16/09/2021

Η.Π.Α, Η.Β και Αυστραλία (AUKUS : Australia, UK, US), συμφώνησαν σε στρατηγική σχέση με στόχο την ασφάλεια της περιοχής του Ινδικού και του Ειρηνικού .

Είναι προφανές ότι η συμφωνία στρέφεται προς την Κίνα και την προσπάθεια ανάσχεσης της.

Έχει όμως και άλλες παραμέτρους, όπως η ακύρωση της συμφωνίας Αυστραλίας-Γαλλίας για την προμήθεια των 12 γαλλικών υποβρυχίων Shortfin Barracuda Block 1A, προς αντικατάσταση των υποβρύχιων κλάσης «Collins». Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, δήλωσε ότι η Αυστραλία θα στραφεί στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τις ΗΠΑ, τα οποία θα ναυπηγηθούν στην Αδελαΐδα. Η Naval Group εξέφρασε την απογοήτευση της για την απόφαση.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός Πρόεδρος θα υποδεχθεί στην Ουάσινγκτον τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την δημιουργία άλλης μιας συμμαχίας κατά της Κίνας.

https://defencereview.gr/ipa-megali-vretania-aystralia-axona/

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ένα ειδικό σύμφωνο ασφαλείας για την κοινή χρήση προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών. Η συνεργασία θα δώσει τη δυνατότητα στην Αυστραλία να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια για πρώτη φορά. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αυστραλία, θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων. Το σύμφωνο, γνωστό ως Aukus, θα καλύπτει επίσης την τεχνητή νοημοσύνη, τις κβαντικές τεχνολογίες και τον κυβερνοχώρο.

Ως αποτέλεσμα του συμφώνου, η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία κατασκευής υποβρυχίων γαλλικού σχεδιασμού. Η Γαλλία είχε εξασφαλίσει συμβόλαιο ύψους 50 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (31 δισ. ευρώ ) για την κατασκευή 12 υποβρυχίων για το ναυτικό της Αυστραλίας το 2016. Η συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση της Αυστραλίας. Το έργο, ωστόσο, καθυστέρησε σημαντικά, σε μεγάλο ποσοστό λόγω του όρου της Καμπέρα να προμηθεύονται υλικά από την εγχώρια αγορά της χώρας.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε την κίνηση της Τετάρτης, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία δεν πρέπει να δημιουργήσουν «αποκλειστικούς συνασπισμούς που στοχεύουν… τα συμφέροντα τρίτων».«Θα πρέπει να αποτινάξουν τη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου και τις ιδεολογικές τους προκαταλήψεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού. Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στους Financial Times είπε ότι ο Μπάιντεν δεν ανέφερε στον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ την πρωτοβουλία κατά την επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα συνεργασία αποφασίστηκε μια εβδομάδα προτού ο Μπάιντεν φιλοξενήσει τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας για την πρώτη σύνοδο με φυσοκή παρουσία της ομάδας των χωρών Quad. Η Quad έχει επίσης συσταθεί για να αντιμετωπίσει την Κίνα και έχει χαρακτηριστεί από το Πεκίνο ως «ασιατικό ΝΑΤΟ». «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που δεσμεύει αποφασιστικά την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιφέρει Ινδίας-Ειρηνικού, ανακοίνωσε χθες το Παρίσι. Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

H Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων, μετά τη σύμφωνη γνώμη της σε μία νέα συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε σήμερα την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία. «Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Η Νέα Ζηλανδία θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν. «Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ:


ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΙΝΑΙ "ΧΡΥΣΗ" ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ...ΧΘΕΣ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ Η.Π.Α ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΗΣΥΧΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΤΟ Η.Β ΜΠΗΚΕ ΣΦΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΟΧΙ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.
ΑΦΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ. ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΑΠΕΞΩ. ΣΤΗΝ Ν.ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΤΗΝ ΠΙΕΣΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ.
ΑΥΤΟΣ Ο ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟΣ "ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ", ΜΟΝΟΝ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Anonymous17/9/21 10:55

    https://www.naftemporiki.gr/story/1776883/eumed9-krisimi-sunodos-stin-athina-meta-tin-aukus

    ReplyDelete