12/09/2020

Η.Π.Α: Θα επαναληφθεί η αναμέτρηση Ανθρώπου-Μηχανής το 2024 αλλά αυτή την φορά με αληθινά αεροπλάνα, σε πραγματική αερομαχία.

Η συντριπτική ήττα του ανθρώπου-χειριστή από σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης στις επικές virtual αερομαχίες που πραγματοποιήθηκαν για την διερεύνηση του ρόλου της ΑΙ στις αεροπορικές επιχειρήσεις του όχι-και-τόσο-μακρινού μέλλοντος ήταν απλώς η αρχή. Το ταπεινωτικό σκορ (5-0) υπέρ του συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης που ανέπτυξε η Heron System προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός USAF, όμως άλλο η εικονική πραγματικότητα και άλλο η πραγματικότητα.

Στην «ρεβάνς» το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα βάλει επανδρωμένο μαχητικό σε εμπλοκή με μαχητικό που θα ελέγχεται από σύστημα ΑΙ. Η USAF αναπτύσσει ήδη ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης με το όνομα Skyborg για αυτοματοποίηση της πτήσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων (loyal wingman) χορηγώντας γι’ αυτόν τον σκοπό συμβόλαια αξίας 400 εκατ. δολαρίων έκαστο στις εταιρίες Boeing, General Atomics Aeronautical Systems, Kratos Unmanned Aerial Systems και Northrop Grumman.

Τον Φεβρουάριο, ο τότε Αρχηγός της Air Combat Command, απόστρατος σήμερα, Πτέραρχος Τζέιμς Χολμς είχε δηλώσει πως η USAF θα μπορούσε να εντάξει αυτόνομα UAV στην δύναμή της αντικαθιστώντας παλαιότερα μαχητικά F-16 Block 25 και Block 30 τα οποία πιθανότητα θα αποσυρθούν στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. «Κάποια στιγμή τα επόμενα πέντε, έξι, επτά ή οκτώ χρόνια, αναλόγως προϋπολογισμών και δυνατοτήτων, θα πρέπει να αποφασίσουμε τί θα κάνουμε με αυτά τα αεροπλάνα» έλεγε. Και αυτό προσφέρει την ευκαιρία για το καινούργιο –χαμηλού κόστους, αποδοτικό loyal wingman».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο στόχος είναι να καταστούν τα αυτοματοποιημένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μέρος της μελλοντικής στρατηγικής του Πενταγώνου. Μιλώντας στο Artificial Intelligence Symposium που διοργάνωσε το υπουργείο του, ο Μ. Έσπερ υποστήριξε πως τα στρατιωτικά προγράμματα ΑΙ θα διέπονται από κανόνες ηθικής και θα ελέγχονται αυστηρώς από ανθρώπους. Και επειδή αυτό ακούγεται αρκετά οξύμωρο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης (ως όπλου) είναι να παράσχει υποστήριξη τους ανθρώπους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, όχι να τους υποκαταστήσει.

«Θεωρούμε την ΑΙ ως ένα εργαλείο που θα αποδεσμεύσει πόρους, χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε το προσωπικό να μπορεί να εστιάσει σε στόχους υψηλότερης προτεραιότητας και να καταλήξει σε σημείο λήψης αποφάσεων, είτε στο εργαστήριο ή στο πεδίο της μάχης, ταχύτερα και ακριβέστερα» τόνισε μεταξύ άλλων.

https://www.ptisidiastima.com/usaf-human-vs-ai/

No comments :

Post a Comment