09/11/2012

Αλλαγές στη Δομή Διοίκησης του Ελληνικού Στρατού

Tο Β΄ΣΣ συγκροτήθηκε μετά την κρίση των Ιμίων ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, κυρίως στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Σημαντικές οργανωτικές μεταβολές στη Δομή Δοίκησης του Ελληνικού Στρατού αναμένονται το προσεχές διάστημα καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΓΕ εγκρίθηκε η διάλυση του Β΄Σώματος Στρατού και η αλλαγή υπαγωγής των Σχηματισμών του, θέτοντας τέλος στους πειραματισμούς της αναδιοργάνωσης του 2001 και την επιστροφή στον ορθολογισμό. Το Β΄ΣΣ συγκοτήθηκε ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και αποτελεί ένα ετερογενές μείγμα μικρών Σχηματισμών Ειδικών Δυνάμεων (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, 32 ΤΑΞΠΝ, 71 Α/Μ ΤΑΞ), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς κι ενός βαρέως σχηματισμού, της II ΜΚ Μεραρχίας (33 και 34 Μ/Κ ΤΑΞ), η οποία μέχρι πρότινως λειτουργούσε ως δεξαμενή για την αποστολή δυνάμεων στις συμμαχικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Με την κατάργηση ενός ενδιαμέσου επιπέδου διοικήσεως (του Σώματος Στρατού) επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων διοικήσεως και υποστηρίξεως που για τον ΕΣ είναι εξαιρετικά πολύτιμα. Φυσικά, περισσότερα μπορούν να ειπωθούν όταν ανακοινωθεί επίσημα και στην τελική της μορφή η Νέα Δομή Διοίκησης του ΕΣ, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση Διακλαδικής Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων. Η ανορθόδοξη σύνθεση του Β΄ΣΣ έχει επισημανθεί πάντως και στην εξαιρετική ανάλυση Ελληνικός Στρατός: Αναδιοργάνωση και οι Μείζονες Σχηματισμοί

Από επιχειρησιακής απόψεως, οι δυνάμεις αυτές δεν προορίζονται και δεν πρόκειται να ενεργήσουν, σε περίπτωση επιχειρήσεων, σαν ανεξάρτητο σώμα στρατού, με επιχειρησιακή και διοικητική ενότητα. Αντιθέτως, οι μονάδες και οι ελάσσονες σχηματισμοί του Β’ ΣΣ θα τεθούν υπό τον επιχερησιακό έλεγχο της μείζονος διοίκησης που θα ελέγχει το αντίστοιχο θέατρο επιχειρήσεων. Αν υπάρξει εμπλοκή στον Έβρο, τότε έχει σημασία η επέμβαση της ΙΙ ΜΚ Μεραρχίας (ή των ταξιαρχιών της), που θα τεθούν υπό τη διοίκηση του Δ’ ΣΣ. Αν υπάρξει εμπλοκή στο Αιγαίο, τότε οι ελαφρές δυνάμες του ΣΣ, καθώς και η ΑΣ, θα τεθούν (ή θα πρέπει να τεθούν) υπό τη διοίκηση της ΑΣΔΕΝ. Αν υπάρξει εμπλοκή στο χώρο της Ηπείρου-Μακεδονίας, τότε οι δυνάμεις αυτές θα εμπλακούν (για την ακρίβεια: θα απασχοληθούν) σε ένα ευρύ μέτωπο, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες εκεί δυνάμεις, και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις “Δυνάμεων Ταχείας Επεμβάσεως” που αναπτύχθηκαν σε άλλους στρατούς του εξωτερικού, μετά το ’90 (και για τις ΗΠΑ, φυσικά, πολύ νωρίτερα) η δική μας “δύναμη ταχείας επεμβάσεως” δε θα κληθεί να εισέλθει σε ένα θέατρο επιχειρήσεων όπου δεν υπάρχει φίλια παρουσία, ώστε να αναγκαστεί αυτή να παίξει το ρόλο του συνολικού οργανωτή του θεάτρου επιχειρήσεων. Αντιθέτως, στην ελληνική περίπτωση, οι μονάδες του Β’ ΣΣ έχουν το ρόλο της στρατηγικής εφεδρείας της χώρας, είναι το βασικό μέσον που έχει το προϊστάμενο κλιμάκιο για να επηρεάσει τη μάχη, και θα κληθούν να συνεργαστούν στενά με τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις. Μάλιστα, είναι σκόπιμο, τουλάχιστον ορισμένες εξ αυτών, που έχουν σαφή προσανατολισμό, να αποδοθούν ήδη, από τον καιρό της ειρήνης, στον μείζονα σχηματισμό του θεάτρου επιχειρήσεων όπου θα κληθούν να ενεργήσουν. Έτσι, η ΑΣΔΕΝ θα πρέπει, ήδη από τον καιρό της ειρήνης να έχει υπό τη διοίκησή της της 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών, και φυσικά να είναι η υπεύθυνη διοίκηση για τον έλεγχο συνολικά του Αρχιπελάγους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται επιχειρησιακά και διοικητικά).

Με την κατάργηση του Β΄ΣΣ προωθείται επιπλέον η μείωση των οργανικών θέσεων ανωτάτων αξιωματικών στον ΕΣ. Σε αντίθεση με το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (τρεις θέσεις αντιναυάρχων και υπόλοιπες υποναυάρχων) και το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (τρεις θέσεις αντιπτεράρχων και υπόλοιπες υποπτεράρχων), το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από αντιστρατήγους. Σημειώνεται ότι στο ΑΣΣ δε συμμετέχει πλέον ο Διοικητής του Α΄ΣΣ καθώς ο Σχηματισμός διοικείται πλέον από υποστράτηγο. Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των Αντιστρατήγων είναι εφικτή με την κατάργηση της οργανικής θέσης του Β΄Υπαρχηγού ΓΕΣ καθώς ο εκάστοτε Υπαρχηγός μπορεί κάλλιστα να διεκπαιρεώνει καθήκοντα ΓΕΠΣ. Ο εξορθολογισμός της αναλογίας αξιωματικών/υπαξιωματικών θα επέλθει όμως σε βάθος χρόνου, γι΄αυτό και η ανακοινωθείσα μείωση των εισακτέων κατά 30% στις στρατιωτικές σχολές του Στρατού Ξηράς θα πρέπει πρωτίστως να αφορά τις παραγωγικές σχολές των αξιωματικών:

Α/Α
ΣΧΟΛΕΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2011
ΑΡΧΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2012
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2012
1.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)
 285
256
244
2.
ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΜΥ)
 265
287
273

Τέλος, φαίνεται πως απομακρύνονται οριστικά οι όποιες σκέψεις(;) για κατάργηση της 1ης Στρατιάς (στην ουσία ενός Στρατηγείου), ενέργεια που θα ισοδυναμούμε με εγκληματική πράξη. Περισσότερα για το ζήτημα της 1ης Στρατιάς εδώ.

http://strategyreports.wordpress.com/

No comments :

Post a Comment