26/04/2022

NASA: Νέο 3D printed κράμα μετάλλου (GRX-810), πολύ πιο ανθεκτικό από τα ήδη υπάρχοντα

Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως και 1.100 βαθμών Κελσίου και είναι πιο εύπλαστο και πιο ανθεκτικό από τα κορυφαία κράματα μετάλλου που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι επιστήμονες της NASA το κατάφεραν αυτό χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για να καθορίσουν τη σύνθεσή του και με τη χρήση του 3D printing, μπόρεσαν να τοποθετήσουν οξείδια σε συγκεκριμένες θέσεις με ακρίβεια νανομέτρων, βελτιώνοντας δραματικά τις αντοχές του. Μάλιστα χρειάστηκαν μόλις 30 προσομοιώσεις για να βρεθεί αυτή η βέλτιστη σύνθεση. Μπορεί να αντισταθεί στη θερμότητα και τις μηχανικές πιέσεις καλύτερα. Είναι δύο φορές πιο δυνατό και 3.5 φορές πιο ελαστικό σε λύγισμα και τέντωμα από τις υπάρχουσες εναλλακτικές.

Μπορούμε πλέον να παράγουμε νέα υλικά πιο γρήγορα και με καλύτερες επιδόσεις από το παρελθόν. Αυτό που χρειαζόταν χρόνια δοκιμών και λαθών, τώρα χρειάζεται μερικές εβδομάδες.Οι εφαρμογές είναι άπειρες. Αν και αναπτύχθηκε για χρήση στο διάστημα, το υλικό αυτό σύντομα θα βρει χρήσεις και σε καθημερινά καταναλωτικά αγαθά.

https://www.nasa.gov/feature/glenn/2022/nasa-s-new-material-built-to-withstand-extreme-conditions

No comments :

Post a Comment