18/03/2013

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ νο2 Ταφόπλακα Ν.Αναστασιάδη: Απέρριψε πρόταση Gazprom - Δήλωση Σοιμπλε

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν λίγο ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ της Κύπρου ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης απέρριψε την ρωσική πρόταση από την πλευρά της Gazprom προκειμένου να αποφευχθεί η δήμευση ποσοστού του καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Όπως διέρρευσε από το πρόεδρικό μέγαρο "Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο διότι θέλει η λύση να επέλθει μέσα από την Ευρώπη". Στην απόφασή του αυτή έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι θεωρούν πως αποδίδουν οι προσπάθειες πίεσης στους 4-5 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που αρνούντο να υπερψηφίσουν την απόφαση του Eurogroup.

Λίγο μετά την απόρριψη της πρότασης της Gazprom, προχώρησε σε δηλώσεις-ταφόπλακα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία γενικότερα προχώρησε ο Anatoly Aksakov επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας, μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και μέλος της ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ο οποίος μιλώντας στο Interfax μετά την συναίνεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο Eurogroup για την κατάσχεση ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων, χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της χώρας "Μη αξιόπιστο πλέον". «Η πίστη στην Κύπρο ως μέρος όπου είναι βολικό για κάποιον να κρατά τα χρήματά του εκεί θα υπονομευθεί αν ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή η απόφαση του Eurogroup» είπε ο Aksanov για να προσθέσει: «Συμβουλεύω τους Ρώσους που έχουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο να φέρουν πίσω τα λεφτά τους στη Ρωσία».  Στο μέτωπο των πιέσεων των τραπεζών απέναντι στην Κύπρο πολλές ξένες τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στην Κύπρο έχουν απειλήσει ότι πρόκειται να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις θυγατρικές τους τράπεζες και να τα διοχετεύσουν πίσω στις μητρικές τράπεζες σε μια απόφαση που αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την όλη υπόθεση.

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρότατη στάση, απ'ότι φαίνεται, απέναντι στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και να διώξει το σύνολο των ρωσικών καταθέσεων από το νησί. Έτσι όπως ανέφερε ο Nικολάι Πετρόφ, καθηγητής Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Β.Πούτιν θα ζητήσει από τη Λευκωσία, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ημέρες με κυβερνητικά στελέχη, τον κατάλογο με τα ονόματα και τους λογαριασμούς Ρώσων πολιτών και επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος εκδίωξης ρων ρωσικών καταθέσεων από την Κύπρο. Και φυσικά αυτά τα κεφάλαια δεν πρόκειται να πάνε πίσω στην Ρωσία, όπως αναφέρουν κάποιοι που παίζουν το παιχνίδι της τρόικα υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο σκοπός του Β.Πούτιν. Αυτά τα κεφάλαια θα πετάξουν οπουδήποτε αλλού, πέρα από την Ρωσία ή την Κύπρο, αφού αφορούν offshore εταιρειών εκτός χώρας και καταθέσεςι Ρώσων ιδιωτών. Αλλά αυτό που θέλει αυτή την στιγμή η Μόσχα είναι να τιμωρήσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, τόσο για την αποδοχή της πρότασης του Eurogroup, όσο και για την απόρριψη της πρότασης της τελευταίας στιγμής της Gazprom για τα κοιτάσματα. Η επίσκεψη του Σαρρή έχει να κάνει με την ανάγκη επέκταση του δανείου προς την Κύπρο και την ενδεχόμενη μείωση επιτοκίου. Είναι το δάνειο που είχε παράσχει η Ρωσία στην Κύπρου για να αποφύγει να μπει στο Μνημόνιο για δημοσιονομικούς λόγους. Και θα έδινε και το δεύτερο δάνειο για να γλιτώσουν οι τράπεζες, αν έπαιρνε και τον σταθμό φυσικού αερίου στο Μαρί.

Η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ή εάν θα συμπεριλάβει και Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με ρωσική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters. «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απόφαση», δήλωσε η πηγή. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν δηλώσει πως αναμένουν από τη Ρωσία να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου για πέντε ακόμη χρόνια, μέχρι το 2021. Εξάλλου, την Τετάρτη ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα. Επισήμως, το κίνητρο της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί, όμως η επιμήκυνση του ρωσικού δανείου και οι καταθέσεις Ρώσων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup για την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «άδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο» το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρει το ΑΠΕ. Ο Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το πρωι, στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε για την Κύπρο. «Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε πως η δασμολόγηση στην Κύπρο θα ήταν δίκαιη εάν εφαρμοζόταν μόνον στα επιτόκια των καταθέσεων.

Δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ARD: «Ήταν η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να πάρουμε ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, από τους ιδιοκτήτες των τραπεζών και τους πιστωτές, αυτό σημαίνει τους επενδυτές. Αλλά προφανώς θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση καταθέσεων για τους λογαριασμούς μέχρι τα 100.000 ευρώ. Ωστόσο αυτοί που δεν ήθελαν ένα bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, επίσης η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αποφάσισαν αυτή τη λύση και τώρα θα πρέπει να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό». Όσο και αν η δήλωση ακούγεται - και είναι - κεραυνός κατά της κυβέρνησης του μοιραίου προέδρου Ν.Αναστασιάδη, εν τούτοις μεγαλύτερη σημασία έχει ότι για πρώτη φορά η Γερμανία διαχωρίζει την θέση της έναντι της ΕΚΤ και της ΕΕ. Και αυτό είναι σημαντικότερο έναντι όλων των άλλων που εκ πρώτης όψεως δείχνουν κρίσιμα, όπως είναι η στάση της κυβέρνησης της Κύπρου. Σε τελική ανάλυση σε στρατηγικό επίπεδο μικρή σημασία έχει το απο πού ξεκίνησε η δήμευση των καταθέσεων. Εδώ το ζήτημα είναι περισσότερο ψυχολογικό-πολιτικό αφού το εγγυημένο επίπεδο των 100.000 ευρώ ανήκει στο παρελθόν και καταρρέει το προσωπείο των υποστηρικτών των αδυνάτων. Σε στρατηγικό επίπεδο σημασία έχει ότι έχουμε έναρξη κατάσχεσης κατασχέσεων και συνακόλουθα καταστροφή της οικονομίας του δεύτερου ελληνικού κράτους που είναι δομημένο επάνω στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών όπως π.χ. η Ελβετία.

Αλλά η δήλωση Σόιμπλε, πάει πολύ "μακριά την βαλίτσα". Μιλάει για απόλυτη διαφωνία της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δεν είναι ένα γεγονός το οποίο απλά συνέβη.  Είναι ένα γεγονός το οποίο το δημοσιοποιεί και αυτό έχει την μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον. Γιατί ίσως να βιώνουμε την αρχή της διάλυσης της ευρωζώνης και το "ο σώζων εαυτόν σωθείτω". Είναι η πρώτη φορά που παραδέχεται δημόσια απόλυτη διαφωνία με ΕΚΤ και ΕΕ και αποτελεί μέρος και των δύο. Είναι σαφές ότι η περίπτωση με τις 100.000 ευρώ είναι απλά αφορμή για να δείξει ότι πλέον η Γερμανία ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Ένα άλλο ερώτημα είναι "Γιατί δημοσιοποίησε τώρα την διαφωνία και την θέση του Αναστασιάδη για δήμευση ποσοστού καταθέσεων από το ένα ευρώ παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή αφού είναι βέβαιο ότι η δήλωση θα επιβαρύνει την θέση της κυβέρνησης;" Σ'αυτό οι απαντήσεις μπορεί να είναι διάφορες, αλλά όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η Γερμανία πλέον λαμβάνει αποστάσεις από τα τεκταινόμενα καθώς βλέπει ότι η πολιτική της (βασικά σε περιπτώσεις όπως η Ιταλία) απορρίπτεται. 

Οπως αναφέρει το Capital, αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ανέφερε πως το σχέδιο που εξετάζεται επί του παρόντος, θα αφήσει αμετάβλητο το στόχο των εσόδων στα 5,8 δις. ευρώ, αλλά θα επιδιώκει να προστατέψει τους μικρότερους καταθέτες. Σύμφωνα με το Capital, την πληροφορία ότι ήδη επεξεργάζεται μια νέα πρόταση που θα μετριάζει το βάρος στους μικροακαταθέτες, εκτός από το Dow Jones Newswires, μετέδωσε και το Reuters. «Η Κύπρος εργάζεται σε μια πρόταση της τελευταίας στιγμής για να μετριάσει την επίδραση για τους μικρούς καταθέτες από μια εφάπαξ εισφορά, εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται προβλέπει ότι:
- οι καταθέσεις κάτω των 100.000 θα υποστούν ζημιές κάτω του 5%,
- οι καταθέσεις από 100.000-500.000 ευρώ θα υποστούν ζημιές μέχρι 10% και 
- οι καταθέσεις πάνω από 500.000 θα υποστούν ζημιές που θα φθάνουν στο 13%.
Το σενάριο που διακινούσε το Reuters ήθελε την επιβολή φόρου 3% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 12,5% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως είναι εφικτό να αλλάξει το αρχικό σχέδιο, σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών Ολι Ρεν, μιλώντας στους Financial Times ανέφερε ότι οι πιστωτές δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια μετατόπιση του βάρους της διάσωσης. «Εάν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εφάπαξ εισφορά, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και εάν αυτή έχει την ίδια δημοσιονομική επίπτωση, τότε η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ίδιος αγωνίζεται για βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ήδη μέσα στις επόμενες ώρες». Βέβαια, την ίδια ώρα ο κ. Σόιμπλε δήλωνε πως η κυπριακή πλευρά, όπως και η ΕΚΤ και η Κομισιόν επέμεναν να επιβληθεί φόρος και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και να μην επωμιστούν το βάρος της διάσωσης μόνο οι μεγαλοκαταθέτες.

Μια κίνηση «ματ» προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα στην κυπριακή αγορά έκανε η ΚΤΚ, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου, φέρεται να μετέφερε πέντε δισ. ευρώ από την Ευρώπη, ενώ περισσότερα ποσά αναμένεται να μεταφερθούν, με την ενδεχόμενη ψήφιση των μέτρων. Η κίνηση αυτή, έρχεται μετά τις πληροφορίες για τραπεζική αργία την Τρίτη και την Τετάρτη με τον φόβο της εκροής χρημάτων από τους καταθέτες να είναι πλέον ορατός.

Αγωνία για τους καταθέτες των δύο κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα της CPB Bank πρώην Λαϊκής, του ομίλου Marfin που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με έκθεση 9 δισ. στον ELA και της τράπεζας Κύπρου. Γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα την Τρίτη, αλλά δεν είναι σίγουρο και εδώ πλέον τα ερωτήματα είναι τεράστια: Αφού, όπως λέει η κυβέρνηση οι καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμενες και δεν αφορά η δήμευση των καταθέσεων της Κύπρου να ελληνικά υποκαταστήματα, γιατί δεν ανοίγουν τις τράπεζες. Τη Δευτέρα το πρωί στις 9:00 υπάρχει συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με τους επικεφαλείς των δύο ττραπεζών, αλλά τα πράγματα είναι τουλάχιστον γκρίζα κια κανείς δεν αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει τι συμβεί υπό τον φόβο ενός τρομακτικού bank-run την ερχόμενη Τρίτη και στην Ελλάδα Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η έγκριση της πώλησης του δικτύου στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης η υποστήριξη εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της Κύπρου για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών. Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι πιθανότατα την Τρίτη και τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα έμεναν κλειστά μαζί με της Κύπρου, ανεξάρτητα από τη λύση που θα δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Το ερώτημα είναι αν απορριφθεί η κατάσχεση του ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων της Κύπρου από την κοινοβούλιο της χώρας, τι θα γίνει εν συνεχεία και με τα ελληνικά υποκαταστήματα...

Ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στη χώρα μας, μετά την πρώτη καταγραφή των καταθέσεων ελληνικών νοικοκυριών, αλλά -κυρίως- επιχειρήσεων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, άνω του ενός δισ. ευρώ σε ρευστό επιχειρήσεων από την πατρίδα μας βρίσκεται εγκλωβισμένο στις κυπριακές τράπεζες, με αποτέλεσμα ορατός να είναι ο κίνδυνος, σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης του νησιού, να παρασυρθούν εκατοντάδες μεγάλες και μικρές ελληνικές εταιρείες, με ανεξέλεγκτες συνέπειες ως προς την εδώ οικονομική δραστηριότητα και φυσικά τους δείκτες της ανεργίας. Πρόκειται για χρήματα που κυρίως έφυγαν λίγο πριν τις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, όταν πολλοί επιχειρηματίες φοβήθηκαν κατάρρευση στη χώρα μας και έκανανcash management μέσω Λευκωσίας. Να όμως που, ενώ η Ελλάδα, έστω και οριακά, σταθεροποιήθηκε, το πρόβλημα τώρα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο. Ήδη,εκπρόσωποι μεγάλων ομίλων που έχουν εγκλωβίσει κεφάλαια τους σε τράπεζες του νησιού, βρίσκονται σε επικοινωνίες με τις εν Ελλάδι τραπεζικές αρχές και υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, ψάχνοντας τρόπους να ξεφύγουν από το αδιέξοδο. Έγκυρες πηγές μας αναφέρουν πως πολύ γνωστές βιομηχανίες, που μέχρι στιγμής διέφευγαν του κινδύνου για υπαγωγή στο άρθρο 99 ή για εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς τρίτους, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ ορατό είναι ένα πρωτοφανές οικονομικό ντόμινο, που θα παρασύρει και την ελληνική, μετά την κυπριακή αγορά. Όμως και επιχειρήσεις με έκθεση στην Κύπρο ήδη ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τους κινδύνους τους. Ας μην ξεχνάμε πως όλες οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίε ή λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και οι αξιόλογες πολυεθνικές, έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο και καταθέσεις στις εκεί τράπεζες. Οι καταθέσεις μάλιστα των άμεσα θυγατρικών των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, με παράλληλη έδρα στην Αθήνα, φαίνεται να ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Στα 15,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο που ενδέχεται να επηρεαστούν από το «κούρεμα» των καταθέσεων που επιβάλλεται με τη συμφωνία στο Eurogroup, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ανατόλι Αξάνοφ του Ρωσικού Συνδέσμου Περιφερειακών Τραπεζών, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Η εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως ασφαλούς προορισμού για τοποθέτηση λεφτών θα μειωθεί στο μηδέν» ήταν η δήλωση του Ανατόλι Αξάνοφ. Από την άλλη, η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes επικαλείται στην ιστοσελίδα της εκτιμήσεις που έκανε πέρσι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, ανεβάζοντας τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο στα 19 δισ. ευρώ και στα 12 δισ. το ποσό σε ρωσικές τράπεζες στο νησί. Άλλες εκτιμήσεις που επικαλείται ανεβάζουν τις προσωπικές καταθέσεις Ρώσων στην Κύπρο στα 35 δισ. ευρώ. «Οι Ρώσοι έχασαν μέχρι 3,5 δισ. ευρώ σε μια μέρα» αναφέρεται σε άρθρο της σύνταξης και προστίθεται ότι η είδηση για φόρο επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες στο 10% έσπειρε τον πανικό ανάμεσα στους Ρώσους επιχειρηματίες. Η συμφωνία στο Eurogroup προνοεί για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα την 17η Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 στο 9.99%.

Σύμφωνα με το Interfax, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού τραπεζικού συνδέσμου, Alexander Khandruiev, εισηγήθηκε όπως η Ρωσία διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Κύπρο για να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί ο φόρος σε αντάλλαγμα περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. Γράφει ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναμένεται στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα και αναφέρει ότι το 2011 η Ρωσία δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Λευκωσία ζήτησε άλλα 5 εκατ., αίτημα που η Μόσχα απέρριψε, θεωρώντας ότι είναι ευθύνη της ΕΕ να βρει λύση στις οικονομικές δυσκολίες του νησιού. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το Φεβρουάριο ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αύξησε τις πιθανότητες για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, χαλαρώνοντας τους όρους για το δάνειο του 2011.

Ο αρθρογρά​φος του Forbes Eamon Fingleton, συγκρίνει τη φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο, με την λανθασμένη απόφαση που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers και άναψε το φιτίλι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. "Όλοι συμφωνούν ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson, χειρίστηκε λάθος την υπόθεση της Lehamn το 2009, ωστόσο είχε δικαιολογία. Είχε πανικοβληθεί από τις ραγδαίες εξελίξεις και δεν είχε χρόνο για να σκεφτεί δεύτερη φορά. Στην ίδια θέση βρέθηκαν οι -καθοδηγούμενοι από τη Γερμανία- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ψάχνοντας λύση για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Με μια διαφορά. Ενώ είχαν χρόνια για να σκεφτούν και είχαν και την εμπειρία από την διάσωση της Ελλάδας, έκαναν την χειρότερη και πιο ανεύθυνη επιλογή όσον αφορά της τράπεζες από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα" σημειώνει ο αρθρογράφος. Ο Fingleton κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους σημειώνοντας ότι αποδυνάμωσαν τον βασικό πυλώνα της ισχύος των τραπεζών, ο οποίος είναι η ασφάλεια των καταθέσεων. Καταθέτες που είχαν χρήματα στις τράπεζες, τα βλέπουν να "κουρεύονται" κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις (φυγή καταθέσεων) στις τράπεζες όλης της ΕΕ και όχι μόνο στις τράπεζες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. "Ας μιλήσουμε απλά. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση στην Ευρώπη την έχει η Γερμανία, που με την επιμονή της στις πολιτικές λιτότητας στρέφει το μαχαίρι στις πληγές των χωρών που έχουν πρόβλημα" σημειώνει ο αρθρογράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία πιέζει τους Γερμανούς να χαλαρώσουν λίγο τα προγράμματα περικοπών, που έχουν επιβάλλει στην Ευρωζώνη. Ο Fingleton, καταλήγει κάνοντας έκκληση στον Ομπάμα να επέμβει και ουσιαστικά να τραβήξει το αυτί της Μέρκελ. "Είναι η ώρα να κάνει το Call στη μπλόφα της Μέρκελ" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment