15/11/2020

Αιγυπτιακό δημοσίευμα: «Γιατί δεν αναφέρεται το όνομα του προφήτη Μωυσή στην αρχαία Αίγυπτο;»

Η απουσία οποιαδήποτε καταγραφής της παρουσίας του προφήτου του Αλλάχ, Μωυσή, στις αιγυπτιακές καταγραφές και απεικονίσει, προκαλεί μια έντονη διαμάχη μεταξύ των ιστορικών και των αρχαιολόγων, όπως γράφει η αιγυπτιακή Youm7. Όλα τα εκπληκτικά και αξιοσημείωτα γεγονότα που καταγράφονται στην αρχαία Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμία απεικόνιση του Μωυσή, στις αρχαίες αιγυπτιακές παραστάσεις καθώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι καταγράφουν συνήθως τις μάχες και τα γεγονότα τους στα αρχαία αιγυπτιακά μνημεία. Για το θέμα αυτό ο Δρ Χουσεΐν Αμπντέλ - Μπασίρ, διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, είπε:

«Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατέγραφαν συνήθως τις νίκες τους στα τείχη των δομών τους, και αυτός μπορεί να είναι ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο ο κύριος μας ο Μωυσής, δεν καταγράφηκε ούτε απεικονίστηκε στις αρχαίες αιγυπτιακές αρχαιότητες, επειδή νίκησε τον Φαραώ. Οι διάδοχοί του δεν θα ήταν ικανοποιημένοι με την απεικόνιση μιας ήττας στα αιγυπτιακά μνημεία που δεν θα έδινε αίγλη σε αυτούς.

Ο Δρ. Χουσεΐν Αμπντέλ-Μπασίρ εξήγησε ότι σύμφωνα με τη βασιλική συνήθεια στην αρχαία Αίγυπτο, οι Φαραώ συνήθως χρησιμοποιούσαν τα μνημεία τους με νικηφόρες απεικονίσεις που ενδυνάμωναν το ρόλο του βασιλιά στη Φαραωνική Αίγυπτο, και πολλοί βασιλιάδες βρίσκουμε να καταγράφονται στη θέση του νικητή και όχι στους ηττημένους. Έδωσε, μάλιστα, ένα παράδειγμα με τον βασιλιά Ραμσή Β΄ που απεικόνισε όλες τις νικηφόρες μάχες του εναντίον των Χετταίων σε πολλά μνημεία, αλλά όχι εκείνες που ηττήθηκε.

Ο Δρ Χουσεΐν Αμπντέλ-Μπασίρ επεσήμανε ότι οι Εβραίοι την Αίγυπτο εκείνη την εποχή δεν ήταν πολλοί, ήταν λίγοι, οπότε δεν τους βρίσκουμε στην αρχαία Αίγυπτο εκτός από αυτό που αναφέρθηκε στη ζωγραφική του Βασιλιά Μερνέπετα, γιου του Βασιλιά Ραμσή Β΄, που κατέγραψε νίκη επί πολλών Ξένοι Λαών, και ανέφερε ανάμεσα σε αυτούς την καταστροφή του σπόρου του Ισραήλ, καθώς η λέξη Ισραήλ εμφανίστηκε εκεί ως «φυλή» και όχι μέρος με συγκεκριμένη γεωγραφία, που δείχνει ότι ήταν νομάδες και δεν είχαν συγκεκριμένο χώρο για να στεγάσουν αυτήν τη φυλή.

Ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας λέει ότι η απουσία κάθε σημείωσης για τον Προφήτη του Θεού Μωυσή, μπορεί να έχει παραβλεφθεί στις αιγυπτιακές πηγές για αυτόν τον λόγο, ότι δεν ήταν γνωστή η ύπαρξή του ή να αγνοήθηκε, εντελώς, αυτό το γεγονός.

Youm7
The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment