο σε συνθήκες στρατηγικής ισορροπίες μεγαλώνει το κίνητρο για διαπραγμάτευση, αν και τα «θερμά σημεία» διενέξεων στην περιοχή, δεν συνιστούν ένα εύκολα διαχειρίσιμο ζήτημα.
Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ (Γ.Α.)
http://www.defence-point.gr/news/?p=137013
Αυτό το σκεπτικό εκφράστηκε κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Ο επείγον χαρακτήρας για την κάλυψη του κενού αυτού έχει επανειλημμένως εκφραστεί. Ήδη από το 2013 ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής είχε μιλήσει για την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού των Κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Αν και η Κίνα διαθέτει ήδη όλα τα μέσα αποτροπής εναντίον της επίθεσης, αυτό που η λεγόμενη «πέμπτη γενιά» της ηγεσίας εξακολουθεί να θεωρεί την Κίνα ευάλωτη, εκτός και αν φτάσει στο σημείο να διαθέτει ανάλογα όπλα για κάθε όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Φαίνεται πως χωρίς νέα στρατηγικά βομβαρδιστικά, η κινεζική ηγεσία δεν θεωρεί ότι η χώρα θα ενταχθεί στη λέσχη των χωρών όπου ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία, δηλαδή οι χώρες που διαθέτουν στρατηγική αεροπορία. Όπως αποκαλύπτει η Λευκή Βίβλος το δόγμα της ενεργητικής άμυνας, εκφράζεται και μέσω της δέσμευσης της Κίνας να συμμετέχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, αλλά και η συμμετοχή της Κίνας σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, στο Άντεν. Οι κινήσεις έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των αναλυτών παγκοσμίως, για το είδους παίκτης, στο διεθνές σύστημα, θα γίνει η Κίνα, τον 21ο αι. Και η κινεζική ηγεσία γνωρίζει το ενδιαφέρον αυτό, περνώντας το μήνυμα πως και άλλες χώρες μπορούν να ωφεληθούν από την εξυπηρέτηση των κινεζικών εθνικών συμφερόντων, μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, όπως συνέβη με το Τζιμπουτί, το οποίο παραχώρησε βάση στην Κίνα. Είναι ζωτικής σημασίας για όσους μελετούν ή αντιδρούν με τους Κινέζους σχεδιαστές πολιτικής να αναλογισθούν το ιστορικό υπόβαθρο της κινεζικής πολιτικής. Οι οπαδοί της θεωρίας περί κινεζικής απειλής, βλέπουν την κινεζική στρατηγική μέσα από ένα αυστηρά νεορεαλιστικό πρίσμα που θεωρεί πως η πόλωση καταλήγει σε σύγκρουση. Αντίθετα οι κινεζικές ενέργειες μπορούν καλύτερα να γίνουν κατανοητές μέσω του Χαν Φεϊζί.
Η αμερικανική στρατηγική σκέψη όμως, όσον αφορά την Κίνα, δεν φαίνεται να κάνει την ορθή ανάγνωση, θεωρώντας πως αφού οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη δύναμη, θα εξακολουθούν να καθορίζουν το αποτέλεσμα στη διαμάχη με την Κίνα στη Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, για όσο το ισοζύγιο ισχύος είναι υπέρ τους. Ωστόσο, οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσαν να βασιστούν στην συνεργασία, χωρίς να αποξενωθούν από τις ΗΠΑ οι σύμμαχοί τους στην περιοχή. Στο σημείο αυτό οι ΗΠΑ φαίνεται πως προσπαθούν ισορροπήσουν μεταξύ της κριτικής τους κατά της Κίνας, με τη διαβεβαίωσή τους πως επιθυμούν την άνοδο της Κίνας. Το δόγμα αυτό εκφράζεται στην Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015. Και μπορεί σε άλλες επίσημες αναφορές οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν σκληρότερη γλώσσα για την Κίνα, αλλά αυτό γίνεται για να πειστούν άλλες χώρες να συμμετάσχουν στο αμερικανικό σχέδιο Global Maritime Partnership. Όμως, η συμμετοχή της Κίνας στην άσκηση RIMPAC, μαζί με τους Αμερικανούς, καθώς και η συμμετοχή της σε άλλες ανάλογες ασκήσεις, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, δείχνει πως η ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν θα επιτευχθεί αν οι εκεί δρώντες στέλνουν αμφίσημα μηνύματα.
Center for International Maritime Security (CIMSEC) (ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας)
http://www.defence-point.gr/news/?p=136957
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΣΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΓΑ. Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ "ΠΑΙΓΝΙΟ" ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΝΑΝΟΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΙΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΑΤΑΡΩΝ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΠΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ. Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ 1) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ 2) ΕΛΕΓΧΟ ΚΙ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΩΝΙΚΩΝ, ΘΕΟΣΟΦΙΚΩΝ ΣΤΟΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ" ΜΕΛΕΤΩΝ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ) ΚΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΟ ΟΡΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Μια κριτική της μελέτης CIMSEC για τη στρατηγική εξίσωση στον Ειρηνικό
Η μελέτη και τα συμπεράσματα του Center for International Maritime Security έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις περισσότερες αμερικάνικες στρατηγικές μελέτες, με τελικό συμπέρασμα αμφίσημο, ή επί το λαϊκότερο… άρες μάρες κουκουνάρες. Ενώ η κατά βάση ανάλυση είναι σωστή, (εκτός των τεχνικών προδιαγραφών του μελλοντικού κινέζικου στρατηγικού βομβαρδιστικού και της ύπαρξης στρατηγικών βομβαρδιστικών στις τάξεις της βρετανικής αεροπορίας RAF), ως προς το πως λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις η Κίνα και την λανθασμένη ερμηνεία από Αμερικάνικης πλευράς, δεν καταλήγει σε ξεκάθαρα συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ. Η διάθεση και αποδοχή των ΗΠΑ να εντάξουν την Κίνα στο σύστημα ασφαλείας του Ειρηνικού το οποίο σχεδιάζεται, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, καθότι η Κίνα δεν πρόκειται να το δεχθεί ποτέ αυτό, για τρεις λόγους.
1) Ξέρει ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις εξήντλησαν το κεφάλαιο ανοχής η αποδοχής του αμερικανικού λαού για πολέμους, εμπλεκόμενες μέχρι σήμερα σε συνεχείς ανούσιες και ανόητες συρράξεις.
2) Οι φιλοδοξίες της Κίνας δεν σταματούν στο επίπεδο του no.2 του Ειρηνικού, αλλά κατά τα φαινόμενα, θέλει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη και σ’ όποιον αρέσει.
3) Ουδείς στο Ειρηνικό και στην νοτιοανατολική Ασία μπορεί να φρενάρει τον κινεζικό επεκτατισμό πλην της ιδίας της Αμερικής (η Ινδία θέλει τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη για να πλησιάσει την Κίνα, όχι για να την ανακόψει).
Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα είναι πυρηνική δύναμη, άρα υπάρχουν όρια για το που μπορεί να φτάσει η αμερικανική αντίδραση και για όλους όσοι διατείνονται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα μάχης Aegis θα αναλάβει την προστασία της Αμερικής από τους κινεζικούς διηπειρωτικούς πυραύλους, καλά θα έκαναν να σοβαρευτούν, γιατί το θέμα είναι εξόχως σοβαρό για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, ώστε να λέγονται αυτού του επιπέδου ανοησίες. Αν τώρα παρατηρήσει και αναλύσει κανείς τις αντιδράσεις των ΗΠΑ στις προκλήσεις της Κίνας, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δυστυχώς η Αμερική άργησε να συνειδητοποιήσει την κινεζική απειλή και δεν ετοίμασε μία αξιόπιστη στρατηγική για να προλάβει τις εξελίξεις. Το αποτέλεσμα είναι να χάσει το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας κινήσεων και να σύρεται αμήχανα από τα γεγονότα και τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Κινέζικη στρατηγική. Ποιο θα είναι ο αποτέλεσμα; Όλες οι τοπικές δυνάμεις της περιοχής έχασαν πολύ χρόνο πιστεύοντας ότι είναι ασφαλείς κάτω από την προστασία της αμερικανικής αμυντικής ομπρέλας. Τρέχουν τώρα όλοι να προλάβουν, αλλά φοβάμαι ότι είναι πολύ αργά και για την δημιουργία αμυντικών συνασπισμών αλλά και για να εξοπλιστούν σε σημείο που να δημιουργήσουν αντίπαλο δέος.
Η ίδια η Αμερική έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και δεν δείχνει διάθεση αποφασιστικής εμπλοκής πουθενά, έχει ένα πληθυσμό που δεν έχει πια ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και ένα πολύ μικρό προϋπολογισμό για καλύψει τα έξοδα του ρόλου του Παγκόσμιου Πρωταγωνιστή. Τα μηνύματα δεν είναι θετικά για τις χώρες του Ειρηνικού και προς το παρόν δεν φαίνεται λύση στον κινεζικό επεκτατισμό. Οι ΗΠΑ μάλλον θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για τον ολοκληρωτικό έλεγχο της λεκάνης του Ειρηνικού δίνοντας ζωτικό χώρο στην Κίνα. Προφανώς οι ΗΠΑ θα διαπραγματευτούν και θα λάβουν ανταλλάγματα για να διασφαλίσουν τη μίνιμουμ παρουσία σε μια μορφή συνδιαχείρισης των υποθέσεων της περιοχής. Η μόνη ελπίδα είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα στην περιοχή, λόγω τις έμφυτης τάσης της Κίνας για Ισορροπία και Τάξη. Αυτό δε θα συμβεί σε βάρος των συμφερόντων της βέβαια και η προσπάθεια δημιουργίας ενός χαλαρού «άξονα» χωρών ως ανάσχεση στην κινεζική επέκταση υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, περιπλέκει την κατάσταση, αυξάνοντας επικίνδυνα την ένταση. Θα πρέπει ασφαλώς να συνυπολογιστεί, ότι μόνο σε συνθήκες στρατηγικής ισορροπίες μεγαλώνει το κίνητρο για διαπραγμάτευση, αν και τα «θερμά σημεία» διενέξεων στην περιοχή, δεν συνιστούν ένα εύκολα διαχειρίσιμο ζήτημα.
Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ (Γ.Α.)
http://www.defence-point.gr/news/?p=137013
Το συμφερον μας δεν ειναι οι βλακειες της αμερικανοκινουμενης ο.ε.α, περι κινας ως απολυτου κακου. Η κινα ειναι ενα κακο, το οποιο το δυναμωσε οικονομικα ο ροτσιλντ για να ριξει την ευρωπη. Ουσιαστικα κινα και Η.Π.Α, ειναι στο ιδιο σιωνιστικο στρατοπεδο και θα πολεμησουν μαζι στον τριτο παγκοσμιο(η σε καποια φαση του), εναντιον του λευκου ανθρωπου, που θα εκπροσωπειται απο την ρωσια και τους λευκους συμμαχους της, κυριως σε ανατολικη, κεντρικη ευρωπη, και βαλκανια, τους σιιτες-αλεβιτες και τους ορθοδοξους της μεσης ανατολης, τα λευκα κρατη της λατινικης αμερικης και τους λευκους εθνικιστες των αλλων χωρων. Το νατο ειναι ο απολυτος εχθρος των Ελληνων(των λιγων που εχουν απομεινει), και των λευκων. Το ιδανικοτερο σεναριο για την επιβιωση μας θα ηταν να αλληλοεξολοθρευονταν νατο(δηλαδη οι αμερικανοσιωνιστες) και η κινα, ακομα και αν επικρατουσε η τελευταια. Ολα τα αλλα περι νατο ειναι πρακτοριλικια των αμερικανοκινουμενων ελληνοαμερικανων(οχι ελληνων) και μη, και δεν πρεπει να ακουγονται απο εθνικιστες. Αμα υπηρχαν πραγματικοι ελληνες που κυβερνουσαν το σιωνιστικο αυτο ελλαδισταν, το πρωτο που θα εκαναν, θα ηταν οχι μονο να μας βγαλουν απο το νατο και την αμερικη, αλλα να κλεισουν τις πρεσβειες τους, και να τα θεωρησουν εχθρικες χωρες, οπως και τους σουνιτες σαουβαροδακαταριανους, τους πακιστανους, και τους τουρανομογγολους τουρκους.
ReplyDeleteΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΠΛΗΝ ΕΝΟΣ. ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΩΝ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΚΩΝ ΦΡΑΞΙΩΝ. Η ΜΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ Η ΑΛΛΗ ΟΧΙ. ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΒΑΘΙΑ.
ReplyDeleteΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
1) ΟΛΙΚΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Ε.Ε
http://isxys.blogspot.com/2011/08/blog-post_4014.html
2) ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΣ.
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΟΡΕΥΘΕΙ ΜΕΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ "ΠΟΥΣΤΙΕΣ" ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΝΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ, ΙΣΩΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΜΑΣ.
http://isxys.blogspot.com/2011/10/blog-post_3654.html