12/11/2021

Οι Κινέζοι πέταξαν την ExxonMobil έξω από τα πετρέλαια του Ιράκ

Οι περισσότερες συμβάσεις αφορούν κάποιες σχεδόν άγνωστες μηχανολογικές εταιρείες και ανάλογες παροχής υπηρεσιών, που σχεδόν αγνοούνται στο δυτικό κόσμο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το West Qurna 1, όπου η Κίνα δεν ελέγχει μόνον το 32,7% χάρη στον εισηγμένο όμιλο της Petrochina (βραχίονας της κρατικής National Petroleum Corporation-CNPC), αλλά και μέσω πολλών αποκλειστικών συμβολαίων για έργα στο κοίτασμα σε διάφορες κινεζικές εταιρείες. Τα πλέον πρόσφατα αφορούν το ύψους 121 εκατομμυρίων δολαρίων για μηχανολογικές εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων διαχωρισμού του φυσικού αερίου από το αντλούμενο αργό πετρέλαιο της China Petroleum Engineering & Construction Corporation-CPECC. Αυτές οι κινήσεις δεν παρέχουν μόνον την κυρίαρχη θέση στα κινεζικά συμφέροντα, αλλά και προκαλούν την αδιαφορία της ExxonMobil για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, επιτρέποντας όμως στην Κίνα να εγείρει και άλλες αξιώσεις από το Ιράκ. Η αποχώρηση όμως της ExxonMobil, αφήνει πλέον έναν και μοναδικό παίκτη στο γιγαντιαίο κοίτασμα, τον κινεζικό όμιλο της CNPC.

Το υπουργείο Πετρελαίων του Ιράκ έχει σαφέστατα πλήρη επίγνωση πως δεν διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, αλλά και τις μηχανολογικές δυνατότητες να ανταπεξέλθει στις πρόσθετες απαιτήσεις, αλλά η κινεζική πλευρά διαβεβαιώνει πως έχει κινήσει την διαδικασία να αποκτήσει και να αναβαθμίσει όλα τα τα πρόσθετα στοιχεία, ώστε να ανταποκριθούν οι αντλήσεις στις νέες προδιαγραφές. Αυτό που τελικά είχε σχεδιάσει η CNPC και αποδεικνύεται πλήρως επιτυχημένο είχε βασισθεί στην πρόκληση άρνησης από όλους τους μεγάλους ομίλους που έχουν συμφέροντα στο Ιράκ, ως προς την αναβάθμιση των διαδικασιών άντλησης στο West Qurna 1. Η τακτική της που καταλήγει σε αποκλειστικό συμβόλαιο μόνον για άντληση, έχει υιοθετηθεί και για το γιγαντιαίο κοίτασμα Majnoon, στο οποίο η παντελώς άγνωστη Hilong Oil Service & Engineering Company, με το ιδίου τύπου ακριβώς συμβόλαιο αναλαμβάνει την εκτέλεση 80 γεωτρήσεων με κόστος 54 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το αντίστοιχο της Iraq Drilling Company για 43 γεωτρήσεις έχει κόστος 225 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτουν ιρακινές πηγές η Κίνα ελέγχει και τα δύο κοιτάσματα, από την στιγμή που το Πεκίνο χρηματοδοτεί την Iraq Drilling Company, με μορφή αμοιβών για την συνδρομή της στα έργα. Το κοίτασμα Majnoon που απέχει περίπου 60 χλμ από την Βασόρα, έχει βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 38 δισ. βαρελιών και προς το παράγει 240.000 βαρέλια αργού ανά ημέρα. Όμως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η παραγωγική του δυναμικότητα θα φθάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, με την αποχώρηση της κοινοπραξίας της Royal Dutch Shell, να σηματοδοτεί την είσοδο των πάντα πρόθυμων Κινέζων, οι οποίοι μέσω μνημονίου ελέγχουν και τον τομέα ενέργειας του γειτονικού Ιράν.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://slpress.gr/oikonomia/oi-kinezoi-petaxan-tin-exxonmobil-exo-apo-ta-petrelaia-toy-irak/

No comments :

Post a Comment