29/11/2021

Νέου τύπου πολύ ισχυρό γυαλί

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jilin και του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι στην Ουάσιγκτον, τοποθέτησαν μια μορφή άνθρακα με σφαιρικό σχήμα σε ένα ειδικό για την περίσταση μηχανισμό συμπίεσης στον οποίο αναπτύσσονταν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Δημιουργήθηκε με αυτή την μέθοδο ένα γυαλί ΠΟΥ στα τεστ σκληρομέτρησης έφτασε τα 102 GPa (gigapascal). Πρόκειται για τον δεύτερο πιο ισχυρό τύπο γυαλιού μετά από έναν άλλο που δημιουργήθηκε και αυτός πρόσφατα και που στα τεστ σκληρομέτρησης έφτασε τα 113 GPa. Το γυαλί αυτό είναι πιο ισχυρό ακόμη και από ορισμένα είδη διαμαντιών.

«Η δημιουργία ενός γυαλιού με ανώτερες ιδιότητες ανοίγει τον δρόμο σε νέες εφαρμογές. Το γυαλί με τα συγκεκριμένα υλικά και ιδιότητες μπορεί να δημιουργείται σε μεγάλα κομμάτια κάτι που στο παρελθόν δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Στην ουσία πρόκειται για ένα διαμαντένιας ισχύος γυαλί που μπορεί να παραχθεί μαζικά» αναφέρει ο γεωχημικός Γινγκγουέι Φέι, του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Επειδή το πιο σκληρό υλικό στον κόσμο, το διαμάντι, λιώνει σε θερμοκρασίες άνω των τεσσάρων χιλιάδων βαθμών Κελσίου είναι προς το παρόν πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία άλλων ανάλογης ανθεκτικότητας υλικών. Για αυτό οι επιστήμονες πειραματίζονται με διάφορα υλικά και ειδικά με κάποιες μορφές άνθρακα που δείχνουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τα διαμάντια ως βάση νέων ανθεκτικών υλικών.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment