15/01/2012

Ταϊβάν: Επανεκλογή του φιλικού προς την Κίνα προέδρου

Καλά νέα (;;;) για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν θεωρούν αναλυτές την επανεκλογή του προέδρου της νήσου Μα Γινγκ Τζέου, ο οποίος θεωρείται –και είναι– φιλικά προσκείμενος προς την Κίνα, υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου συνεννόησης με το Πεκίνο.

Στην προεκλογική του καμπάνια, ο πρόεδρος που έλαβε τελικά το 51,5% των ψήφων, υποσχέθηκε στους κατοίκους της νήσου μεγαλύτερη ευημερία, μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα και τη σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης. Και το σημαντικό είναι, ότι ο πρόεδρος εκπροσωπεί το Εθνικιστικό Κόμμα της Ταϊβάν;;;

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εμπειρία του προέδρου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανεκλογή του, αφού δημιουργούσε αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους εκλογείς, αφού οι κινήσεις του προς την Κίνα οδήγησαν σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ενώ η νήσος δεν επλήγη ιδιαίτερα από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο αντίπαλός του Τσάι Ινγκ Γουέν, ο οποίος συγκέντρωσε το σημαντικό 45,7% θέτοντας υποθήκη για το μέλλον, απλώς δεν είχε σημαντική εμπειρία.

Ενδεικτικό του καλύτερου κλίματος ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν, είναι το ότι όλα κύλησαν ομαλά, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το 1996, στην πρώτη απευθείας εκλογή προέδρου από τον λαό, όταν η Κίνα είχε πραγματοποιήσει πυραυλικές δοκιμές στα ανοιχτά της νήσου. 

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΛΑΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΑΣΤΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ "ΚΑΛΑ ΝΕΑ". ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟ... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ (ΑΛΗΘΕΙΑ;;; ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ;;;) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ... ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ... ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΩΣ, ΠΟΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΦΙΛΗ" ΤΑΙΒΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΑΛΛΗΛΟΔΟΥΛΕΥΕΣΤΕ...

No comments :

Post a Comment