09/12/2020

Έτοιμη η σύμβαση για τα RAFALE

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση και η σύνταξη της σύμβασης μεταξύ των επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας. Αφορά την αγορά και την υποστήριξη των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (6 καινούργια +12 μεταχειρισμένα). Για δεύτερη φορά στην Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, αγοράζονται ταυτοχρόνως η πλατφόρμα – οπλικό σύστημα και τα όπλα – πύραυλοι που θα την εξοπλίζουν.

Το κόστος της σύμβασης για την αγορά, εκπαίδευση, την υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, εξομοιωτή πτήσεων, βιβλιογραφία, εργαλειοθήκες, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να προστεθούν 120 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS: Follow-on-Support) η οποία θα έχει τετραετή διάρκεια.

Το κείμενο της σύμβασης αναμένεται να εξεταστεί από επιτροπή της ΓΔΑΕΕ και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να πάει στην Επιτροπή της Βουλής και μια μέρα αργότερα στην Ολομέλεια για την έγκρισή της, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή.

Η προκαταβολή θα κατατεθεί πριν από το τέλος του έτους με στόχο να ενεργοποιηθεί άμεσα η σύμβαση και να ξεκινήσει η εκτέλεσή της. Αυτό θα επιτρέψει την αναχώρηση τον Ιανουάριο πιλότων και μηχανικών για τη Γαλλία για να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους.

Ολοκληρώνεται επίσης εντός της επόμενης εβδομάδας η σύνταξη της σύμβασης που αφορά στα όπλα των Rafale. Το εκτιμώμενο κόστος είναι περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Στη σύμβαση συμπεριλαμβάνεται η βιομηχανική επιθεώρηση, συντήρηση και πιστοποίηση των βλημάτων MICA, EXOCET και SCALP. Συνολικά αφορά 430 βλήματα.

Για τους MICA δεν έχει γνωστό εάν συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμισή τους σε MICA NG όταν ο νέα αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου θα είναι διαθέσιμη. Πιθανότατα όχι. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εμβέλεια του πυραύλου επαυξάνεται κατά περίπου 20-30% ως -NG (αναλόγως της έκδοσης) και η εμβέλεια θα φτάνει περίπου τα 100 χιλιόμετρα, δίνοντας ένα ακόμα επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αγορά ικανοποιητικού αριθμού –μερικών δεκάδων, καθώς ο ακριβής αριθμός δεν είναι αποδεσμεύσιμος- πυραύλων α/α METEOR, που θα αποτελέσουν το απόλυτο όπλο αεροπορικής υπεροχής.

https://www.defence-point.gr/news/charmosyna-ta-christoygenna-gia-tin-polemiki-aeroporia-etoimes-oi-symvaseis-gia-rafale-kai-ta-opla

No comments :

Post a Comment