05/12/2020

Λιβύη: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επίθεση στη Σύρτη

«Ενώ το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης συνεχίζεται στη σκιά των διαφωνιών σχετικά με τα ονόματα για τη μεταβατική κυβέρνηση, ο Χαλίφα Χαφτάρ, άρχισε να μετακινεί τις δυνάμεις του από τα ανατολικά της χώρας προς τα δυτικά με νέα όπλα, και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα επιθέσεις προοιωνίζοντας συγκρούσεις στην περιοχή της Σύρτης. Ο Χαφτάρ ο ηγέτης των παράνομων ένοπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, δεν έλαβε μέτρα για να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη γραμμή Σύρτης- Τζούφρα, παρότι έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία», γράφει η Γενί Ακίτ

Το τούρκικο δημοσίευμα, επισημαίνει ότι στις 23 Οκτωβρίου υπογράφηκε στη Γενεύη της Ελβετίας συμφωνία για «την πλήρη κατάπαυση του πυρός, που αναφέρεται στην απομάκρυνση των δυνάμεων από τη γραμμή Σύρτης- Τζούφρα και αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων εντός 3 μηνών». «Ωστόσο, ο Χαφτάρ δεν απέσυρε τις δυνάμεις του από τη γραμμή Σύρτης – Τζούφρα παρόλο που έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία». Το τούρκικο κείμενο σημειώνει, ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ. Προσθέτει, ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ προμηθεύτηκαν μοντέρνους εκτοξευτές πυραύλων από τη Σερβία, τύπου "Morava MLRS".

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζει η Γενί Ακίτ, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και «θα συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας». Μάλιστα, τονίζει ότι η Τουρκία παρέδωσε στις δυνάμεις της Τρίπολης εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών ρουκετών και τώρα εκπαιδεύει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, στη χρήση τους.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ: «Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη εκμεταλλευόμενη την συμφωνία των πλευρών»

No comments :

Post a Comment