29/11/2021

Κύπρος: Τουρκάλα ..."πρόσφυγας", δικαιούχος του Ε.Ε.Ε. (848,38 ευρώ μηνιαίως), μετέβαινε τακτικά στην Τουρκία (παρά τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διέτρεχε στη χώρα καταγωγής της)...

...παντρεύτηκε Τούρκο υπήκοο, έβγαλε δεύτερη τουρκική ταυτότητα με το όνομα του ανδρός της, επέστρεψε και απολαύει του ίδιου προσφυγικού καθεστώτος. Δεν έφταναν αυτά, προχώρησε και σε αίτημα οικογενειακής επανένωσης, θέλοντας να φέρει και τον άνδρα της στην Κύπρο.

Μια απίστευτη ιστορία έλαβε και λαμβάνει ακόμη χώραν, αποδεικνύοντας τόσο την κρατική και νομοθετική ανεπάρκεια, με πολλαπλά κενά παραθυράκια να επιτρέπουν φαινόμενα ασυδοσίας, όσο και τη σκανδαλώδη εμπλοκή διοικητικών λειτουργών, που παραβιάζουν ανερυθρίαστα νόμους και διαδικασίες. Εις βάρος, φυσικά, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, αλλά και όσων συνανθρώπων μας αλλοεθνών έχουν πραγματική ανάγκη και χρήζουν διεθνούς προστασίας είτε ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είτε έχοντας δικαίωμα επικουρικής προστασίας. Η συγκεκριμένη περίπτωση, δε, έπρεπε να ήταν ήδη στις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους.

Σε προκαταρκτικό ερώτημα προς Λειτουργό, αν έπρεπε να εξεταστεί άρση του προσφυγικού της καθεστώτος, καθώς μεταβαίνει στην Τουρκία και διατηρεί σχετική ταυτότητα, διαθέτοντας παράλληλα τα έγγραφα της Δημοκρατίας, η απάντηση του αρμόδιου Λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου ήταν πως «δεν υφίσταται θέμα για ανάκληση καθεστώτος, αφού ήταν νήπιο όταν της δόθηκε», ενώ δόθηκε εντολή για να εξεταστεί το αίτημα οικογενειακής επανένωσης. Όπως πληροφορούμαστε, το καθεστώς πρόσφυγά της έχει ανανεωθεί μέχρι το 2024. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, όπως και με στοιχεία από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των εμπλεκομένων, ο σύζυγος βρίσκεται τελικά στην Λευκωσία, με τις πληροφορίες μας να κάνουν λόγο για κάθοδό του στο νησί μέσω κατεχομένων, ενώ τώρα έχει επίσης αιτηθεί άσυλο και αναμένει την εξέτασή του. Μάλιστα, δημοσιεύσεις του απεικονίζουν ρητά και φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ ενδεικτική είναι και φωτογραφία του, κατά την οποία άνδρας φορά ως φουλάρι την τουρκική σημαία, κρύβοντας το πρόσωπό του, παραπέμποντας σε ριζοσπαστικές προσεγγίσεις.

Η εν λόγω γυναίκα διαμένει στις ελεύθερες περιοχές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ερχόμενη αρχικά ως ανήλικη έφηβη, με την οικογένειά της, γονείς και αδέλφια. Όπως πιστοποιούν και τα έγγραφα που κατέχουμε, η οικογένεια είχε βαφτιστεί στην Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι αρμενικής καταγωγής ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, όλη η οικογένεια απήλαυε αναγνωρισμένου προσφυγικού καθεστώτος και ως εκ τούτου, της απαιτούμενης διεθνούς προστασίας.Το 2019, παρά το ότι για να απολαμβάνει κάποιος προσφυγικό καθεστώς πρέπει να αποδεικνύει πως δεν μπορεί να μεταβεί στη χώρα καταγωγής του γιατί ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του, μετέβη στην Τουρκία μέσω κατεχομένων, τελώντας γάμο με Τούρκο υπήκοο. Οι πληροφορίες μας, δε, κάνουν λόγο για πολλαπλές μεταβάσεις της στην Τουρκία και, μάλιστα, από μη νόμιμα σημεία.Το αποκορύφωμα ήταν πως εξέδωσε νέα τουρκική ταυτότητα, αφαιρώντας το επίθετο που παραπέμπει στην Αρμενική Εκκλησία και υιοθετώντας το επίθετο του συζύγου της. Η ταυτότητα έχει ημερομηνία λήξης το 2029.

Φθάνοντας πίσω στην Κύπρο, θέλοντας να κάνει αίτημα επανένωσης με τον προσφάτως άνδρα της, προχώρησε και σε ένορκη δήλωση, κατά την οποία επιβεβαίωνε πως κατέχει τρία διαφορετικά ονόματα, με τρία διαφορετικά έγγραφα. Την πρώτη, ακυρωμένη, τουρκική της ταυτότητα, την άδεια διαμονής της στην Κύπρο με το διαφοροποιημένο επίθετο που παραπέμπει στην Αρμενική Εκκλησία και, πλέον, τη νέα τουρκική της ταυτότητα με το μουσουλμανικό/τουρκικό επίθετο του συζύγου της. Στις 02/05/2019, ο Τούρκος σύζυγος απέστειλε στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αθήνα, αίτηση για έκδοση θεώρησης εισόδου, «λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύζυγός του διαμένει ήδη μόνιμα στην Κύπρο». Ένα αίτημα το οποίο απορρίφθηκε, καθώς δεν ενέπιπτε στον περί Προσφύγων Νόμο. Αφενός, ο νόμος προβλέπει επανενώσεις προϋπαρχουσών οικογενειών και όχι οικογενειών που αποκτήθηκαν στην… πορεία και, αφετέρου, χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία πως υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για συντήρηση της επανενωμένης οικογένειας. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως αποδεικνύουν και πάλι τα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας, η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν λήπτρια Ε.Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, «ο σύζυγος ενδεχομένως να επιβαρύνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά εφόσον η σύζυγος εξαρτάται αποκλειστικά από το Ε.Ε.Ε. για κάλυψη των βασικών αναγκών της».

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/11/28/taxidia-kai-gamos-sten-tourkia-me-kathestos-politikou-prosphuga/

No comments :

Post a Comment