06/10/2020

Εξέγερση στο Κιργιστάν

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Κιργιστάν εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας νωρίς σήμερα το πρωί, την ώρα που σημειώνονταν πυρκαγιές στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ξέσπασαν αφού τα δύο βασικά κόμματα του Κιργιστάν, ένα από τα οποία πρόσκειται στον Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό περίπου 24% το καθένα, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα. Όμως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες και εξαγορά ψήφων. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει το αίτημα των διαδηλωτών, ενώ μία εκπρόσωπος του Κιργίζιου προέδρου δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακυρώσει το αποτέλεσμα των αμφισβητούμενων εκλογών.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ κάλεσε σήμερα τους αντιπάλους του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και δήλωσε ότι ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να μην κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων. Παράλληλα επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να ακυρώσει τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων βουλευτικών εκλογών. Σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ο Κιργίζιος πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας ως προσπάθεια κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν παράνομα την εξουσία.

Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση αργά χθες Δευτέρα, όμως οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ λίγες ώρες αργότερα και εισέβαλαν στο κτίριο που αποτελούν έδρα του προέδρου και του κοινοβουλίου. Το κτίριο, που στο Κιργιστάν είναι γνωστό ως Λευκός Οίκος, πυρολύθηκε σήμερα το πρωί. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της Κρατικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος καταδικάστηκε φέτος σε πολυετή κάθειρξη για διαφθορά αφού ήρθε σε αντιπαράθεση με τον διάδοχό του Ζεενμπέκοφ.

Ο Κιργίζιος πρόεδρος είχε δηλώσει αργά χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σήμερα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές.Στο μεταξύ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή του Μπισκέκ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόση πραγματική εξουσία διαθέτουν. Εκπρόσωπος του Ζεενμπέκοφ διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και διατηρεί τον έλεγχο της χώρας. Παράλληλα αρκετοί τοπικοί κυβερνήτες έχουν παραιτηθεί, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει σε πολλές πρωτεύουσες επαρχιών, ενώ στη νότια πόλη Ος πραγματοποιείται διαδήλωση υπέρ του προέδρου, στη διάρκεια της οποίας ο αδελφός του έκανε έκκληση για ενότητα και τάξη. Τη Δευτέρα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 590 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μπισκέκ στα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Το Κιργιστάν, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ασία, έχει μακρά ιστορία πολιτικών αναταραχών. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροι ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις και ένας τρίτος φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, τον σημερινό πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Κιργιστάν , όπου διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής κατέλαβαν κατά την διάρκεια της νύχτας τα κτίρια του κοινοβουλίου και γραφεία της προεδρίας και της Επιτροπής εθνικής ασφαλείας, απελευθερώνοντας τον πρώην πρόεδρο της χώρας και μερικούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της διαφθοράς.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κιργιστάν και την ελπίδα ότι η κατάσταση στην χώρα θα διευθετηθεί μέσα σε συνταγματικά πλαίσια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν η Μόσχα προτίθεται να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο του Κιργιστάν, Αλμπαζμπέκ Αταμπάγεφ, είπε ότι πρόεδρος είναι ο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα ενδοπολιτικού διαλόγου των Κιργιζίων οι οποίοι και πρέπει να διευθετήσουν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ρωσία έθεσε την αεροπορική βάση Καντ που διατηρεί στο Κιργιστάν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας λόγω της τεταμένης κατάστασης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική στρατιωτική διοίκηση «η αεροπορική βάση Καντ ….τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητα ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές επιθέσεις» . Παράλληλα επισημαίνεται ότι «όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στρατιωτικής προετοιμασίας και η καθημερινή δραστηριότητα…πραγματοποιούνται καθ’ ολοκληρίαν».

Την νύχτα της 5ης προς 6ης Οκτωβρίου διαδηλωτές κατέλαβαν κτίριο του κοινοβουλίου στο οποίος βρίσκεται και η προεδρία και της Επιτροπής εθνικής ασφαλείας του Μπισκέκ μεταδίδουν οι τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Akipress και 24.kg . Οι διαδηλωτές παραβίασαν την πύλη , εισέβαλλαν στο χώρο του κτιρίου και μετά από συνομιλίες απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο του Κιργιστάν Ατμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της διαφθοράς σε 11 χρόνια κάθειρξη, και τους πρώην πρωθυπουργούς Σαπάρ Ισακόφ και Ζαντόρο Σατιμπαλντίεβα. Περίπου χίλια άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, Μπισκέκ, και συγκεκριμένα γύρω από το ξενοδοχείο «Δοστούκ», στο οποίο προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει απαρτία.Σύμφωνα με το πρακτορείο 24.kg, οι διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση των σημερινών ηγετών της χώρας φώναζαν το σύνθημα «Η εξουσία στους νέους».

Αργά το απόγευμα υπέβαλε την παραίτηση του ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν Κουμπατμπέκ Βαρόνοφ μεταδίδει το πρακτορείο Ria επικαλούμενο τον βουλευτή Μουκτουμπέκ Αμπτουλντάγιεφ που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής. Ο πρόεδρος του Κριγιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, επέκρινε την αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ως απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, μεταδίδει η κιργιζική υπηρεσία του BBC στην οποία έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος του Κιργιστάν. «Θεωρώ αυτά που συνέβησαν ως παράνομη κατάληψη εξουσίας. Όπως δείχνουν τα χθεσινά γεγονότα, ο σκοπός όσων συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, δεν είναι μόνο η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και η αποσταθεροποίηση της χώρας», δήλωσε ο Ζεενμπέκοφ, προσθέτοντας ότι «σήμερα έγινε σαφές ότι όλα αυτά αποσκοπούν στο να παραιτηθώ». Παράλληλα κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης και όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο για να διευθετηθεί η κατάσταση στην χώρα.

Το Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο έχουν συστήσει αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες και διαλύει το κοινοβούλιο, ερχόμενο σε ρήξη με τους πρώην συμμάχους του που επιθυμούσαν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, ορίζοντας χθες νέο πρωθυπουργό της χώρας. Ομάδες της αντιπολίτευσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χθες Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού μηχανισμού, αφού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παρέμεινε στην εξουσία, την ώρα που οι ταραχές κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος.

Αργά χθες το κοινοβούλιο του Κιργιστάν συμφώνησε να ορίσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Σαντίρ Ζαπάροφ – τον οποίο είχαν απελευθερώσει από τη φυλακή διαδηλωτές λίγες ώρες νωρίτερα—για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το κοινοβούλιο και ο Ζαπάροφ αναγκάστηκε να διαφύγει από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση χθες το βράδυ ο Ζαπάροφ δήλωσε ότι θα προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση προτού διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έπειτα από δύο ή τρεις μήνες. Ωστόσο ο Ζαπάροφ είχε δηλώσει από χθες ότι δεν έχει τη στήριξη του Λαϊκού Συντονιστικού Συμβουλίου που έχουν συστήσει μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης, γεγονός που υπονοούσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.

Κάτοικοι του Μπισκέκ, που έχουν ζήσει βίαιες εξεγέρσεις και λεηλασίες το 2005 και το 2010, σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών τους προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία. Οι ομάδες αυτές συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια ή επιτέθηκαν σε καταστήματα και εστιατόρια, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 24.kg. Σήμερα το πρωί ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Akipress, επικαλούμενος την αστυνομία του Μπισκέκ, μετέδωσε ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment