15/11/2020

Υψώματα Γκολάν: Ανακαλύφθηκε ελληνική επιγραφή σε λίθο που καθόριζε τα όρια των δήμων - Βυζαντινή εκκλησία χτίστηκε επάνω σε ελληνικό ναό

Στην διάρκεια σωστικών ανασκαφών ενός πανδοχείου των Μαμελούκων του 14ου αιώνα, κοντά σε ισραηλινό στρατόπεδο στη Νάφα, ανακαλύφθηκε ένας λίθος ο οποίος με χαραγμένες λέξεις στην ελληνική γλώσσα καθόριζε τα όρια μεταξύ δύο κοινοτήτων. Το αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρει η ισραηλινή «The Times of Israel» ότι στην ελληνική επιγραφή, 1700 ετών, αναφέρεται μια ονομασία η οποία και σήμερα χρησιμοποιείται στην περιοχή. Ο λίθος οριοθέτησης αναφέρει την Αματίρα (σημερινή Αματίγια) αναφέρει η υπεύθυνος αρχαιολόγος της ανασκαφής Γιαρντιένα Αλεξάντρ. Η ίδια θα επισημάνει ότι «υπάρχουν πολλοί λίθοι οριοθέτησης των διοικήσεων στην περιοχή που αναφέρονται ονομασίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, αυτός ο λίθος οριοθέτησης θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη διευκρίνηση των άλλων που έχουν βρεθεί ώστε να μας βοηθήσει στην ιστορική και γεωγραφική ανοικοδόμηση των οικισμών στη διάρκεια των αιώνων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η ελληνική επιγραφή ανάγεται στη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, γύρω στο 300 μετά Χριστό.

Η ελληνική γλώσσα την εποχή αυτή, μετά αιώνες της ρωμαϊκής κατάκτησης, ήταν η κύρια γλώσσα και σε αυτήν την περιοχή.«Οι εγχάρακτοι λίθοι οριοθέτησης τοποθετούνταν στα διοικητικά όρια των οικισμών, με σκοπό το διαχωρισμό των περιοχών για την είσπραξη φόρων», σημειώνει η αρχαιολόγος.«Συνήθως, τα αρχαία ονόματα διατηρούνται ως αποτέλεσμα της συνέχειας του οικισμού που διατηρεί τα αρχαία ονόματα από γενιά σε γενιά… Ο λίθος οριοθέτησης ενισχύει την πιθανότητα να διατηρηθούν ονόματα αρχαίων οικισμών για πολλές γενιές, ακόμη και όταν δεν συνέβαινε το ίδιο με τη συνέχεια του οικισμού», δήλωσε ο ισραηλινός αρχαιολόγος Δρ Ντάνι Σιόν και ο καθηγητής Χάιμ Μπεν Δαβίδ από το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο Κίνερετ, οι οποίοι παρουσίασαν την επιγραφή. Ο λίθος με την ελληνική επιγραφή βρέθηκε ως μέρος του πανδοχείου των Μαμελούκων της Παλαιστίνης, που χρησιμοποιήθηκε ως δομικό στοιχείο.

https://www.mikres-ekdoseis.gr/2020/10/blog-post_28.html

Ισραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας στα υψώματα (υψίπεδα) του Γκολάν που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή. Η χριστιανική εκκλησία που ανακαλύφθηκε συντηρείται από το Πανεπιστήμιο της Χάιφας ως μέρος της διατήρησης της μνημειακής αρχαιολογίας.

Ανασκαφική ομάδα από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι η εκκλησία χρονολογείται στα 400 μ.Χ. και πιθανότατα είχε χτιστεί πάνω σε έναν ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στον Έλληνα θεό Πάνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Άντι Έρλιτς του Πανεπιστημίου της Χάιφα, οι οικοδόμοι του 5ου αιώνα πιθανότατα μετέτρεψαν τον αρχαίο ναό για δικούς τους σκοπούς. Ο Έρλιτς σημείωσε, επίσης, ότι η εκκλησία μπορεί να είναι η τοποθεσία όπου ο Ιησούς ανέθεσε στον Πέτρο να ιδρύσει τον Χριστιανισμό, όπως αναφέρεται στο Κατά Ματθαίον 16:18. «Είσαι ο Πέτρος και, πάνω σε αυτό το βράχο, θα χτίσω την Εκκλησία μου", διαβάζει το χωρίο.

Ανακαλύφθηκε, μάλιστα, ελληνική επιγραφή σκαλισμένη σε ένα βωμό αφιερωμένο στον Πάνα, τον σατυρικό θεό των βοσκών, της μουσικής και του έρωτα. Οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι ήταν σίγουροι ότι ο εξαιρετικά εξωραϊσμένος ναός είχε αφιερωθεί κάποτε στον Πάνα. Οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η εκκλησία αντικατέστησε τον υπαίθριο ναό που ήταν αφιερωμένος στον θεό Πάνα. Μάλιστα, η ίδια η λέξη Μπάνιας, το όνομα της πηγής των υψωμάτων του Γκολάν, που είναι η πηγή του ποταμού Ιορδάνη, θεωρείται ως μια ελαφριά παραλλαγή στην αραβική της λέξης Πάν-ιας ή Πανεύς, αναφερόμενος στο ίδιο θεό.

i24NEWS
https://www.mikres-ekdoseis.gr/2020/11/blog-post.html

ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

No comments :

Post a Comment