18/03/2013

ΚΥΠΡΟΣ: ΟΙ ...ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αγορών και τις προβλέψεις των αναλυτών, το ιαπωνικό γεν ανατιμήθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ και οι μετοχές στις ασιατικές αγορές υποχώρησαν αισθητά με την έναρξη των συνεδριάσεων, τη Δευτέρα, έπειτα από την πρωτοφανή πρόταση διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, που «κλόνισε» τα νεύρα των επενδυτών. Το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά πολύ νωρίς τη Δευτέρα στην Ασία έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο βυθίστηκε σε χαμηλό 121,585 ανά ευρώ, από τα 124,93 γεν ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή. Το ευρώ άγγιξε και τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου -1,2895 δολάρια ανά ευρώ- νωρίς τη Δευτέρα, πολύ κάτω από το επίπεδο των περίπου 1,30 δολαρίων ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή. «Θα έχουμε μια διόρθωση σήμερα... Το γεν είναι κοντά στα 95 σε σχέση με το δολάριο. Αυτά είναι άσχημα νέα για την ιαπωνική αγορά» δήλωσε ο Τακάσι Χιρόκι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Monex Inc. Στις χρηματιστηριακές μετοχές, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός των μετοχών του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, άνοιξε μειωμένος κατά 0,8%, με το χρηματιστήριο της Αυστραλίας να βυθίζεται κατά 1,7% και της Νότιας Κορέας να υποχωρεί κατά 0,6%. «Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια σαφή αύξηση του επιπέδου κινδύνου μετά την απόφαση-έκπληξη στις Βρυξέλλες... με την καταβολή φόρου καταθέσεων στη Κύπρο, για να εγκριθεί το δάνειο των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Σιν Κάλοου στρατηγικός αναλυτής της Westpac. Κατά τους αναλυτές, το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο προκαλεί αύξηση της αβεβαιότητας και δυνητικά δημιουργεί τάσεις αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η πρωτοφανής απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες «βύθισε» τις ασιατικές αγορές οι οποίες οδεύουν προς τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου οκταμήνου. Οπως αναφέρει το capital ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχωρεί σε ποσοστό 1,7% στις 134,34 μονάδες, με τους αναλυτές να πιστεύουν πως αν συνεχίσει την ίδια πορεία μέχρι το κλείσιμο, τότε θα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον περασμένο Ιούλιο. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί 2,4%, ο Topix 1,94%, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει απώλειες 2,18%, ο Shanghai Composite πέφτει κατά 0.9%, ο CSI 300 υποχωρεί 1,4%, ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 0,92%, στην Αυστραλία ο δείκτης ASX έκλεισε με πτώση 2,1% σε χαμηλό 2 εβδομάδων, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία 1,05%. Οι μετοχές στις ασιατικές αγορές υποχώρησαν αισθητά με την έναρξη των συνεδριάσεων, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά πολύ νωρίς τη Δευτέρα στην Ασία έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος το οποίο βυθίστηκε σε χαμηλό 121,585 ανά ευρώ, από τα 124,93 γεν ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή. Το ευρώ άγγιξε και τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου- 1,2895 δολάρια ανά ευρώ- νωρίς τη Δευτέρα, πολύ κάτω από το επίπεδο των περίπου 1,30 δολαρίων ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή. «Θα έχουμε μια διόρθωση σήμερα.Το γιεν είναι κοντά στα 95 σε σχέση με το δολάριο. Αυτά είναι άσχημα νέα για την ιαπωνική αγορά» δήλωσε ο Τακάσι Χιρόκι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Monex Inc.  Σημαντική υποχώρηση σημειώνει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι, η φορολόγηση των καταθετών ενδέχεται να προκαλέσει bank runs και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «έσπασαν» το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο που είχε να κάνει με το ιερό και απαραβίαστο των καταθέσεων και απαίτησαν από τους Κύπριους να καταβάλλουν έως 9,9% για τις αποταμιεύσεις τους ως αντάλλαγμα για τα 10 δισ. ευρώ της διάσωσής τους.  «Το άκουσμα της φορολόγησης των καταθέσεων ήταν ένα μεγάλο σοκ κα η ανησυχία για τις επιπτώσεις θα μπορούσε να επηρεάσει μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. Αναμένουμε πώς θα αντιδράσουν Ευρώπη και HΠΑ», ανέφερε ο διευθυντής forex στην Trust & Custody Services Bank. Αναλυτικά το ευρώ υποχωρεί κατά 1,34% στο 1,2901 έναντι του δολαρίου. Έναντι του γεν το ευρώ χάνει 2,1% στο 121,681 με τους αναλυτές να προβλέπουν μεγαλύτερη διόρθωση. «Ήδη οι επενδυτές είχαν μειώσει την έκθεσή τους σε επικίνδυνα assets και αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση», ανέφερε trader της Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ. Το δολάριο υποχωρούσε νωρίτερα στο 93,450 έναντι του δεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου και μακριά από το υψηλό 3,5 ετών του 96,71 που σημείωνε στις 12 Μαρτίου.

Καθώς ανοίγουν οι «αγορές» στο δυτικό ημισφαίριο το ευρώ «σφυροκοπείται» ανηλεώς με την εντολή να διαπραγματεύεται προς πώληση την ίδια στιγμή το δολάριο, το ελβετικό φράγκο, η αγγλική λίρα και η νορβηγική και σουηδική κορώνα να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορά. Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές η νευρικότητα των επενδυτών είναι έκδηλη και αναφορικά με το αν παρόμοιες κινήσεις «κουρέματος» των καταθέσεων πρόκειται να γίνουν και σε άλλα επισφαλή τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών. Η εμπιστοσύνη έτσι σε μικρές και επισφαλείς τράπεζες δείχνει σημάδια κόπωσης. Όπως επισημαίνεται μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η τάση πρόκειται να εξελιχθεί σε μια μεγάλη κρίση ή αν περιοριστεί σε μια μίνι-κρίση η οποία πρόκειται να απορροφήσει τους κραδασμούς από την συμφωνία με την Κύπρο. Το ευρώ ήδη χάνει έδαφος σε σχέση με το ιαπωνικό γιέν βρίσκεται στο 1: 121,6 από 124 που ήταν το προηγούμενο κλείσιμο της Παρασκευής ενώ ο δείκτης S&P 500 ξεκινά με -30 μονάδες περίπου, δείχνοντας ένα καταρχήν αρνητικό κλίμα.

Οι οικονομικές συνθήκες σήμερα συγκρίνονται με αυτές του μεσοπολέμου και ιδίως της δεκαετίας του 1930. Στις ομοιότητες συγκαταλέγω την άνοδο των εθνικισμών, την ιδεολογία της αυτάρκειας και τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου ως κύριες εκφάνσεις της σοβούσας κρίσης, της οποίας το ακριβές μέγεθος δεν το έχουμε δει ακόμη καθώς εξαρτάται από την εξέλιξη της Κίνας. Η (πρόχειρη) απόφαση του Γιούρογκρουπ για κατάσχεση (παρακράτηση) ποσοστού των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βοήθειας αποτελεί "επιθετική πράξη" κατά της οικονομίας της Κύπρου και συγκρίνεται με αυτήν του Αττίλα. Ταυτόχρονα, τιμωρεί παραδειγματικά μια χώρα με παρεκλίνουσα και προβληματική συμπεριφορά για τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους της ΕΕ. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και προϊδεάζει ευρύτερες εξελίξεις, καθώς οξύνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς και χαράσσει μια ορατή πλέον διαχωριστική γραμμή μεταξύ Βορρά και Νότου. Μια γραμμή που πάντα υπήρχε, αλλά συσκοτιζόταν από την οικονομική άνθηση της περιόδου 1990-2007. Σήμερα, οι λαοί του Νότου είτε θα συμμορφωθούν ψηφίζοντας υποψήφιους αρεστούς προς τα χρηματοπιστωτικά κέντρα (π.χ. στην Ιταλία) και υπομένοντας αποφάσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα με τα δικά τους, είτε θα αντιδράσουν έντονα και σε αυτήν την αντίδραση την Ευρώπη που θα δούμε, δεν θα μοιάζει με αυτή που γνωρίζαμε.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση Γιούρογκρουπ είναι τραγική όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα (που είναι η πρώτη που επηρεάζεται) αλλά και γενικότερα. Ουσιαστικά, η απόφαση σκορπίζει αβεβαιότητα σε όλη την ΕΕ, αφού παρακρατούνται καταθέσεις ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ, δηλαδή το θεωρούμενο μέχρι πρότινος όριο ασφαλείας τού κάθε αποταμιευτή, και αυτό ίσως να έχει άλλες ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Αν ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν διασφαλίζει, αλλά δεν διστάζει να ποδοπατήσει ένα ουσιώδες συστατικό του στοιχείο, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία, τότε η ίδια η ύπαρξή του τίθεται σε αμφιβολία. Σε μια τέτοια προοπτική, οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και κυρίως θιγόμενοι, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, Μ. Βρετανία και η Κίνα, δεν θα μείνουν αδιάφοροι σε μια απόφαση που θίγει τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ προδίδει πανικό και προδικάζει οικονομική ανάφλεξη που, δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν. Το πρόβλημα τού ελλείμματος πολιτικής ηγεσίας είναι γενικότερο και όχι μόνο των χωρών του Νότου.

Στα συνήθη «εργαλεία» της δημοσιονομικής εξυγίανσης (περικοπές μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, κλπ.) προσθέτει για πρώτη φορά και ένα ποιοτικά νέο: Την «κατάσχεση» των καταθέσεων όλων ανεξαιρέτως των πελατών των τραπεζών - όχι μόνο εκείνων που, όπως προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, βαρύνονται με κάποιο οικονομικό έγκλημα. Είναι φανερό ότι το πρωτοφανές αυτό μέτρο δεν μπορεί να διαχυθεί αυτόματα στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η επιβολή του στην Κύπρο οφείλεται σε μια διπλή αδυναμία: την οικονομική (η Κύπρος είναι ο αδύναμος κρίκος της νομισματικής ένωσης) και την πολιτική (την απίστευτη ενδοτικότητα της νέας κυβέρνησής υπό το Νίκο Αναστασιάδη). Τέτοια καθίζηση δεν παρατηρείται σε καμιά από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες. Όμως το μήνυμα που στέλνει σε όλους τους ευρωπολίτες είναι σαφές: Από εδώ και τώρα τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αν η οικονομία της χώρας τους δεν τα πάει «καλά», αν δεν επιτυχαίνει δηλαδή τους στόχους του εφαρμοζόμενου μοντέλου δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό που θίγει σήμερα τους Κύπριους, θα μπορούσε να θίξει αύριο και τους ίδιους. Και να θέσει υπό κίνδυνο όχι μόνο τις τραπεζικές οικονομίες του, αλλά και την υπόλοιπη κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Είναι φανερό, ότι στην Eurogroup έχουν επιβληθεί τα «γεράκια», με πρώτο το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα, ως λέγεται, ζητούσε καταρχάς περικοπή των καταθέσεων κατά 40%. Σημασία δεν έχει όμως το ποσοστό, αλλά το μέτρο σαν τέτοιο: Την αναγωγή της «κατάσχεσης» όλων, δικαίων και αδίκων, σε εργαλείο οικονομικής πολιτικής.

Οικονομικού περιεχομένου ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία καλεί τους Βρετανούς υπηκόους που ταξιδεύουν στην Κύπρο να έχουν μαζί τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, εξέδωσε την Κυριακή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τονίζεται ωστόσο ότι δεν αφορά θέματα ασφάλειας για τα προς την Κύπρο, απλά ενημερώνει για δυσκολίες στην εύρεση ρευστού στο νησί. Όπως αναφέρει το Φόρεϊν Όφις, «η κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα για προστασία του τραπεζικού της συστήματος» και οι Βρετανούς υπήκοοι πρέπει να επικοινωνούν με τις τράπεζες για περαιτέρω πληροφορίες. Καλεί όλους που ταξιδεύουν προς την Κύπρο να έχουν μαζί τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως βρετανικές λίρες, ευρώ, πιστωτικές και χρεωστικές χάρτες. Επίσης, οι Βρετανοί υπήκοοι που λαμβάνουν συντάξεις στην Κύπρο καλούνται να επικοινωνήσουν με το Διεθνές Κέντρο Συντάξεων στο τηλέφωνο: +44 191 21 87777, Textphone: +44 191 21 87280, ή email: TVP-IPC-Customer-Care@thepensionservice.gsi.gov.uk

Η απόφαση της Eurogroup δείχνει οτι η Κύπρος, όσο οικονομικά αδύναμη και να είναι, έχει για το ευρωπαϊκό κατεστημένο όντως «συστημικό» χαρακτήρα και ότι επομένως δεν πρέπει να αποβληθεί από το ευρώ. Το τίμημα γι αυτό είναι ωστόσο δυσανάλογο μεγάλο, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όλη την ευρωζώνη. Η «κατάσχεση» των καταθέσεων όλων των πολιτών, κοινώς πλιάτσικο, σημαίνει τέρμα εποχής γι αυτήν. Και το άνοιγμα μιας νέας, που δεν φαίνεται καθόλου ρόδινη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment