27/01/2012

Η Ελλάδα συνυπέγραψε τη συμφωνία κατά της κυβερνοπειρατείας στα... κρυφά!

ImageΜπορεί οι ΗΠΑ να γλίτωσαν προσωρινά από τα νομοσχέδια SOPA και PIPA, όμως όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες για την λογοκρισία στο διαδίκτυο έχουν πάρει μια χαρά τον... δρόμο τους!

Mάλιστα η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς χθες 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ανάμεσα τους και η χώρα μας- υπέγραψαν στο Τόκιο τη συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement). Γιατί δεν το μάθαμε νωρίτερα; Πολύ απλά, διότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μέσω δημόσιας διαβούλευσης. Κοινώς, όλα έγιναν στα κρυφά!


Την συμφωνία δεν υπέγραψαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβακία. Το ACTA έχει ήδη υπογραφεί από την 1η Οκτωβρίου από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, το Μαρόκο, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και από Έλληνα εκπρόσωπο σημαίνει πως η Ελλάδα δεσμεύεται να την προωθήσει και να την τηρήσει. Το ACTA είναι μία διεθνής συμφωνία που επιδιώκει να δημιουργήσει διεθνή πρότυπα στα ζητήματα που αφορούν τους τρόπους προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων. Η συμφωνία αυτή έχει τεθεί σε συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, εδώ και 4 χρόνια, με μυστικότητα.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προτείνει σοβαρότατες κυρώσεις -όπως απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο, πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση- για όσους επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν αρχεία προστατευμένα με copyrights. Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη με χιλιάδες οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και απλούς πολίτες να κατηγορούν το ACTA για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Προκειμένου ωστόσο να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment