13/06/2013

Ταϊβάν: Σε διαδικασία ...απορρόφησης από την Κίνα (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ)

Από την αρχή του έτους, έως σήμερα, η Κίνα έχει παραλάβει 6 κορβέτες Τύπου 056, ενω σε διάφορα στάδια κατασκευής βρίσκονται άλλα 12 πλοία, συμπεριλαμβανομένων 4 κορβετών στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Αυτό που ίσχυε χθες, δεν υφίσταται σήμερα και αυτό που ισχύει τώρα, θα έχει αλλάξει αύριο: Δραματικές είναι οι αλλαγές που συντελούνται με ιλιγγιώδη ρυθμό στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν. Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα το χάσμα της ισορροπίας δυνάμεων στα Στενά της Ταϊβάν έχει γιγαντώσει, υπέρ της Κίνας. Ένας τέτοιος ρυθμός της κατασκευής δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική ιστορία της οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι τα πλοία που έχουν ναυπηγηθεί είναι αρκετά μεγάλα (μετατόπιση - περίπου 1500 τόνους, μήκος - 95 μ.). Στην Κίνα έχουν ταξινομηθεί ως φρεγάτες, σε ξένες πηγές ως κορβέτες. Τα σκάφη Τύπου 056 στην πραγματικότητα είναι ενδιάμεσα μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών. Λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο εύρος (περίπου 2000 χλμ.) αποδίδονται σωστά ως κορβέτες. Αλλά το ζήτημα του χαρακτηρισμού τους δεν είναι βέβαια θεμελιώδους σημασίας. Προφανώς, τα πλοία Τύπου 056 είναι για να αντικαταστήσουν τα περισσότερα από τα παρωχημένα του «Στόλου των Κουνουπιών», ο οποίος ναυπηγήθηκε στην Κίνα από την δεκαετία του 1960 έως την δεκαετία του 1980.

Η δυνατότητα βίαιης προσάρτησης της Ταϊβάν εμφανίστηκε μετά το σχηματισμό στο νησί ενός κράτους το 1949, ανεξάρτητο από το Πεκίνο. Σε όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, το ερώτημα ήταν καθαρά ρητορικό, αφού στην Ταϊπέι ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και επιπλέον, η ίδια η Ταϊβάν ήταν αρκετά ισχυρή για να αποκρούσει μια κινεζική απόβαση. Η κατάσταση έχει αλλάζει ριζικά τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό συνέβη τόσο γρήγορα που δεν έχει ακόμη πλήρως συνειδητοποιηθεί, ακόμη και στην ίδια την Ταϊβάν. Πάρα πολλοί εκεί στο μακρινό νησί πιστεύουν ότι, πρώτον, σε μια κινεζική επίθεση θα τους βοηθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεύτερον, διαθέτουν την ικανότητα από μόνοι τους να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων.  Ωστόσο, οι ελπίδες αυτές είναι ήδη σήμερα απατηλές. Το ΑΕΠ της Κίνας σήμερα είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ταϊβάν και ο ρυθμός αύξησής του συνεχίζει να είναι ιλιγγιώδης. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Κίνας δεν είναι μικρότερες από της Ταϊβάν και η παραγωγική ικανότητα - τάξεις μεγέθους περισσότερη. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της ισορροπίας ισχύος είναι για την Ταϊβάν αδύνατη, το πλεονέκτημα της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνεται και με πολύ γρήγορο ρυθμό, χωρίς καμία ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση.

«Η Κίνα δεν προσαρτεί την Ταϊβάν με τη βία επειδή ελπίζει να το πράξει με ειρηνικό τρόπο». Δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι το νησί μπορεί να ελπίζει στρατιωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγατικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραιτηθεί από την Ταϊπέι, αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το πώς να οργανώσει αυτή την παράδοση. Μετά από έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν; Αυτός ήταν για τους Αμερικανούς για ένα μεγάλο διάστημα μια επιλογή. Τώρα, ένας τέτοιος πόλεμος αναπόφευκτα θα στραφεί και προς τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με τεράστιες απώλειες, και ένα εξαιρετικά υψηλό οικονομικό κόστος. Ως εκ τούτου, για πολλοστή φορά ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον ότι η συγκράτηση του Πεκίνου περνά μέσα από την ετοιμότητα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την περίπτωση που η Κίνα ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης και της Ταϊβάν. Ο υπολογισμός της Ουάσιγκτον είναι ότι με την επίδειξη της αποφασιστικότητας για στρατιωτική εμπλοκή, το Πεκίνο και οι γείτονές του δεν θα φτάσουν στα όρια. Στην πραγματικότητα, τα επόμενα χρόνια η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν αναμένεται στρατιωτική, παρά περισσότερο ψυχολογική. Η δυνατότητα επέκτασης της Κίνας σε γειτονικές χώρες και περιφέρειες θα καθοριστεί αποκλειστικά από το αν το Πεκίνο αντιληφθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι για έναν πραγματικό πόλεμο κατά της Κίνας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η σχέση των οικονομικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αναπόφευκτα συνεχίζουν να αλλάζουν υπέρ της Κίνας, η ψαλίδα ισορροπίας ισχύος κλείνει, και όσο αυτή θα κλείνει περισσότερο, θα αυξάνεται η αποφασιστικότητα της Κίνας. Το μόνο πράγμα που επιτρέπει ακόμη την Ταϊβάν να διατηρήσει την ντε φάκτο ανεξαρτησία της είναι ο νησιωτικός χαρακτήρας, σε συνδυασμό με μια πλήρη έλλειψη εμπειρίας του Κινεζικού Ναυτικού σε μεγάλες αμφίβιες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η Κίνα έχει ήδη πλέον επιτύχει μια συντριπτική υπεροχή πάνω από την Ταϊβάν, στη θάλασσα και στον αέρα, και αυτή συνεχώς αυξάνεται. Για να γίνει αυτό κατανοητό, σκεφτείτε τη σύνθεση των δυνάμεων των μερών. Και για να εξετάσουμε τις επίγειες δυνάμεις της Κίνας, απλά δεν έχει κανένα νόημα. Η σύγκριση αυτών με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊβάν - είναι σαν να συγκρίνουμε ένα σφυρί και ένα αυγό, από την άποψη των δυνατοτήτων κρούσης. Η Κίνα έχει μια Πολεμική και Ναυτική Αεροπορία, δεύτερη σε μέγεθος μετά την αμερικανική. Το αεροπορικό δυναμικό της αεροπορικής δύναμης της Κίνας περιλαμβάνει περίπου 140 μεσαίου βεληνεκούς βομβαρδιστικά H-6 και Η-6M (Tu-16), 150 έως 200 τακτικά βομβαρδιστικά JH-7, 150-550 αεροσκάφη επίθεσης Q-5. Στα μαχητικά αεροσκάφη υπάρχουν τουλάχιστον 100 SU-30 και J-16, περί τα 200 SU-27 και 350 J-11, διάφορες τροποποιήσεις από 200 έως 250 J-10, περίπου 200 J-8 και 700 έως 800 J-7 ( MiG-21). Τα μεγέθη διαφέρουν ορισμένες φορές σημαντικά, αναλόγως της βάσης δεδομένων των αναλυτικών ινστιτούτων, και αυτό οφείλεται κυρίως στην εγγύτητα των πληροφοριών της Κίνας σχετικά με το πόσα νέα αεροσκάφη κατασευάζονται πραγματικά και πόσα από τα παλαιότερα μοντέλα αποσύρονται. Έτσι οι αριθμοί διαφέρουν σημαντικά για τα Q-5, J-7 και J-8, JH-7, J-16 (αντίγραφο του Su-30), J-11B (αντίγραφο του Su-27) και J-10. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των αεροσκαφών είναι πολύ ασταθής, αλλά σε γενικές γραμμές οι αναλυτές θεωρούν ότι η παραγωγή νέων μαχητικών αεροσκαφών, με και χωρίς άδεια, έχει αντισταθμίσει πλήρως το μέγεθος της απόσυρσης του παλαιού στόλου. Σε γενικές γραμμές, η Κίνα παράγει πλέον μέσα σε ένα χρόνο τόσα μαχητικά αεροσκάφη, όσο το σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της ύπαρξης εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων μέσου βεληνεκούς βαλλιστικών πυράυλων διαφόρων τύπων, και τώρα πλέον διαθέτει ήδη ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων κρουζ θαλάσσης, αέρος και ξηράς. Και η πλειοψηφία αυτών των πυραύλων που διατίθενται στην ηπειρωτική χώρα, βρίσκονται απέναντι από την Ταϊβάν και στοχεύουν ειδικά το νησί. Τα κινεζικά υποβρύχια μπορούν να αποκλείσουν κυριολεκτικά το νησί, όπως ο υποβρύχιος στόλος της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 υποβρύχια (4 Τύπου 091 και 4 Τύπου 093) και τουλάχιστον 60 άλλα υποβρύχια (έως 10 Τύπου 041A, 8 636EM, 2 636 και 877, 13 Τύπου 039G, 5 Τύπου 035G, 13 Τύπου 035, έως 8 Τύπου 033). Όλα τα υποβρύχια της σειράς 041A, 039G 636EM είναι οπλισμένα με βλήματα κατά-πλοίων. Τα παλιά υποβρύχια Τύπου 033 και 035 αποσύρονται, όπως αντικαθίστανται από τα Τύπου 041A, νέα υποβρύχια Τύπου 095 και 043 ναυπηγούνται. Το αεροπλανοφόρο Liaoning έχει προσελκύσει την προσοχή των παρατηρητών. Ωστόσο, λόγω της ιδιόμορφη δομής και της προς το παρόν πραγματικής έλλειψης ενός μαχητικού αεροσκάφους (μέχρι στιγμής οι Κινέζοι έχουν δείξει μόνο δύο J-15), αυτό είναι περισσότερο ένα εκπαιδευτικό και πειραματικό πλοίο, και όχι μια πλήρης μονάδα μάχης. Αλλά και αυτή η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά μέσα στην επόμενη 5ετία. Ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Ταϊβάν, η Κίνα δεν έχει ανάγκη τα αεροπλανοφόροα για μία επίθεση στο νησία. Θα είναι περισσότερα από αρκετά τα αεροσκάφη που μπορύν να απογειωθούν από τις χερσαίες βάσεις.

Το Ναυτικό της Κίνας έχει 25 αντιτορπιλικά, 2 956, 2 956EM , 3 Τύπου 052S, 2 Τύπου 052V, 2 Τύπου 052, 2 Τύπου 051S, 1 Τύπου 051V, δύο Τύπου 051 Luda -3, 1 Τύπου 051 Luda-2 και 8 Τύπου 051 Luda-1 (ένα άλλο πλοίο Τύπου 051 ανήκει στην Ακτοφυλακή). Όλα τα σκάφη κλάσης Luda σταδιακά αποσύρονται και αντικαθίστανται από τα αντιτορπιλικά Τύπου 052S (συνολικά 6 η πρώτη παραγωγική παρτίδα), τα οποία εξοπλίζονται τόσο με κινεζικά, όσο και με ρωσικά όπλα. Την ίδια στιγμή η κατασκευή του «κινεζικού Aegis» - αντιτορπιλικά Τύπου 052D, το οποίο στεγάζουν έναν καθολικό εκτοξευτή για 64 διαφορετικές κατηγορίες των πυραύλων. Το Ναυτικό της Κίνας θα πρέπει παραλάβει τουλάχιστον 10 (τα πρώτα 4 σκάφη είναι υπό κατασκευή σήμερα, δύο έχουν ολοκληρωθεί). Η Κίνα θα γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Δημοκρατία της Κορέας, η οποία θα έχει πλοία αυτής της κατηγορίας. Θα είναι σε θέση να επιτίθονται ή να συνοδεύσουν ομάδας μάχης αεροπλανοφόρων, να ενεργούν μόνα τους στον ανοιχτό ωκεανό, σε μεγάλη απόσταση από την ακτή της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον των παράκτιων στόχων. Αυτό δίνει στο Κινεζικό Ναυτικό μια νέα ποιότητα, την οποία δεν είχε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του. Οι φρεγάτες του Ναυτικού της Κίνας απαριθμούνται σε 48 μονάδες, μαζί με τα παραδοσιακά κινεζικά όπλα (οκτώ C-803 βλήματα κατά-πλοίων). Τα πλοία του Τύπου 054A έχoουν επαρκή εξοπλισμό για τα πλοία αυτής της κατηγορίας: Κάθετο εκτοξευτή με 32 πυραύλους HHQ-16. Με αυτά τα δεδομένα οι φρεγάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των αεροπλανοφόρων κοντά στις ακτές της και να ενισχύσουν τα αντιτορπιλικά στον ανοιχτό ωκεανό. Η Κίνα έχει ήδη τον μεγαλύτερο στόλο φρεγατών στον κόσμο. Προφανώς, ο αριθμός τους θα πρέπει να διατηρηθεί σε περίπου 50 μονάδες, με συνεχή βελτίωση της ποιότητάς τους.

Παραδοσιακά στη Κίνα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ο «Στόλος των Κουνουπιών». Σήμερα, περιλαμβάνει 119 πυραυλοφόρα σκάφη (83 καταμαράν Τύπου 022, έξι 037 -II, 30 του σχεδίου 037-IG) και 250 περιπολικά σκάφη, τα οποία όλα αντικαθίστανται από νέες σχεδιάσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η κινεζική ηγεσία προχωρεί σε μια ριζική αναβάθμιση στον τομέα της ποιότητας, χωρίς να υπάρχει καθόλου ποσοτική μείωση, με δεδομένη την κατασκευή του πιο ισχυρού, ταχύπλοου και εξελιγμένου πυραυλοφόρου σκάφους στον κόσμο, το πλοίο Τύπου 022. Τα σκάφη Τύπου 056 πλοία είναι οπλισμένα με τέσσερα βλήματα κατά-πλοίων, ο Τύπος 083 - οκτώ βλήματα κατά-πλοίων. Σε αυτή την περίπτωση, το σκάφος είναι εξοπλισμένο με σύστημα αεράμυνας τύπου SAM FL-3000N (οκταπλός εκοξευτής), παρόμοιο με το γερμανο-αμερικανικό σύστημα RAM. Αυτό είναι κυρίως για την αυτοάμυνα κατά των εχθρικών βλημάτων κατά-πλοίων, αν και θα μπορούσε βέβαια να καταπολεμήσει στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πρόγραμμα Τύπου 022 σε γενικές γραμμές είναι καθαρά συμβολικό. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα από την άποψη της Διοίκησης του Ναυτικού της Κίνας. Οι κορβέτες και τα σκάφη λειτουργούν κοντά στις ακτές υπό την κάλυψη της αεροπορίας και σε ορισμένες σχηματισμούς μάχης με τα πλοία 052S/D και 054A.

Οι κινεζικές αμφίβιες δυνάμεις είναι αρκετά μεγάλες, περιλαμβάνουν τρία πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων Τύπου 071, 30 μεγάλου και 60 μεσαίου μεγέθους πλοία εκφόρτωσης. Κάθε σκάφος Τύπου 071 μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 800 πεζοναύτες και 50 τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν από το πλοίο προς την ακτή με τη βοήθεια των διαθέσιμων επί του σκάφους τεσσάρων αποβατικών αερόστρωμνων. Η Κίνα αναμένεται να ναυπηγήσει επιπλέον αμφίβια πλοία επίθεσης. Επιπλέον, σε μια αμφίβια επιχείρηση κατά της Ταϊβάν μπορεί να συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός εμπορικών πλοίων (μέχρι και αλιευτικών). Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το Κινεζικό Ναυτικό ολοκλήρωσε την φάση της πειραματικής κατασκευής μικρών πλοίων επιφανείας εφιστώντας την προσοχή του στις κύριες κατηγορίες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η πρωτοφανή υψηλή ισχύ της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας, που παρουσιάζεται τώρα. Αυτή τη στιγμή τα ναυπηγεία ολοκληρώνουν ταυτόχρονα περί τα 6 αντιτορπιλικά, 6 φρεγάτες, τουλάχιστον 12 κορβέτες, και περίπου 10 πυρηνικά και ντιζελοκίνητα υποβρύχια, όπως και ένα μεγάλο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, δηλαδή περίπου 30 πολεμικά πλοία. Αυτός ο ρυθμός ναυπήγησης πλοίων δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο. Ο σημερινός ρυθμός της ναυπήγηση του Κινεζικού Ναυτικού έρχεται δεύτερο αυτού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν προετοιμάζονται για έναν πόλεμο. Δυστυχώς, ο εχθρός της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο θα είναι η Κίνα. Οι επίγειες δυνάμεις της Ταϊβάν είναι τόσο κατώτερες σε σχέση με αυτές της Κίνας, ποσοτικά και ποιοτικά, που δεν υπάρχει λόγος να γίνει μια σύγκριση. Χωρίς πολλές υπερβολές μπορούν να θεωρηθούν μηδαμινές μπροστά στον αντίπαλο. Αν τα κινεζικά στρατεύματα περάσουν μόνο εν μέρει στην Ταϊβάν, μεταφερόμενα από αλιευτικά, η Ταϊβάν, με καθαρή συνείδηση, μπορεί να παραδοθεί. Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν είναι σε αριθμούς, για μια χώρα του μεγέθους της, πολύ μεγάλη, αλλά υπολείπεται αεροσκαφών ποιότητας. Ανάμεσά τους είναι περί τα 328 τρίτης γενιάς μαχητικά, τα οποία είναι περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Περί τα 145 F-16 (117 A, 28 Β) 57 Mirage 2000-5 (47 ΕΙ, 10 DI) και 126 F-CK-1 Ching Kuo (101 Α, 25 Β). Όλα τους έχουν αποκτηθεί την δεκαετία του 1990. Υπάρχουν επίσης έως και 250 F-5, εκ των οποίων δεν πρέπει να είναι πάνω από 100 λειτουργικά. Υπάρχουν επίσης 58 AT-3, ως αεροσκάφη επίθεσης εδάφους, αλλά και ως εκπαιδευτικά. Έτσι, βάσει του συνολικού αριθμού των μαχητικών αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στο αποθεματικό για ανταλλακτικά) της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν, ανήκει στις πέντε κορυφαίες στον κόσμο (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία). Όμως, στον 21ο αιώνα, δεν έχει λάβει ούτε ένα αεροσκάος και δεν υπάρχουν προοπτικές στον τομέα αυτό.  Η Κίνα, όπως προαναφέρθηκε, έχει ήδη 500 με 700 (αναλόγως των πηγών) τέταρτης γενιάς μαχητικά, προσθέτοντας σχεδόν κάθε χρόνο αυτή τη στιγμή περί τα 100 νέα μαχητικά! Και κάθε νέο κινεζικό μαχητικό είναι ποιοτικά ανώτερο από οποιοδήποτε της Ταϊβάν. Επιπλέον, η Κίνα έχει πάνω από 500 αεροσκάφη κρούσης και τουλάχιστον 1.000 παλαιότερα μοντέλα.

Κατά συνέπεια - είτε ποσοτικά, είτε ποιοτικά, δεν τίθεται έτσι και αλλιώς θέμα. Η Ταϊβάν δεν μπορεί να αποκτήσει εδώ και χρόνια μαχητικά αεροσκάφη, και μιλάμε για τη δυνατότητα αγοράς μαχητικών από τις ΗΠΑ, 66 μαχητικά F-16C/D, μια και δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα ήθελε έστω και να συζητήσει να προμηθεύσει την Ταϊβάν με μαχητικά, λόγω της αντίδρασης του Πεκίνου. Ακόμη και αν κάποτε η Ταϊβάν καταλήξει σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16, αν και εξαιρετικά απίθανο ότι η Ουάσιγκτον θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το παραμικρό στον υπό διαμόρφωση συσχετισμό και στο ποσοτικό και ποιοτικό χάσμα που ήδη υπάρχει. Στο ναυτικό τομέα η Ταϊβάν καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να διατηρήσει μια ικανότητα με την οποία θα μπορούσε να συγκρατηθεί το Ναυτικό της Κίνας, αλλά τα τελευταία χρόνια η χώρα απλά δεν μπορεί να συναγωνιστεί με την ταχεία ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητας της Κίνας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον τομέα των υποβρυχίων, όπου η Ταϊβάν δεν μπορεί να βρει μια κατάλληλη πηγή από την οποία θα μπορούσε να προμηθευτεί υποβρύχια. Υπό το πρίσμα των φιλοδοξιών του Πεκίνου για περισσότερα αεροπλανοφόρα, η Ταϊβάν έχει αναπτύξει το βλήμα κατά-πλοίων γνωστό ως Hsuing Feng III, και υπάρχουν σχέδια το όπλο να αναπτυχθεί πάνω σε πολεμικά σκάφη το 2013. Η Ταϊβάν αναμένεται επίσης να παραλάβει μέχρι το 2014 συνολικά 12 αμερικανικής προέλευσης αεροσκάφη θαλάσιας περιπολίας Ρ-3 Orion. Ο υποβρύχιος στόλος της Ταϊβάν, που αποτελείται από δύο ολλανδικά υποβρύχια της δεκαετία του '80 και δύο πανάρχαια αμερικανικά υποβρύχια, έναντι του Κινεζικού, μπορεί να θεωρηθεί ανύπαρκτος. Όσον αφορά το στόλο επιφανείας, η Ταϊβάν έχει 4 αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Kidd, 8 φρεγάτες κλάσης Oliver Perry και Knox, όλα αμερικανικής προέλευσης, 6 γαλλικές φρεγάτες Lafayette, 90 κορβέτες, πυραυλακάτους και ακόμη μικρότερα σκάφη. Οι πυραυλοφόρες κορβέτες, τεχνολογίας Stealth, εξοπλίζονται με υπερηχητικά βλήματα κατά-πλοίων τύπου Hsiung Feng-3, ελπίζοντας να τα χρησιμοποιήσει για να προκαλέσει σημαντική ζημία στις δυνάμεις εισβολής. Η τακτική αυτή φαίνεται να είναι η μόνη σωστή, αλλά είναι όλο και πιο ασαφές πλέον η κατάληξή της.

Λαμβάνοντας υπόψη την εγγυημένη ανωτερότητα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού της Κίνας, η μάζα του στόλου της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των νέων κορβετών της, και παρά την όποια αντίσταση προβάλει, αναμένεται να συντριβεί υπό την πίεση του εχθρού. Η παραλαβή της Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιπλέον 4 φρεγατών Oliver Perry (εξαιρετικά ατυχής κατασκευή λόγω της αδυναμίας των όπλων) - είναι ένα ακόμη νεκρό κατάπλασμα σε αυτόν τον συσχετισμό δυνάμεων. Όπως και τα F-16, δεν μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία ισχύος: Ο χρόνος έχει απελπιστικά χαθεί. Λόγω της μη συγκρισιμότητας του δυναμικού παραγωγής, το χάσμα των στρατιωτικών δυνατοτήτων μεταξύ των δύο μερών, κάθε 12 μήνες αυξάνεται κατά έναν τεράστιο βαθμό. Μόλις πριν από πέντε χρόνια, μια αμφίβια κινεζική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν θεωρούντα από πολλούς αναλυτές με μια πραγματική πιθανότητα αντιμετώπισης της κινεζικής επιθετικότητας, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οριστικά παρελθόν. Στην πραγματικότητα, η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να ασκήσει βίαια απέναντι στην Ταϊβάν, παρά με την ποσοτική και ποιοτική υπεροχή που παρουσιάζει, ελπίζει σε μια ειρηνική προσάρτηση του νησιού.

Η Ταϊβάν, κάποτε ο αδιάλλακτος αντίπαλος του Πεκίνου, έχει μετατραπεί σε πέμπτη στήλη, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Το νησί βρίσκεται πλέον σε μια διαδικασία οικονομικής απορρόφησης από την Κίνα, με επιταχυνόμενο ρυθμό. Στο Πεκίνο είναι τόσο ρεαλιστές, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να σφάξουν την κότα με τα χρυσά αυγά. Είναι πολύ πιο κερδοφόρο και για τις δύο πλευρές, να ενταχθεί μια ακμάζουσα Ταϊβάν, με τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματός και προηγμένη τεχνολογία, στην σφαίρα του νέου αναδυόμενου παγκόσμιου γίγαντα. Μόνο αν για κάποιο λόγο παρουσιαστεί ένα «κραχ», η Κίνα έχει ήδη τις δυνατότητας να επιλύσει το ζήτημα με τη τη βία. Ωστόσο, μέσα σε μια πενταετία από σήμερα, η κινεζική υπεροχή θα είναι και για τον τελευταίο δύσπιστο Ταϊβανό τόσο εμφανής, που απλά ένα «κραχ» δεν θα είναι άλλο δυνατό. Η Ταϊβάν απλά δεν μπορεί να αντισταθεί, και οι εγγυήσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια του νησιού, λιώνουν σαν τον παγετώνα που πλέει σε θερμά νερά.

http://www.fox2magazine.net/

14/5/12 Η ΤΑΙΒΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΣΙΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΤΑΙΒΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΡΕΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΩΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ.
- ΑΝ Η ΤΑΙΒΑΝ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΣΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΝΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥ.
- ΑΝ Η ΤΑΙΒΑΝ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΑΦΩΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ. 
- ΑΝ Η ΚΙΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ, ΟΙ ΗΠ.Α ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ "ΑΝΑΛΥΤΕΣ" ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΡΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΩΣ...

No comments :

Post a Comment