12/09/2020

Η.Α.Ε: Οι βασικές πτυχές της μεταναστευτικής και κατ' επέκταση κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής τους

- Παράνομη είσοδος στην χώρα επιβάλλει φυλάκιση και απέλαση χωρίς δικαίωμα επιστροφής έστω και νόμιμα. Tελεία!
- Επίδοξοι μετανάστες οι οποίοι φτάνουν στα ΗΑΕ με τουριστική βίζα, εφόσον προσπαθήσουν να παρατείνουν την διαμονή τους, εντοπίζονται και απελαύνονται με την λήξη της βίζας, χωρίς δικαίωμα επιστροφής στην χώρα.
- Προκειμένου να εργαστεί κάποιος στα ΗΑΕ, οφείλει να έχει βρει εργασία διαδικτυακά ή με άλλο μέσο ΠΡΙΝ την άφιξή του. Είναι ευθύνη του εργοδότη που θα τον καλέσει να πληρώσει και να εξασφαλίσει την προσωρινή άδεια εισόδου (entry visa).
- Ο μετανάστης, μετά την είσοδό του, υποβάλλεται σε υγειονομικές εξετάσεις και εφόσον κριθεί κατάλληλος, ο εργοδότης πληρώνει εκ νέου και εξασφαλίζει μόνιμη άδεια παραμονής (permanent visa).
- Η άδεια παραμονής ισχύει για 2 χρόνια και ανανεώνεται μόνο στην περίπτωση που ο μετανάστης έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά. Συνεπώς, εάν κάποιος εργαστεί στα ΗΑΕ για 30 χρόνια, θα πρέπει να έχει ανανεώσει την άδεια παραμονής 15 φορές.
- Σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος, η άδεια ανακαλείται και ο μετανάστης απελαύνεται (ενδεχομένως να προηγηθεί και φυλάκιση). Εάν ο εργοδότης απολύσει τον εργαζόμενο, ανακαλείται η άδεια παραμονής (sponsorship) και ο μετανάστης έχει 1 μήνα να βρει νέο εργοδότη ή αλλιώς εγκαταλείπει τη χώρα.
- Υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη του μετανάστη είναι ο εργοδότης, ό οποίος πριν την άδεια παραμονής οφείλει να του έχει εξασφαλίσει ιδιωτική ασφάλιση.
- Κανένας μετανάστης δεν δικαιούται υγειονομικής δωρεάν περίθαλψης από το Κράτος, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία η πρόσβαση είναι αποκλειστικά για Εμιράτι.
- Δεν παρέχεται δικαίωμα σύνταξης από το Κράτος όσα χρόνια και αν εργαστεί κάποιος, δεδομένου ότι σύνταξη και επιδόματα δικαιούνται μόνο οι γηγενείς.

- Η αγορά κατοικίας από ξένους επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς να τους παραχωρείται πλήρης κυριότητα. Κάθε μορφής ιδιοκτησία από ξένους, στην ουσία υπενοικιάζεται για 99 χρόνια, περίοδο μετά την οποία επιστρέφει στην αποκλειστική κυριότητα του Κράτους.
- Η ίδρυση οποιασδήποτε μορφής επιχείρησης από ξένους (expats), επιτρέπεται μόνο σε μικρές και ορισμένες από το κράτος περιοχές, οι οποίες έχουν καθεστώς ελεύθερης οικονομικής ζώνης. Στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας κανείς ξένος (expat) δεν δύναται να είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης, αλλά οφείλει να συνεταιριστεί με γηγενή (emirati) ο οποίος θα κατέχει τουλάχιστον το 51%. Σε πολλές περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος επενδυτής καταβάλει ολόκληρο το κεφάλαιο και αναγκάζεται να παραχωρήσει (δωρεάν!) το πλειοψηφικό πακέτο σε Εμιράτι, οι οποίοι κατ' αυτόν τον τρόπο διατηρούν τις ιδιοκτησίες και τα σκήπτρα της οικονομίας(αφεντικά στον τόπο τους πιο λαϊκά).
- Υπάρχει μία αυστηρότατη πολιτική παραχώρησης υπηκοότητας (citizenship) η οποία ουσιαστικά αποκλείει την απόδοσή της σε αλλογενείς. Aν και δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί, είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί κάποιος να υποβάλλει αίτηση έπειτα από 30 χρόνια νομοταγούς παραμονής χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα του αποδοθεί οπωσδήποτε! Επίσης, παιδιά ξένων που γεννιούνται στην χώρα δεν παίρνουν την υπηκοότητα των ΗΑΕ, αλλά αυτή των γονιών τους. Ακόμη και για τα παιδιά μεικτών γάμων, υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην περίπτωση που η μητέρα δεν είναι Εμιράτι.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://www.pelop.gr/?page=article&docid=567642

1 comment :

  1. Anonymous13/9/20 00:43

    ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ" ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ;

    ReplyDelete