13/11/2020

Π.Α: Επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για F-35

Ένα βήμα πιο κοντά στο μαχητικό 5ης γενιάς F-35 είναι η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Σύμφωνα με αποκλειστικές και πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες του γράφοντος, την 6η Νοεμβρίου 2020 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημη επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την επιστολή με επίκεντρο την γνωστοποίηση προμήθειας αεροσκαφών F-35 ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς (περί τα 18 έως 24 αεροσκάφη). Στη απόφαση του ΓΕΑ συνετέλεσε μέσω ολοκληρωμένης διερεύνησης, η απειλή των τουρκικών S-400 καθώς και το γεγονός πως η απόκτηση του F-35 από την Π.Α πρώτη, θα της έδινε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής αεροπορικής απειλής.

Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι του 2020 η ΠΑ είχε λάβει από τις ΗΠΑ τη λεγόμενη P&A (Price and Availability) ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,62 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η P&A περιλαμβάνει γιγαντιαία επιμέρους σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας. Στην παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται η απόκτηση του πακέτου των όπλων που θα ζητήσει η ΠΑ αλλά μόνον κόστη προμήθειας μαχητικών (στα 85 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος) καθώς και αρχικής εκπαίδευσης, υποδομών και τεχνικής υποστήριξης.

Στην ίδια μελέτη της ΠΑ εξετάζονται τρία βασικά σενάρια:
  • Διατηρεί τους S-400 δίχως την απόκτηση νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς που δημιουργούν συνθήκες Anti Access/Area Denial (A2/AD).
  • Προχωρά στην προμήθεια ενός μη δυτικού αεροσκάφους 5ης γενιάς σε συνδυασμό με την απόκτηση των S-400.
  • Εγκαταλείπει το μέλλον και την επιχειρησιακή ύπαρξη των S-400 και οι ΗΠΑ προχωρούν για γεωπολιτικούς λόγους στην επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
  • Σύμφωνα με τη ΠΑ, κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω σκέψεων είναι πως η ΠΑ για να συνεχίσει να διατηρεί ποιοτική υπεροχή καθώς και το τεχνολογικό προβάδισμα κρίνεται ως αναγκαίο να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-ena-vima-pio-konta/

ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Θα είναι μία υπέροχη προσθήκη στο οπλοστάσιο μας για να το βλέπουμε στις παρελάσεις και τις εορτές της αεροπορίας. Επίσης μπορεί να το βάλουν και στην ομάδα επιδείξεων Ζευς, αν και δεν ελίσσεται σαν το f16, θα ταΐζει όμως με την εμφάνιση του το πόπολο έξτρα σανό, και εν συνάρτησή των ηρωικών παπαριών που αμολάει κάθε φορά ο πιλότος στις επιδείξεις θα πείθετε περαιτέρω το πόπολο για το αξιόμαχο των ΕΔ. Εγώ θα πρότεινα μάλιστα να τα έπαιρναν γυμνά από ηλεκτρονικά και όπλα, όπως τα προβληματικά μεν - σούπερ ντούπερ σύμφωνα με τα ΜΜΕ της εποχής δε- f16 του άκη, και αφού έτσι κι αλλιώς μόνο για επιδείξεις θα τα έχουν, άλλωστε το κόστος συντήρησης και πτήσεων είναι απαγορευτικό για μια χώρα στην κατάσταση που είναι και που ακόμα θα περιέλθει η ελλάδα μετά τα κλειδαμπαρόματα που μας επέβαλαν. Καλή επιλογή, αν και για επιδείξεις είναι καλύτερα τα Su με το Tvc, αλλά ως γνωστών οι αποικίες δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

    12G

    ReplyDelete