06/12/2012

Η Δανία «ψάχνεται» για νέο μαχητικό, η Ελλάδα;

Νέα δυναμική φαίνεται να αποκτά το πρόγραμμα προμήθειας νέου μαχητικού για την αεροπορία της Δανίας. Συγκεκριμένα τα μέσα Νοεμβρίου επιτροπή μετέβη στις ΗΠΑ για μία εβδομάδα και επισκέφθηκε τόσο τη Boeing όσο και τη Lockheed Martin. Η επιτροπή αρχικά επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Boeing στο St. Louis, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα του F-18E/-F Super Hornet. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Fort Worth στο Τέξας όπου ενημερώθηκε από τη Lockheed Martin για την εξέλιξη του προγράμματος του διακλαδικού μαχητικού κρούσης (JSF) F-35 Lightning II, στο οποίο η Δανία συμμετέχει ως εταίρος τρίτου επιπέδου (Tier 3) έχοντας συνεισφέρει 210 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την ανάπτυξη του. Πάντως οι Δανοί τόνισαν με έμφαση ότι απόφαση για το νέο μαχητικό δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα και ότι οι επισκέψεις – ενημερώσεις που έλαβαν χώρα εντάσσονται στο πλαίσιο της πληρέστερης ενημέρωσης των αρχών της χώρας ώστε να προκηρύξουν έναν «δίκαιο και ανοικτό» διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η Δανία ανακοίνωσε την πρόθεση της να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16MLU με ένα νέο μαχητικό. Το πρόγραμμα όμως λόγω της οικονομικής κρίσης πάγωσε το 2010, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις όταν υλοποιηθεί θα αφορά την προμήθεια 30 μόνο μαχητικών σε σχέση με τα 48 που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι Δανοί για την κάλυψη της απαίτησης εξετάζουν και την υποψηφιότητα του Gripen, ενώ και η κοινοπραξία του Eurofighter εξεδήλωσε την πρόθεση της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο δανέζικο πρόγραμμα του νέου μαχητικού έχουν σαφώς και ελληνική διάσταση. Το να επισημάνει κανείς ότι την παρούσα περίοδο αλλά και για το άμεσο – μεσοπρόθεσμο μέλλον η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιτρέπει την προμήθεια Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (ΝΜΑ) για την Πολεμική Αεροπορία «κομίζει γλαύκας εις Αθήνας». Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την επιτακτική ανάγκη προμήθειας του. Τι θα εμπόδιζε όμως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δη την Πολεμική Αεροπορία να αρχίσει παρόμοιο κύκλο ενημερώσεων ή ακόμα και πτητικών δοκιμών την παρούσα περίοδο; Χωρίς να υπάρχει η προοπτική άμεσης υλοποίησης του προγράμματος, και άρα η πολιτική, εμπορική και οικονομική πίεση, θα μπορούσαν να συλλεχθούν χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες ώστε όταν έρθει η ώρα (δηλαδή οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά) να έχουν συγκεντρωθεί, μελετηθεί και αξιολογηθεί όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες (επιχειρησιακές, τεχνικές, οικονομικές και το κυριότερο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ) ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Φυσικά η έναρξη μίας τέτοιας διαδικασίας θα έδινε τροφή στη «γνωστή» και κατά βάση ανούσια επιχειρηματολογία, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, «ότι οι Έλληνες ενώ δανείζονται και πεινάνε, αγοράζουν όπλα». Όμως, ας μην ξεχνάμε, ότι εδώ που φτάσαμε σήμερα, μεταξύ άλλων μας έφθασε και η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Δυστυχώς ή ευτυχώς τώρα υπάρχει ο χρόνος και η άνεση ώστε να μελετηθούν σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα οι διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές και να ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ το πρόγραμμα του ΝΜΑ ώστε όταν υλοποιηθεί αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό, πιο οικονομικό και πιο αποδοτικό (επιχειρησιακά και βιομηχανικό) τρόπο.

2 comments :

  1. Anonymous6/12/12 19:04

    ΤΙ ΗΛΙΘΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;ΜΕ ΤΙ "ΠΡΟΣΟΝΤΑ" ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ;ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  2. Anonymous7/12/12 00:36

    Καλά τη τα θέλει τα αεροπλάνα η δανία??

    ReplyDelete