04/09/2020

Σερβία: Αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και συμφωνία οικονομικής συνεργασίας

Μετά από δύο μέρες συζητήσεων στον Λευκό Οίκο, η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν και μία νέα περίοδο στις σχέσεις τους με το Ισραήλ, που μπαίνει ΠΙΑ “σφήνα” στα Βαλκάνια. Ο κ. Τραμπ χαιρέτησε αυτό που χαρακτήρισε μια «σημαντική εξέλιξη» μια δεκαετία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. «Η Σερβία και το Κόσοβο δεσμεύτηκαν για εξομάλυνση των οικονομικών τους σχέσεων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες (Σερβίας και Κοσόβου) επέδειξαν “τεράστια γενναιότητα”. Η οικονομία μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους», είπε. «Είναι κάτι πραγματικά ιστορικό», πρόσθεσε, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο ομόλογο Avdullah Hoti, καθήμενους πλάι στον ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο Βούτσιτς από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Τραμπ έκανε «εξαιρετική δουλειά» και τον προσκάλεσε στη Σερβία.

Ο Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ γραφείο, πριν από τη συνάντηση με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, δήλωσε ότι η Σερβία δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και ότι το Κόσοβο και το Ισραήλ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε – λίγο μετά την γνωστοποίηση του γεγονότος αυτού από τον Τραμπ – πως η χώρα του και το Κόσοβο συμφώνησαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις και το Κόσοβο μαζί με τη Σερβία θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ. “Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Νετανιάχου. “Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες – ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ επεκτείνεται και αναμένονται περισσότερες χώρες να ενταχθούν”.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά την χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ οι δύο αντιπροσωπείες χθες, Πέμπτη, αργά το βράδυ με την διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ για το ζήτημα του Κοσόβου, Ρίτσαρντ Γκρένελ, έδωσαν τη συγκατάθεση τους για το τελικό κείμενο του Συμφώνου οικονομικής συνεργασίας. Είχε προηγηθεί ολοήμερη σκληρή διαπραγμάτευση όπου, σύμφωνα με την σερβική πλευρά, έγιναν και προσπάθειες να ενταχθούν στο κείμενο και διατάξεις που υποδήλωναν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Σερβία.
Ιστορική σημασία αποδίδουν το Βελιγράδι και η Πρίστινα στην οικονομική συμφωνία Σερβίας και Κοσόβου που υπεγράφη στον Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου και επετεύχθη με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Τραμπ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι ενώ επικυρώθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ . Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι «έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στα σερβικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι στο πρώτο κείμενο που κατέθεσε προς διαπραγμάτευση η αμερικανική πλευρά υπήρχε άρθρο που αναφερόταν στην αμοιβαία αναγνώριση Κοσόβου και Σερβίας. «Κατέστησα σαφές στους οικοδεσπότες αλλά και στην αντιπροσωπεία της Πρίστινας ότι δεν πρόκειται να υπογράψω συμφωνία που αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος της Σερβίας και να αποδεχθώ αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου», υπογράμμισε ο Βούτσιτς και ανέφερε ότι στα κείμενα που ακολούθησαν απαλείφθηκε η επίμαχη παράγραφος. Ο Ρίτσρντ Γκρένελ ωστόσο με ανάρτηση του στο twitter διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αμοιβαίας αναγνώρισης και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα. Στη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο συμμετείχε και η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τράμπ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η Ιβάνκα Τραμπ αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στο ρόλο των γυναικών. Ο Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ιβάνκα Τραμπ να επισκεφθεί πολύ σύντομα την Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι «έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στο Σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας προβλέπεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ όπως και την διευθέτηση του ζητήματος έλεγχου των ενεργειακών πηγών στο βόρειο Κόσοβο με επιδιαιτησία των ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει μορατόριουμ ενός έτους στα αιτήματα του Κοσόβου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο θέμα της Χεσμπολάχ και του Ισραήλ που έθεσαν οι ΗΠΑ στις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ικανοποίησε το αίτημα των ΗΠΑ να καταδικάσει η Σερβία την Χεσμπολάχ ενώ απέρριψε το δεύτερο αίτημα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ ζητούσε από την Σερβία να καλέσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε «παρτίδα του σκάκι» τις συζητήσεις γύρω από το θέμα του Ισραήλ επισημαίνοντας ότι απέτρεψε να παγιδευτεί έτσι που έκανε αντιπρόταση βάση της οποίας «εάν το Ισραήλ συνεχίσει να σέβεται τις σερβικές θέσεις για το Κόσοβο τότε η Σερβία σε ένα χρόνο θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment