18/08/2012

Η πυρκαγιά απειλεί στρατόπεδα στην Χίο. Κινητοποίηση και της ΑΣΔΕΝ - Η φωτιά στη Χίο γεννά υποψίες...

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ ΚΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ... "ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ". ΑΡΚΕΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ (ΜΕΓΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΜΥΝΗΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ, ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΙΓΕΤΑΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΘΙΧΤΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΦΑΓΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΤ'ΑΜΠΕΛΙ... ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ (ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ) ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ "ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ" ΚΙ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΕΙΔΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ... ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΟΥΒΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά στην Χίο. Σύμφωνα με πληροφορίες το Στρατόπεδο «Επιλοχία Καγιαβά» στα Καμπόχωρα είναι περικυκλωμένο από φλόγες και γίνεται προσπάθεια των στρατιωτών να μην εισέλθει μέσα η φωτιά. Εκεννώθηκε το Στρατόπεδο «ΠΑΠ» της Βέσσας, ενώ εκεννώνεται και το ΤΥΠΕΘ, το στρατόπεδο των Αρμολίων καθώς η φωτιά από τη Βέσσα κατευθύνεται προς τα Αρμόλια. Μάλιστα ζητήθηκαν από Νένητα και Καλλιμασιά σκαφτικά μηχανήματα, τρακτέρ, βυτιοφόρα και όποια άλλα μέσα υπάρχουν, ενώ παραδόθηκε στις φλόγες το ξωκκλήσι του Ταξιάρχη της Ελάτας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά.

Στη Χίο φτάνουν άνδρες της πυροσβεστικής από τη Θεσσαλονική ενώ το μεσημέρι θα καταφθάσει στη Χίο, το πλοίο BLUE STAR Patmos προκειμένου να μεταφέρει πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα. Ήδη μετέβησαν στη Χίο άλλα 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με c-130 απο Θεσσαλονίκη. Επίσης αυτήν την ώρα 10 οχήματα μεταβαίνουν απο το λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής, ενώ άλλα 20 οχήματα θα μεταβούν με αρματαγωγό πλοίο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μεταβαίνει στη Χίο, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική, που έχει το γενικό συντονισμό, στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει το νησί. Επίσης το Υπουργείο ανταποκρινόμενο στα υποβληθέντα αιτήματα από τους αρμοδίους φορείς διέθεσε, την 18 Αυγούστου 2012, στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά, ως εξής: Συνολικά 8 αεροσκάφη ( 6 CL-415 και 2 CL-215), 1 Ε/Π Super Puma για μεταφορά πυροσβεστών από άλλα νησιά στη Χίο και 1 C-27 για μεταφορά 30 πυροσβεστών από τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα έθεσε στη διάθεση των δυνάμεων κατάσβεσης το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού και μέσων του νησιού.Σημειώνεται ότι αναχωρεί το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού Α/Γ «Σάμος» μεταφέροντας 20 πυροσβεστικά οχήματα και 85 πυροσβέστες από την Αθήνα.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για τη διάθεση επιπλέον δυνάμεων και μέσων, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τα αιτήματα που υποβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet 

Είναι άραγε κάποια παρόμοια επιχείρηση όπως εκείνη που έκαψε τον Έβρο και απείλησε την αποκάλυψη στρατιωτικών εγκαταστάσεων; Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη φωτιά στη Χίο, την οποία ενισχύουν οι ισχυροί άνεμοι. Η πυρκαγιά κατακαίει την κεντρική Χίο σε τρία μέτωπα. Το ένα βρίσκεται στην μοναδική εστία δάσους στην περιοχή του Προβατά. Περισσότερα από τρεις χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολιτικής Προστασίας, μόνο το 30% του πευκοδάσους του Προβατά παρέμεινε άθικτο, ενώ για ανεπανόρθωτη ζημιά που θα αργήσει να αποκατασταθεί κάνει λόγο ο δήμαρχος Χίου, κ. Λαμπρινούδης. Περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι το Ναυτικό φυλάκιο στον Προβατά, ενώ χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα.

Το άλλο μέτωπο είναι στα χωριά Λιθί και Βέσσα, τα οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, κύρηξε μεμονωμένους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της Βέσσας, ενδεχομένως από καύσιμα του στρατοπέδου"ΠΑΠ". Νέο μέτωπο στην περιοχή από Δαφνώνα προς Αρβανίτισσα, ενώ στο κάστρο των Απολίχνων η πυρκαγιά απειλεί περιουσίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που "απειλούνται" από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά. "Αδύνατον να ελεγχθεί η φωτιά σε μια μέρα", υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης.

Σχόλιο ιστολογίου: Επειδή η φωτιά μαίνεται σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε: Πόσα στρατόπεδα υπάρχουν σε αυτή την περιοχή; Πόσες στρατιωτικές αποθήκες και πόσες θέσεις πυροβολικού απειλούνται από την φωτιά; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, αλλά έχει συγκεκριμένο σκοπό. Ευελπιστούμε πως δεν θα βρεθεί κάποιος που κινούνταν με τρακτέρ και η εξάτμισή του στάθηκε αφορμή για να τυλιχτεί η Χίος στις φλόγες και να απειλούνται έως και κατοικημένες περιοχές και χωριά... Και ρωτάμε, γιατί η Τουρκία έχει παραδεχθεί έμμεσα την εμπλοκή της με παλαιότερες πυρκαγιές εντός της Ελλάδας...

No comments :

Post a Comment