09/09/2020

Η.Β: Σκoτία-Ουαλία εναντίον νομοσχεδίου που τους αφαιρεί αρμοδιότητες - Οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση με την Ε.Ε παραπαίουν.

Η Βρετανία θα παρουσιάσει σήμερα νέες λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιοποιώντας νομοθεσία για την οποία ένας υπουργός της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως παραβιάζει με «περιορισμένο τρόπο» το διεθνές δίκαιο και η οποία μπορεί να δυσχεράνει τις εμπορικές συνομιλίες.

Η Σκoτία και η Ουαλία ανακοίνωσαν πως το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την εσωτερική αγορά, για το οποίο ένας υπουργός παραδέχθηκε πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σχετικά με το Brexit, θα υπονομεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβοντας εξουσίες από την Ουαλία, τη Σκoτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Το νομοσχέδιο των Τόρις για την αρπαγή εξουσίας αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή εδώ και δεκαετίες για την αποκέντρωση και θα δώσει τη δυνατότητα στο Ουέστμινστερ να παρακάμψει τη δημοκρατική βούληση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στο Ουέστμινστερ βουλευτής Ίαν Μπλάκφορντ. «Δεν απορεί κανείς γιατί η πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ», πρόσθεσε.

Η Ουαλία ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο θα θυσιάσει την ένωση που συνδέει τα διάφορα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ας είμαι σαφής — η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να θυσιάσει το μέλλον της ένωσης κλέβοντας εξουσίες από αποκεντρωμένες διοικήσεις», δήλωσε ο Τζέρεμι Μάιλς, γενικός νομικός σύμβουλος της Ουαλίας και υπουργός για την Ευρωπαϊκή Μετάβαση, σχετικά με το νομοσχέδιο που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. «Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και μια προσβολή στους λαούς της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι έχουν ψηφίσει πολλές φορές υπέρ της αποκεντρωμένης διοίκησης», τόνισε ο Μάιλς.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει οριστικά την προσπάθεια.  Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εκ των αρχιτεκτόνων του Brexit, δηλώνει ότι μία τέτοια απότομη και χωρίς δίχτυ έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν μία «θετική εξέλιξη», που θα επέτρεπε στην χώρα «να ευημερήσει», διότι θα είχε «την ελευθερία να συνομολογήσει εμπορικές συμφωνίες με όλες τις χώρες του κόσμου». Όμως, κατά την γνώμη πολλών οικονομολόγων, το σενάριο αυτό θα αποτελούσε «ένα νέο βαρύ πλήγμα για την βρετανική οικονομία…η οποία μόλις συνέρχεται από το μεγαλύτερο σοκ που μπορεί κανείς να θυμηθεί», δηλώνει ο Jonathan Portes, καθηγητής Οικονομίας στο King’s College του Λονδίνου. Το κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία «θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το κόστος του Covid-19», διότι θα επεκτείνεται σε μεγάλη χρονική περίοδο, προειδοποιεί ο Thomas Sampson, οικονομολόγος στο London School of Economics σε πρόσφατη μελέτη.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό θα συνοδευόταν από την επανεισαγωγή δασμών, ορισμένες φορές τιμωρητικής φύσης, κυρίως στα είδη διατροφής ή τα βιομηχανικά είδη, λίγους μήνες μετά το τέλος της κρατικής βοήθειας για την διατήρηση των θέσεων εργασίας η οποία χορηγήθηκε για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην βρετανική οικονομία και λήγει στο τέλος του Οκτωβρίου. Η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση είχε μάλιστα καταλήξει στην εκτίμηση ότι ένα τέτοιο σενάριο θα αφαιρούσε από το βρετανικό ΑΕΠ σε 7,6 ποσοστιαίες μονάδες για μία περίοδο 15 ετών. Σημάδι της ανησυχίας η υποχώρηση της στερλίνας τις τελευταίες ημέρες και η διατύπωση φόβων από την εργοδοτική ένωση CDI για το μέλλον μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν του διπλού σοκ.

«Μία συμφωνία θα έθετε τις βάσεις της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία σε ολόκληρη την ήπειρο», σύμφωνα με τον Josh Hardie, εκ των επικεφαλής του CDI. Αν και κλάδοι που έχουν βαριά πληγεί από την πανδημία, όπως ο κλάδος της εστίασης και των αερομεταφορών, εμφανίζονται σχετικά προστατευμένοι από το Brexit, η βιομηχανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, διότι εξαρτάται από την Ευρώπη για την τροφοδοσία της, αλλά και τις εξαγωγές της. Η εταιρεία αεροναυπηγικής Airbus εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επενδύσεών της στην Βρετανία και οι μεγάλες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποψήφιες για αποχώρηση, γεγονός που θα προκαλέσει κλείσιμο εργοστασίων και απώλεια θέσεων εργασίας. Η ιαπωνική Nissan επέλεξε, σύμφωνα με τους Financial Times, να μεταθέσει από τον Οκτώβριο για τον Απρίλιο την παραγωγή του νέου Qasqai στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να έχει τον χρόνο να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit Jim Ratcliffe εγκατέλειψε την παραγωγή του δικού του 4Χ4 στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα προτιμήσει ένα γαλλικό εργοστάσιο!

Από την πλευρά τους, σε περίπτωση Brexit άνευ συμφωνίας, οι βρετανοί καταναλωτές θα υποστούν αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, αφού το Ηνωμένο βασίλειο εισάγει μεγάλο μέρος των ειδών διατροφής, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια. Οι συνέπειες στην βιομηχανία και τα νοικοκυριά «μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποιεί ο Josh de Lyon, οικονομολόγος του LSE. Παρά τους κινδύνους, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ποντάρει στο σχέδιό του «Global Britain» και στις διαπραγματεύσεις ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά, αν και σύμφωνα με τον Josh de Lyon, οι μελέτες δείχνουν ότι το κόστος του Brexit θα ξεπεράσει κατά πολύ τα οφέλη. Το Λονδίνο ποντάρει επίσης στην εγκαθίδρυση ζωνών ελευθέρων συναλλαγών στα λιμάνια και στην επιστροφή του ελέγχου του Λονδίνου επί του ρυθμιστικού πλαισίου, γεγονός που ελπίζεται ότι θα προσελκύσει επενδυτές, κυρίως με βάση το πλεονέκτημα του πανίσχυρου χρηματοπιστωτικού του τομέα.

Απορρίπτοντας το φόβητρο της πλήρους απορρύθμισης, ο Jonathan Portes θεωρεί ότι «παρά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μια ευημερούσα οικονομία με ευημερούντες τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο εκπαιδευτικός, ο δικαστικός, κλπ»Κατά την γνώμη του, «το Brexit δεν θα είναι επωφελές, αλλά ούτε θα είναι και το τέλος του κόσμου».

Γαλλία και Γερμανία θα τηρήσουν αυστηρή στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προς την διαμόρφωση της μελλοντικής του σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες επαναλαμβάνονται σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μετά την εκπεφρασμένη βούληση της βρετανικής κυβέρνησης να παραβιάσει ορισμένες ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης και ειδικότερα δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία. Η βρετανική πρόθεση για την παραβίαση ορισμένων από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας που πλαισιώνει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, πρόθεση που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Financial Times, αιφνιδίασε δυσάρεστα τους Ευρωπαίους που προειδοποίησαν για πλήγμα στην εμπιστοσύνη.

«Διατηρούμε εποικοδομητικό πνεύμα, αλλά είμαστε αυστηροί ως προς την ουσία», δήλωσε στο AFP ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον γερμανικό ομόλογό του Μίχαελ Ροτ στο Βερολίνο. «Είναι ένας από τους βασικούς άξονες της γερμανικής προεδρίας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης «η εξασφάλιση υψηλού βαθμού ενότητας» ως προς το ζήτημα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το γεγονός ότι οι 27 χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν διαιρέσεις στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε. Ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, αλλά η έκβασή του είναι περισσότερο από αβέβαιη.

Ο Κλεμάν Μπον δήλωσε από την πλευρά του ότι η μπάλα βρίσκεται στην βρετανική πλευρά. «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να μας πει αν θέλει, πέραν των εικασιών και της φημολογίας, να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που δεν είναι καλό για την ΕΕ, αλλά είναι ακόμη χειρότερο για το Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε. «Εάν επιθυμεί συμφωνία, έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο υπάρχει εδώ και έναν χρόνο περίπου…που έχει ορισθεί στην κοινή πολιτική διακήρυξη», η οποία έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, τόνισε ο Γάλλος υπουργός.«Πρέπει να τηρήσουμε τις αρχές αυτές και πλέον να επιταχύνουμε την εις βάθος και επί των λεπτομερειών διαπραγμάτευση για την εφαρμογή» αυτής της διακήρυξης, είπε προσθέτοντας ότι δεν θέλει να πιστέψει ότι «η μία από τις πλευρές αποδεσμεύεται από την συμφωνία αυτή».

Και οι δύο επανέλαβαν ότι επιθυμούν «μία καλή σχέση» με το Λονδίνο. «Για να γίνει αυτό, πρέπει κάθε ο ένας να τηρήσει ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί και να προχωρήσει με καλή πίστη στην διαπραγμάτευση για την μελλοντική σχέση», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός. «Θέλουμε μία συμφωνία, αυτή είναι η θέση της Γαλλίας και της ΕΕ».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment