20/08/2020

Το ρωσσικό εμβόλιο "Sputnik V" θα δοκιμασθεί σε 40.000 ανθρώπους και θα μπορει να παρέχει προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΘΑ ΠΛΕΝΕΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ, ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ, ΘΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΠΡΩΙΝΟ... ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΡΕΞΕΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ... ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

Οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του πρώτου ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, που φέρει την ονομασία Sputnik V και έχει ήδη εγκριθεί στη Ρωσία, θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα και θα συμμετάσχουν σ’ αυτές 40.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) Κιρίλ Ντμίτριεφ, το οποίο και χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου.

Ο Ντμίτριεφ επισήμανε ότι η Ρωσία προσκάλεσε μεγάλες δυτικούς οργανισμούς για διαβουλεύσεις σχετικές με τη διεξαγωγή των κλινικών αυτών δοκιμών, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, με την έναρξη των κλινικών δοκιμών θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Ντμίτριεφ είπε ότι όσοι εμβολιάζονται θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ μετά την έγκριση του ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να αρχίσει και θα ξεκινήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία, διευκρινίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως και γενικά του πληθυσμού θα γίνει σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V σε άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία ή Βραζιλία) θα αρχίσουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι δημιουργοί του εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια. Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, οι επιστήμονες του οποίου συμμετείχαν στην παρασκευή του εν λόγω εμβολίου.

«Έχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε ότι …το εμβόλιο…θα προστατεύει τον εμβολιασθέντα από την Covid-19 τουλάχιστον για διάστημα δύο ετών και ενδεχομένως για μεγαλύτερο διάστημα» δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης που είχε ως θέμα τον πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε στον κόσμο και φέρει την ονομασία Sputnik V. Ο Γκιντσμπουργκ διευκρίνισε ότι τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο θα γνωστοποιηθούν αφότου περάσει ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρακολουθείται η δράση του εμβολίου.

ΑΜΠΕ

Στην Ευρώπη, η διαχείριση της πανδημίας που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να επιβληθεί lockdown στο σύνολο της κοινωνίας χάρη στην προετοιμασία των αρχών και στις γνώσεις που έχουν συσσωρευθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Με τα βασικά μέτρα σε εθνική κλίμακα και τα πρόσθετα στοχευμένα μέτρα, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να εξαλείψουμε τις τοπικές αναζωπυρώσεις του ιού. Μπορούμε να διαχειρισθούμε τον ιό και να διατηρήσουμε σε λειτουργία την οικονομία και το εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε ονλάιν.Εδώ και δύο μήνες, η Ευρώπη καταγράφει συνεχή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων: την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 40.000 επιπλέον κρούσματα σε σχέση με αυτά του Ιουνίου, όταν ο αριθμός τους βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο. Όμως «δεν επιστρέφουμε στον Φεβρουάριο, ξέρουμε πώς να στοχεύσουμε τον ιό και όχι την κοινωνία», επέμεινε ο Κλούγκε. Εκτός από τον σεβασμό των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης, καθώς και μια εθνική στρατηγική διάγνωσης και ιχνηλάτησης, ο ΠΟΥ συνιστά να λαμβάνονται τοπικά μέτρα όταν εμφανίζονται εστίες μόλυνσης. Ωστόσο είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στο βαθμό που οι κοινωνίες ανοίγουν και πάλι, υπογράμμισε ο Κλούγκε εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων, ιδιαίτερα για τα παιδιά που παρουσιάζουν ειδικές ανάγκες.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment