05/06/2013

Επαναστατική μέθοδος για τη δημιουργία τεχνητού ήπατος - Νέα θεραπεία δίνει ελπίδες σε καρκινοπαθείς

Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία τεχνητού ήπατος πραγματοποίησαν οι επιστήμονες ανακαλύπτοντας ουσίες που βοηθούν την ανάπτυξη ηπατικών κυττάρων και εκτός οργανισμού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Chemical Biology» ότι εντόπισαν περίπου δώδεκα χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν τα ηπατικά κύτταρα όχι μόνο να διατηρήσουν την κανονική τους λειτουργία, ενώ αναπτύσσονται στο εργαστήριο, αλλά και να πολλαπλασιαστούν προκειμένου να παραγάγουν νέο ιστό. Κύτταρα που θα αναπτυχθούν με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν τροποποιημένο ιστό, με τον οποίο θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν χρόνιες ηπατικές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα C. Η επικεφαλής της σχετικής έρευνας Σανγκίτα Μπχατία και η ομάδα της, αφού μελέτησαν χιλιάδες ηπατικά κύτταρα από οκτώ διαφορετικούς δότες ιστού, εντόπισαν τις δώδεκα ουσίες που, όπως ανακάλυψαν, βοήθησαν να κύτταρα να διατηρήσουν τις λειτουργίες τους, ενώ προήγαγαν και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Δύο από αυτές τις ουσίες έδειξαν να έχουν ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα στα κύτταρα πιο νεαρών δοτών, οπότε οι ερευνητές τις δοκίμασαν και σε ηπατικά κύτταρα που είχαν προκύψει από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι αυτά τα ηπατικά κύτταρα, που συνήθως δεν ωριμάζουν πλήρως, με τη συμβολή των δύο συστατικών ωρίμασαν ολοκληρωτικά. Σε μελλοντικές μελέτες της η ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ σχεδιάζει να τοποθετήσει τα μεταλλαγμένα ηπατικά κύτταρα σε «σκελετούς» από πολυμερή και να τα εμφυτεύσει στη συνέχεια σε ποντίκια για να ελέγξουν κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά ηπατικού ιστού. Θα επιχειρήσουν δε να βασίσουν σε αυτές τις ουσίες φάρμακα τα οποία ενδεχομένως θα είναι σε θέση να αναγεννούν τους ηπατικούς ιστούς του ίδιου του ασθενούς. Τέλος, η Μπχατία και οι συνάδελφοί της έχουν να επιδείξουν πρόοδο και στην προσπάθειά τους να επιλύσουν ένα άλλο πρόβλημα στη δημιουργία τεχνητού ηπατικού ιστού, αυτό της τροφοδοσίας του με αίμα και οξυγόνο του λήπτη. Αυτό φαίνεται να είναι δυνατό με την ένταξη ενδοθηλιακών κυττάρων στον τεχνητό ιστό, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε αιμοφόρα αγγεία που συνδέουν τον ιστό αυτό με τον οργανισμό του λήπτη.

http://www.espressonews.gr/

Μια νέα θεραπεία η οποία στοχεύει εναντίον μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό πολλών πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των όγκων παρέτεινε την ζωή ασθενών που έχουν προσβληθεί από προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη πρόοδο στον τομέα αυτόν, σημείωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν σήμερα την μελέτη αυτή. Το μπλοκάρισμα αυτής της πρωτεΐνης που ονομάζεται Hsp90 επιτρέπει την ταυτόχρονη εξουδετέρωση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών πρωτεϊνών, χωρίς τις οποίες ένας καρκινικός όγκος δεν μπορεί να εξαπλωθεί. Στην κλινική δοκιμή σε δεύτερη φάση που έγινε με αυτόν τον νέο αντικαρκινικό παράγοντα που ονομάζεται Ganetespid συμμετείχαν 252 ασθενείς. Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε Ganetespid σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν μόνον χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας επέζησαν κατά μέσον όρο 9,8 μήνες, σε σύγκριση με τους 7,4 μήνες της δεύτερης ομάδας, δηλαδή υπήρχε μια διαφορά δυόμιση μηνών, η οποία κρίνεται σημαντική για τον προχωρημένο καρκίνο αυτού του είδους. Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν από μια κλινική δοκιμή σε τρίτη φάση η οποία γίνεται τώρα, θα πρόκειται για την πρώτη εδώ και μια δεκαετία θεραπεία που θα επιτρέπει την βελτίωση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα. 

Επίσης στους ασθενείς που ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα είχε διαγνωστεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας, το κέρδος όσον αφορά την επιβίωσή τους με την χορήγηση Ganetespid σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ανερχόταν σε 67% σε σύγκριση με την ομάδα που έκανε μόνον χημειοθεραπεία, δηλαδή αυτοί επέζησαν 10,7 μήνες (κατά μέση τιμή), έναντι 6,4 μήνες οι δεύτεροι. Εξάλλου αυτή η θεραπεία μπορεί να έχει θετική επίδραση στους ασθενείς που αναπτύσσουν μεταλλάξεις, οι οποίες καθιστούν τον καρκίνο του πνεύμονα από τον οποίο πάσχουν ανθεκτικό στις παραδοσιακές στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η εξουδετέρωση της πρωτεΐνης Hsp90 μπλοκάρει επίσης την λειτουργία πρωτεϊνών που μεταλλάσσονται. "Αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που δείχνει την αποτελεσματικότητα ενός αναστολέα της πρωτεΐνης Hsp90 στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από έναν προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα", υπογράμμισε ο Δρ. Σουρές Ραμάλινγκαμ, καρκινολόγος καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Ουίνσιπ (Winship Cancer Institute) στο Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα αυτή. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, στο βόρειο Ιλινόι. "Ελπίζουμε ότι μια κλινική δοκιμή σε τρίτη φάση η οποία διεξάγεται τώρα θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτά καθώς οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από αυτήν την μορφή του καρκίνου σε αυτό το στάδιο εξέλιξης χρειάζονται, άνευ καθυστέρησης, πιο αποτελεσματικές θεραπείες", δήλωσε.

http://www.briefingnews.gr/ygeia/item/53254

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ΜΟΝΗ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ  DCA: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΛΜΠΕΡΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΑΙΤΑ "ΠΙΚΡΩΝ και ΩΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

No comments :

Post a Comment