01/12/2020

Αρμενία: Ο πρόεδρος κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί - Οι Αρμένιοι διαμαρτύρονται εναντίον της Ρωσίας

Μετά τις διαμαρτυρίες του αρμενικού λαού για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαργκσιάν ζήτησε, επίσης, από τον Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί, αφού απέτυχε να αντιμετωπίσει το Αζερμπαϊτζάν και έσυρε τη χώρα στο χάος. Ο πρόεδρος της Αρμενίας κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας στη Ρωσία επέκρινε την κυβέρνηση του Πασινιάν και εμμέσως του ζήτησε να παραιτηθεί. Περιγράφοντας τη μεγάλη τραγωδία του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν να υπογράψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την απόσυρση των Αρμενίων από το Καραμπάχ , ο Σαργκσιάν είπε, «Σε οποιαδήποτε χώρα αν συνέβαινε μια τέτοια μεγάλη τραγωδία, θα υπήρχε μια λύση. Η κυβέρνηση που οδήγησε σε αυτήν πρέπει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σαργκσιάν επεσήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ διαφορετική από την κατάσταση πριν από δύο χρόνια όταν διεξήχθησαν οι εκλογές, και πρότεινε τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και πρόωρες εκλογές. Προτείνοντας τη δημιουργία μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, ο Σαργκσιάν δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να εργαστεί για 6 μήνες ή 1 έτος και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για συνταγματικές τροποποιήσεις στη χώρα μέχρι τις νέες εκλογές. Υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις μόνοι τους για τη χώρα, ο Σαργκσιάν είπε, «Το Σύνταγμα δεν είναι καθόλου ισορροπημένο στη χώρα μας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του Κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και της Προεδρίας», είπε. Επιπλέον, ο Σαργκσιάν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται απευθείας από το λαό και όχι από το κοινοβούλιο, όπως είναι τώρα.

Στην αυτοανακηρυγμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, άρχισαν να εκδηλώνονται αντιρωσικά συναισθήματα και ανοιχτές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε η Μάριαμ Αβαγκιάν που είναι συντονίστρια για τους πρόσφυγες. Οι διαμαρτυρόμενοι λένε ότι η απώλεια εδάφους θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Δημοκρατίας στο Αρτσάχ και τώρα προσπαθεί να δικαιολογηθεί, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται ως πρόκληση. «Η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας. Αυτή είναι η εκτίμηση και η αιτιολόγηση από τον σημερινό Πρόεδρο της Ρωσίας για τη μεγάλη καταστροφή που συνέβη μετά τις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ναι, ακόμη και η Δημοκρατία της Αρμενίας, η οποία κηρύχθηκε ως εγγυητής της ασφάλειας του Αρτσάχ, δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Ωστόσο, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα των τελευταίων ετών, οι αρμενικές αρχές βρίσκονταν υπό συνεχή εξωτερικό έλεγχο: δεν έλαβαν τα απαραίτητα ζωτικά μέτρα, αλλά, καθοδηγούνται από αυτά που τους υπαγορεύονται από έξω », δήλωσε η Μάριαμ Αβαγκιάν, υπονοώντας ότι, λόγω της Ρωσίας, η Αρμενική πλευρά δεν αναγνώρισε επίσης η ύπαρξη της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η δήλωση της Αβαγκιάν έγινε για δυσφήμιση της Ρωσίας, αλλά οι δηλώσεις δεν είναι μόνο για τους πολίτες του Αρτσάχ αλλά και τους πολίτες της Αρμενίας. «Τώρα προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αν και χάρη της Ρωσίας ο πόλεμος στην περιοχή ολοκληρώθηκε το συντομότερο δυνατόν και με σχετικά μικρές απώλειες», σημειώνει ο ειδικός.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment