28/12/2020

Πού/Πως θα βρεθούν οι πρώτες ύλες για το σχέδιο Μηδενικού Άνθρακα ;

H Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια προσφορά ορυκτών που είναι κρίσιμα για την παραγωγή πολλών ηλεκτρονικών μετά από χρόνια εξαγοράς δικαιωμάτων εξόρυξης και μεριδίων στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και αλλού. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ικανότητας να τα επεξεργαστεί...

Η εναλλακτική λύση πιθανότατα περιλαμβάνει την αύξηση της εξόρυξης αμερικανικών κρίσιμων ορυκτών, η οποία θα απαιτούσε όχι μόνο τεράστιες επενδύσεις, αλλά και τις παραδοσιακές επιπτώσεις της εξόρυξης: μόλυνση υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, βλάβες σε ψάρια και γενικά στην άγρια ζωή. Εν ολίγοις, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα ενέργειας»: παντού υπάρχουν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι περιοχές π.χ. της Κίνας στις οποίες εξορύσσονται οι σπάνιες γαίες έχουν μολυνθεί τόσο πολύ από τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα ώστε θα περάσουν περίπου 50-100 χρόνια για να επανέλθουν στην προηγούμενη φυσική τους κατάσταση. Και οι εξορύξεις εκεί δεν έχουν τελειώσει ακόμη.

Αυτά τα γνωρίζουν οι Αμερικανοί περιβαλλοντολόγοι και γι’ αυτό στις ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει ακτιβιστικές ενέργειες εναντίον των προσπαθειών εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν, πώς και πού θα βρουν τις πρώτες ύλες οι ΗΠΑ για το σχέδιο Μηδενικού Άνθρακα του Τζο Μπάιντεν; Μέχρι στιγμής τουλάχιστον όπως φαίνονται τα πράγματα να εξελίσσονται, στην Κίνα. Ποιός θα κερδίσει σε αυτή την περίπτωση; Η Κίνα.

Τα ίδια θα συμβούν μάλλον και στην ΕΕ με το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν: Αναμένεται να ξεπεταχθούν σαν τα αγριόχορτα οι διάφορες οικολογικές ΜΚΟ (από ποιους χρηματοδοτούνται άραγε;) και θα αρχίσουν να στρέφονται εναντίον των εξορύξεων κρίσιμων ορυκτών στην ΕΕ. Κατά μια, εντελώς υποκειμενική άποψη, πιθανώς δεν θα αντιδράσουν οι οικολογικές ΜΚΟ, άν και εφόσον, αυτά τα ευρωπαϊκά ορυχεία δοθούν προς εκμετάλλευση στην Κίνα. Αν αυτό ισχύει, ίσως έχει επιλυθεί και το ερώτημα περί της χρηματοδότησης των ΜΚΟ.  Θέλετε παράδειγμα; Το τεράστιο εξορυκτικό έργο σπάνιων γαιών και ουράνιου στη Γροιλανδία το οποίο σύντομα θα αδειοδοτηθεί, ελέγχεται από την κινεζική εταιρεία Shenghee Holdings. Υπήρξε καμία οικολογική αντίδραση; Όχι. Και πολύ πιθανώς δεν θα υπάρξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://www.defence-point.gr/news/oi-kinezoi-pali-ta-kataferan-quot-doylepsan-quot-ektos-edras-tis-ipa-me-ta-krisima-stratigika-orykta

 

No comments :

Post a Comment